Dostupni linkovi

Milan Radoičić političar-švercer sa 'crne liste'


Milan Radoičić (u sredini) sa Goran Rakićem, predsednikom Srpske liste (desno) u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu 27. februara 2019.
Milan Radoičić (u sredini) sa Goran Rakićem, predsednikom Srpske liste (desno) u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu 27. februara 2019.

U Sjedinjenim Državama pod sankcijama, na Kosovu na poternici, a za zvanični Beograd "prvi na braniku" Srba na severu Kosova. U tim rasponima se može izložiti profil Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, koju podržava zvanični Beograd.

Četrdesetčetvorogodišnjeg Radoičića je kosovski ministar policije Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) ovih dana označio kao jednog od vođa švercerskih grupa koje napadaju policiju na severu Kosova gde Vlada Aljbina (Albin) Kurtija pokušava da suzbije šverc.

Iako se on o ovim navodima nije izjasnio, Radoičićeva stranka je odbacila tvrdnje kosovske policije.

Radoičić je prethodno dva puta izbegao hapšenje kosovske policije bekstvom sa Kosova.

Početkom jula ponovo je bio u centru pažnje. Objavio je video iz okoline Leposavića, na severu Kosova, uz poruku "tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači". Nije pojasnio šta misli da njegov "povratak" na sever Kosova znači.

Milan Radoičić nije odgovorio na upit RSE za razgovor ili da pisanim putem odgovori na pitanja. RSE je pokušao da kontaktira Radoičića preko Srpske liste.

Ko je Milan Radoičić?

"On odlučuje o svemu, od direktora do portira, ni portir se ne zapošljava a da se ne pita Radoičić", kaže za RSE sagovornik iz Severne Mitrovice koji je želeo da bude anoniman iz bezbednosnih razloga.

Kaže da Radoičića na severu Kosova doživljavaju kao "strah i trepet". To važi pre svega za ljude iz Srpske liste, navodi sagovornik RSE, ali i za ostale.

Sagovornik RSE kaže da Radoičić postaje "bitan" 2016/2017 godine.

Upravo je 2017. u oktobru nakon lokalnih izbora na Kosovu, Radoičić snimljen u društvu tadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marka Đurića i predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Dok su ispijali šampanjac, Đurić je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nakon Vučićeve čestitke na izbornom rezultatu, Đurić je započeo skandiranje "Aco, Srbine" zbog čega je snimak postao viralan.

Radoičić postaje potpredsednik Srpske liste 2018. godine. Mandat mu je produžen u julu 2021.

Srpska lista formirana je 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda i bliska je sa Srpskom naprednom strankom, vladajućom partijom u Srbiji, čiji je lider predsednik države Aleksandar Vučić.

Srpska lista je na vlasti u deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

U kosovskom parlamentu ima 10 poslanika, a u Vladi Kosova vodi Ministarstvo za zajednice i povratak. Srpska lista je partner u svim kosovskim vladama od osnivanja.

Ova opcija, kao ni zvanični Beograd ne priznaju nezavisnost Kosova koje se 2008. otcepilo od Srbije. Beograd pod okriljem Evropske unije vodi pregovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom koji bi trebalo da rezultiraju pravno obavezujućim sporazumom. Srpska lista podržava proces normalizacije odnosa i sporazume koji su dogovoreni u briselskom dijalogu.

Istovremeno, uz politiku Radoičić razvija poslove u Srbiji u oblasti građevine i hotelijerstva i ostvaruje milionske prihode.

Šta je Oliver Ivanović govorio o Radoičiću?

Milan Radoičić je za potpredsednika Srpske liste izabran nekoliko meseci posle ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Lider inicijative "Sloboda demokratija pravda", Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Ubice ili nalogodavci još uvek nisu poznati.

Istraživački medij BIRN je nakon ubistva Ivanovića naknadno objavio njegovu ocenu o Radojičiću navodeći da ga je opisao kao ključnu ličnost i "neformalni centar moći" na severu Kosova.

"Centar moći nije u zgradi Opštine, nego zgrada Opštine potpada pod ovaj drugi neformalni centar moći i tu se utvrđuje politika", rekao je Ivanović u oktobru 2017.

"Predsednik je pomenuo Milana Radoičića, što mene zabrinjava, da on uzima njega kao primer za borca za opstanak srpstva na Kosovu", rekao je Ivanović tada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o Radoičiću kao jednom od onih koji čuvaju Srbiju na Kosovu govorio u više navrata, između ostalog i u septembru 2017.

