Dostupni linkovi

Ko je Milan Radoičić koga traži kosovska policija oko Ivanovićevog ubistva?


Severna Mitrovica, ilustrativna fotografija
Severna Mitrovica, ilustrativna fotografija

Kosovske vlasti traže potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića zbog navodnog krivičnog dela teškog ubistva, odnosno zbog pomaganja i saradnje u izvršenju ovog krivičnog dela, potvrdio je za RSE Specijalni tužilac Sulj Hodža.

Policija Kosova je u petak saopštila da je "naredbom Specijalnog tužilaštva uhapsila nekoliko osumnjičenih za koji se sumnja da su uključeni u slučaj ubistva Olivera Ivanovića", srpskog političara sa Kosova ubijenog 16. januara s leđa ispred kancelarije njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Kakvi dokazi po tom pitanju postoje još uvek nije poznato.

Tokom akcije Policije Kosova u Severnoj Mitrovici 23. novembra uhapšena su tri lica koja se dovode u vezu sa ovim ubistvom i njima je određen pritvor od 30 dana. Radoičić se nije nalazio u stanu tokom akcije i za njim se još uvek traga. Četvrto lice je uhapšeno zbog pružanja otpora policiji.

"Ni o jednom od lica koja su uhapšena u Kosovskoj Mitrovici, Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu nema informacije koje bi ih povezivale sa ubistvom Olivera Ivanovića", saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, za kojim traga kosvoska policija, bio tema istrage u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića ili nekim drugim predmetom.

U odgovoru Tužilaštva se još precizira da to telo nije upoznato da li "takve informacije ili dokaze poseduju privremeni organi samouprave u AP KIM" (kako se u saopštenju izričito označava Kosovo prim.aut.).

"Tužilaštvo je već saopštavalo da je postupilo po svim do sada podnetim zahtevima za uzajamnu pravnu pomoć, kojima je, između ostalog, bilo traženo i ispitivanje svedoka. O identitetu svedoka Tužilaštvo se ne može izjašnjavati, kao ni o detaljima bilo kog zahteva. S druge strane, privremeni organi samouprave u AP KIM su po zahtevima ovog tužilaštva postupali selektivno, tako da do sada nisu dostavljeni svi traženi dokazi i informacije", dodaje se u odgooru Tužilaštva.

Navodi se je i da je od Tužilaštva u Beogradu poslednjim zahtevom za uzajamnu pravnu pomoć, tražena provera više činjenica i okolnosti, "pa će odgovor na ovaj zahtev biti poslat kada sve tražene provere budu izvršene, zajedno sda celokupnim prikupljenim materijalom".

RSE pitao je i da li postoji postoji saradnja sa organima u Prištini u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, da li Tužilaštvo ima uvid u informacije o dokazima koje poseduju organi na Kosovu o umešenosti uhapšenih lica u nedavnoj akciji kosvoske policije kao i Milana Radoičića u ubistvo Ivanovića, kao i da li Tužilaštvo ima saznanje gde se krije Milan Radoičić, da li je na teritoriji Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče kako hapšenja u Severnoj Mitrovici nemaju nikakve veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, a u nedelju je kazao kako ne zna gde se nalazi Radoičić.

"Mi ništa od albanskih vlasti nismo dobili po pitanju Radoičića. Kada nas neko nešto bude pitao i kada nam neko nešto bude rekao, uvek ću sa najvećim zadovoljstvom da vam pružim odgovor", rekao je Vučić.

U međuvremenu, Radoičić se u nedelju uveče obratio saopštenjem, navodeći da nije bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali i da nije ubica i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Kazao je da su došli u njegov stan samo sa jednim ciljem – "da ga ubiju".

"Priština želi da me ukloni zato što znaju da sam zajedno sa mojim prijateljima i mojom braćom jedan od retkih koji je spreman da im se suprostavi u njihovoj nameri da zgaze i osvoje sever Kosova i Metohije i pokore srpski narod", dodao je on.

Takođe je poručio i da i se neće predati kosovskoj policiji, a povodom spekulacija o tome gde se nalazi, napisao je: "Reći ću samo da sam blizu i da čekam i posmatram".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još je septembra 2017. na pres konferenciji pohvalio Radoičića - kako je jedan od onih koji čuvaju Srbiju na Kosovu. Tada je ljudima iz Srpske liste poručio da se bore za svoj narod koliko mogu:

"Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni, oni i njihova deca. I Rakićeva i Jevtićeva, i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva, i Kostićeva, i ne znam čija još. Svako njihovo dete čuva Srbiju na Kosovu i Metohiji, i beskrajno im hvala na tome. Borite se za svoja ognjišta, borite se za svoju decu."

Oliver Ivanović je u razgovoru za BIRN oktobra 2017. Radoičića opisao kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova
Oliver Ivanović je u razgovoru za BIRN oktobra 2017. Radoičića opisao kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova

A da je pominjanje Radoičića zabrinjavajuće smatrao je sam Oliver Ivanović, koji je u razgovoru za BIRN oktobra 2017. Radoičića opisao kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada insisitrao da se taj deo ne citira, ali je poručio da se to ime zapamti. Taj deo je, međutim, objavljen nakon njegovog ubistva.

"Centar moći nije u zgradi Opštine, nego zgrada Opštine potpada pod ovaj drugi neformalni centar moći i tu se utvrđuje politika. Što mene strašno zabrinjava - da pojedinci iz vlasti Srbije pominju taj drugi alternativni, neformalni centar moći kao primer za nešto... Predsednik je pomenuo Milana Radoičića, što mene zabrinjava, iskreno rečeno - da on uzima njega kao primer za borca za opstanak srpstva na Kosovu", kazao je tada Ivanović.

Kasnije je Vučić medijima govorio i kako ne zna kako Radoičić izgleda.

A kako izgleda Radoičić znao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je u intervjuu za Slobodno srpski, emisiju Medija centra iz Čaglavice u decembru 2017. - govoreći o tome kako ima dobru saradnju sa kolegama iz Srpske liste u Vladi Kosova - kazao i da ima saradnju sa ljudima sa severa:

"Milan Radoičić, na primer, verujem da i on ima svoju ulogu. On je neko sa severa, koji je pitan za sve, i ja pričam i sa njim."

Upitan da li je on političar, Haradinaj je odgovorio:

"Ne moraš biti samo političar, svi imamo nekakvu ulogu ovde, a ja pričam sa svima, otvoren sam."

Međutim, juna 2018. Radoičić postaje političar i izabran je za jednog od potpredsednika Srpske liste. U septembru se, sa ostalim članovima Srpske liste, sastaje sa Haradinajem u njegovom kabinetu.

Pravosudnim organima u Srbiji Milan Rodičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga. Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

Zvonko Veselinović poznat je javnosti pogotovu od vremena barikada na severu Kosova, organizovanih tokom 2011. i 2012. godine. Tada ga je Kfor označio kao jednog od organizatora nereda u tom delu Kosova.

Veselinović se dovodi u vezu sa nizom poslova, a prošle sedmice je takođe BIRN objavio da je većinska vlasnica građevinskog preduzeća Inkop iz Ćurpije Dušica Maksimović prebacila svoju imovinu na Veselinovića, odnosno Radoičića. Naime, ona je 40 odsto imovine prenela na Veselinovića, a isto toliko i na Milana Radoičića. Preostalih 20 odsto udela preneto je na Veselinovićevog mlađeg brata Žarka Veselinovića. To su podaci iz ugovora koji je dostavljen Agenciji za privredne registre (APR).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG