Dostupni linkovi

Kosovske vlasti raspisale poternicu za Radoičićem zbog 'Brezovice'


Milan Radoičić na sastanku predstavnika kosovskih Srba sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, arhivska fotografija

Osnovno tužilaštvo u Ferizaju (Uroševac) potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da kosovske vlasti traže potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, zbog umešanosti u slučaj "Brezovica".

"Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje u toku krivičnog postupka, pošto je osumnjičen da je ometao svedoke, da je pokušavao da ih zastraši kako ne bi svedočili", saopštio je tužilac osnovnog tužilaštva u Ferizaju. Do sada je preko deset osoba uhapšeno zbog sumnji na koruptivne radnje u skijaškom centru Brezovica.

Policija Kosova je ranije saopštila da je predložena suspenzija trojice policajaca zbog incidenta koji se dogodio 3. februara na prelazu Brnjak - kada je lice sa sudske poternice sa inicijalima M.R. uspelo da pobegne nazad u Srbiju, dok su lična dokumenta ostala kod službenika.

U saopštenju nije navedeno o kome se radi, dok su lokalni mediji na Kosovu objavili je reč o Milanu Radoičiću.

Kako je Radoičić pobegao u Srbiju?

U narednom saopštenju policije, objašnjena je situacija u kojoj je Radoičić uspeo da pobegne policajcima na prelazu Brnjak.

Kako se navodi, u četvrtak (3. februar) u poslepodnevnim satima iz pravca Srbije stiglo je vozilo u kome se nalazio muškarac srpske nacionalnosti pod inicijalima M.R, i službenici na prelazu započeli su rutinsku kontrolu vozila.

Kada su ga zamolili da parkira vozilo radi dalje istrage, on se automobilom brzo udaljio nazad ka teritoriji Srbije, navodi se.

Napominju da je granica integrisana i da policijski službenici nisu uspeli da spreče ovaj potez Radoičića.

"O slučaju je obavešten nadležni tužilac, koji je preporučio pokretanje postupka zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti", navode iz policije.

Policijski inspektorat Kosova je saopštio da je i protiv policajaca kojima je lice sa poternice M.R. pobeglo na Brnjaku, pokrenuta istraga zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

"Istražitelji u punoj koordinaciji sa državnim tužilaštvom, nastaviće da preduzimaju i druge istražne radnje u cilju potpunog rasvetljavanja svih okolnosti u vezi sa ovim slučajem", navodi se u saopštenju.

Infografika:

Srpska lista: 'Progon' predstavnika Srba

Vodeća partija kosovskih Srba - Srpska lista saopštila je da "pokušaj hapšenja Milana Radoičića predstavlja progon političkih predstavnika Srba, koje Priština ne može da kontroliše".

"Zarad istine naglašavamo da, na osnovu informacija kojima raspolažemo, zahtev za hapšenje gospodina Radoičića ne sadrži nijedan dokaz, niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi izdavanje dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom gospodin Radoičić nema nikakve veze", navodi se u saopštenju.

Ocenjuju da je pojačana aktivnosti kosovskih institucija da sa političke scena uklone Srpsku listu, te su pozvali Srbe sa Kosova da "ostanu suzdržani, ne nasedaju na provokacije i nastave da zajedno sa Srpskom listom i državom Srbijom brane pravo na opstanak".

Prethodno je direktor direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković na svom Twiter nalogu napisao da je "pokušaj vlasti u Prištini da bez valjanog dokaza i pravnog osnova uhapse potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, novi udar na Srbe".

Radoičić pod sankcijama SAD

Inače, za Milanom Radoičićem je ranije bio raspisan nalog za hapšenje zbog sumnje da je povezan sa ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića. Međutim, taj nalog je bez objašnjenja povučen marta prošle godine.

Milan Radoičić se nalazi i na crnoj listi SAD zbog sumnje da, zajedno sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i još destak drugih Srba, pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

XS
SM
MD
LG