U optužnici kosovskog tužilaštva za ubistvo Olivera Ivanovića, Milan Radoičić se pominje kao vođa kriminalne grupe, ali on nikada nije bio direktno optužen jer je bio u bekstvu.

Radoičić se 25. novembra 2018. obratio saopštenjem u kojem je naveo da "nije bio najbliži prijatelj" sa Ivanovićem, ali je tvrdio da nema nikakve veze sa njegovim ubistvom.

"Priština želi da me ukloni zato što znaju da sam zajedno sa mojim prijateljima i mojom braćom jedan od retkih koji je spreman da im se suprotstavi u njihovoj nameri da zgaze i osvoje sever Kosova i Metohije i pokore srpski narod", naveo je tada Radoičić.

Poternica za hapšenjem Radoičića povučena je bez ikakvog objašnjenja u martu 2021. nakon čega se on vratio na Kosovo.

Zašto je na crnoj listi SAD?

Američko ministarstvo finansija stavilo je u decembru 2021. godine na listu sankcija Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Zvonko Veselinović važi za organizatora barikada na severu Kosovu i takođe "branitelja" Srba.

U obrazloženju američkog ministarstva je navedeno da je Milan Radoičić bio zamenik Zvonka Veselinovića i navodni lider organizovane kriminalne grupe, kada se Veselinović na kratko povukao.

Radoičić je takođe bio glavni, kako se navodi, za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj grupi. Povodom ovih navoda Radoičić se nije javno oglašavao

Dodaje se da je Veselinovićeva kriminalna grupa navodno umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Srpska lista je, nakon što se njen potpredsednik našao pod američkim sankcijama, saopštila da su "neosnovane optužbe na račun istaknutih Srba sa severa koordirana kampanja, koja ima za cilj slabljenje jedinstva i odbrane našeg naroda na ovim prostorima".

Šta je Vučić govorio o Radoičiću?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je neretko branio Radoičića i govorio o njemu kao braniocu Srba na severu Kosova.

Poslednji put je komentarisao Radoičića početkom jula, kada je upitan šta bi njegova izjava o povratku na Kosovo trebalo da znači.

"A gde bi to trebalo da bude Milan Radoičić, koji je inače sa Kosova. Gde je on to je njegova privatna stvar, sa državom to nema nikakve veze" odgovorio je 6. jula Vučić novinarima.

Milan Radoičić je inače rođen u Đakovici na jugozapadu Kosova.

Vučić je takođe u novembru 2018, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, tvrdio da Milan Radoičić nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića.

"Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku Severne Mitrovice", rekao je Vučić tada za RTS.

Prema rečima predsednika Srbije Radoičić je bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite srpskog naroda koji su pružali otpor Albancima.

Vučić je tada izjavio da je Radoičić prošao "poligraf za ubistvo Olivera Ivanovića i da je pokazano da nije učestvovao ni u organizaciji, pomaganju ili podstrekavanju.

Vučić je u septembru 2021. tvrdio i da nikada nije razgovarao sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

"Sa Milanom nikada nisam razgovarao, osim ako je bio prisutan na sastancima kada sam prenosio poruke ljudima sa Kosova, pa su tu sedeli i ljudi iz Srpske liste", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.

Kontroverzni potpredsednik Srpske liste bio je na više sastanaka u Beogradu koje su predstavnici kosovskih Srba imali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poslednji od njih je bio 22. marta kada je Radoičić sedeo pored Vučića. U tom trenutku je već bio pod sankcijama SAD.

Šta o Radoičiću kažu kosovske vlasti?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) izjavio je za RSE da je Milan Radoičić jedan od čelnika kriminalnih struktura koji stoje iza napada na policiju na severu Kosova.


Svećlja je 18. jula naveo da Srbija koristi ove grupe da podriva autoritet Kosova na severu, a za nagradu im "daje mogućnost da se obogate, ali i neograničen imunitet".

Kosovski ministar policije govorio je za RSE povodom napada na kosovsku policiju na severu zemlje 17. jula tokom akcije u cilju sprečavanja šverca.

Odmah se oglasila Srpska lista nazivajući navode kosovskog ministra o potpredsedniku ove partije kosovskih Srba "bestidnim lažima".

"Bez ijednog dokaza, i ikakve odgovornosti...Svećlja, svestan mogućnosti koje potpredsednik Radoičić ima da mobiliše srpski narod u zaštiti od maltretiranja koje trpi, pokušava da ga poveže sa bilo kakvim nedozvoljenim radnjama kako bi uplašio preostali srpski narod na ovim prostorima", navela je Srpska lista.


