Dostupni linkovi

Policajci na severu Kosova povređeni u akciji protiv krijumčara


Automobil kosovske policije, ilustraivna fotografija
Automobil kosovske policije, ilustraivna fotografija

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici zatražilo je od suda da odredi meru pritvora osumnjičenom pod inicijalima A.D., koji je uhapšen na severu Kosova zbog napada na pripadnike policije Kosova.

A.D. se tereti za "ubistvo u pokušaju", "nelegalni prelazak granice", kao i "krijumčarenje robe“.

Objašnjava se da je ugrozio živote četiri pripadnika granične policije.

Prethodno je Policija Kosova saopštila kako je povređeno pet pripadnika Policije.

Tužilaštvo takođe navodi da se još jedna osoba pod inicijalima U.R. tereti da je olakšala prolaz osobi koja je uhapšena, odnosno da je osumnjičenog A.D. obavestio o eventualnim preprekama na putu, i time ugrozio rad Policije, te da se tim povodom vodi istraga.

Ranije je saopšteno da su pripadnici Policije Kosova povređeni tokom akcije u kojoj su zaustavljeni kamioni pod sumnjom da su švercovali robu, saopštila je Policija.

Povređenim policajcima je ukazana medicinska pomoć, a oštećeno je i jedno policijsko vozilo.

Kako se navodi u saopštenju, u večernjim satima 16. jula, pripadnici policije Kosova su u selu Jašanica, opština Leposavić na severu, pokušali da zaustave kamion pod sumnjom da prevozi švercovanu robu, ali su ih u tome sprečile osobe koje su bile u dva civilna vozila.

Dodaje se da su potom dva policijska vozila delimično blokirala magistralni put Mitrovica-Jarinje.

"Kosovska policija je prvo zaustavila crni automobil nepoznatih registarskih oznaka a vozač je navodno razgovarao telefonom sa vozačem kamiona. Kamion je velikom brzinom krenuo ka automobilima i policijskim službenicima, sa ciljem da ih udari, ali je udario u službeni policijski automobil. I pored svih signala da se zaustavi, (vozač kamiona) nije ispoštovao zakonski nalog policijskih službenika i nastavio je da vozi", navodi se u saopštenju Kosovske policije.

Policija je onda nastavila da prati kamion, koji je nastavio da se kreće velikom brzinom.

"Vozač kamiona je po drugi put udario u policijski automobil, pri čemu je naneo povrede policajcima i pričinio značajnu materijalnu štetu", navodi se u saopštenju.

Policija je na kraju uspela da zaustavi kamion i uhapsila vozača zbog krivičnih dela "prekoračenje dozvoljene brzine", "krijumčarenje robe" i "napad na službena lica".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlalj Svečlja naveo da je tužilac pustio na slobodu drugog osumnjičenog, koji je ometao akciju civilnim autom i naveo da je zatraženo da se istraži incident.

U međuvremenu se premijer Kosova Aljbin Kurti zahvalio Policiji na hrabrosti i profesionalizmu u borbi protiv krijumčarenja, ali je i od ostalih pravosudnih institucija zatražio da obavljaju svoj posao.

Pripadnici Policije Kosova su i ranije napadani i bili ometani u radu dok su pokušavali da spreče krijumčarenje robe.

Početkom ove godine su na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, zabeleženi i napadi na policiju eksplozivnim napravama.

XS
SM
MD
LG