Nekoliko meseci ranije, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je za Radoičića rekao da je ilegalac u Republici Kosovo.

Veze Radoičića sa Prištinom

Da je Milan Radoičić prethodnih godina imao kontakte sa pojedincima iz Prištine svedoči i fotografija koju je istraživački portal Krik objavio u oktobru 2019. godine.

Na fotografiji se vide Milan Radoičić i predsednik Srpske liste Goran Rakić kako sede na jahti sa kosovskim biznismenom Bedžetom Pacolijem (Behgjet Pacollijem).

Prema pisanju ovog portala fotografija je nastala u leto 2017. u Budvi u vreme pregovora o formiranju vlade Ramuša (Ramush) Haradinaja u kojoj je Pacoli postao ministar spoljnih poslova.

Pacoli je kasnije rekao da je do tog slučaja došlo slučajno i da nisu razgovarali o politici, kao i da nije poznavao Radoičića već samo Rakića.

Kosovska vlada na čelu sa Ramušem Haradinajem izglasana je u septembru te godine a presudni su bili glasovi poslanika Srpske liste. Srpska lista je zauzvrat dobila mesto zamenika premijera i tri ministarstva.

Haradinaj je u decembru 2017. za emisiju Medija centra iz Čaglavice "Slobodno srpski" govoreći o tome kako ima dobru saradnju sa kolegama iz Srpske liste u Vladi Kosova rekao i da ima saradnju sa ljudima sa severa.

"Milan Radoičić, na primer, verujem da i on ima svoju ulogu. On je neko sa severa, koji je pitan za sve, i ja pričam i sa njim", rekao je tada Haradinaj.

Kada je Radoičić u junu 2018. izabran za potpredsednika Srpske liste, tri meseca kasnije se sa ostalim članovima Srpske liste sastao sa Haradinajem u njegovom kabinetu.

Međutim, Haradinaj je u martu 2019. izjavio da sa Radoičićem nije u kontaktu od kada je on u bekstvu od kosovskih pravosudnih organa. On je tada novinarima takođe rekao da je sa Radoičićem svojevremeno bio kod predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci).

"Želim da podsetim da sam se zajedno sa predsednikom Tačijem, u njegovoj kancelariji, susreo sa Radoičićem", naveo je Haradinaj.

U maju 2019. Haradinaj je na T7 negirao optužbe kosovskog predsednika Hašima Tačija o tajnim sastancima sa Milanom Radoičićem tvrdeći da se sa njim sastajao samo kao sa zvaničnikom Srpske liste.

Povodom kontakata sa kosovskim zvaničnicima oglasio se i sam Radoičić kada je u martu 2019. za prištinsku televiziju "Klan Kosova" rekao da se viđao sa obojicom.

"Ja sam se viđao sa obojicom i sastao sam se i sa drugima. Obećavali su Srbima kule i gradove da bi bili na njihovoj strani, a ne na drugoj. Ali, mi nismo i ne možemo da gazimo životne srpske interese", rekao je tada Radoičić.

I dalje lice sa poternice

Milan Radoičić je i dalje lice sa poternice pošto je još uvek aktivan nalog za njegovo hapšenje zbog umešanosti u slučaj "Brezovica", u kome se sumnjiči za "zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka".

U tom slučaju se pojedinci optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u ski centru Brezovica.

Radoičić je poručio da nema nikakve veze sa optužbama koje mu se stavljaju na teret i da ga "lažnim optužbama" ne mogu zauvek proterati sa Kosova ili oslabiti borbu za Srbiju.

Poznat je i pravosudnim organima u Srbiji od 2011. godine kada je protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona kompanije Hipo Alpe Adria Lizinga. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

Radoičić i Veselinović su takođe u Srbiji u julu 2019. pravosnažno oslobođeni optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka.

U međuvremenu Radoičić posluje u Srbiji.

Suvlasnik je građevinske firme INKOP iz Ćuprije sa braćom Veselinović u kojoj ima 40 posto vlasništva.

INKOP je kupio poslednjih godina takođe građevinske firme Novi Pazar – put i Betonjerku Aleksinac.

U vlasništvu INKOP-a je i hotelijerska firma Dolly Bell koja ima hotel Grej na Kopaoniku.

RSE nije uspeo da utvrdi lokaciju na kojoj se Milan Radoičić trenutno nalazi. Prema poslednjim dostupnim podacima iz 2019. godine imao je prijavljeno prebivalište u Kraljevu, gradu u centralnoj Srbiji.

XS
SM
MD
LG