Dostupni linkovi

Firma Veselinovića i Radoičića na državnoj adresi


Ulica Birčaninova, Beograd
Ulica Birčaninova, Beograd

Piše: Nevena Bogdanović

Firma čiji su vlasnici Zvonko Veselinović, biznismen sa severa Kosova, i Milan Radoičić, potpredsednik vodeće partije kosovskih Srba - Srpske liste, od 2015. godine koristi jednu od ekskluzivnih državnih zgrada u Birčaninovoj ulici u Beogradu. Ona nema zaključen ugovor sa državom, proizlazi iz odgovora koji je Radiju Slobodna Evropa (RSE) dalo Društvo za iznajmljivanje nekretnina - Dipos.

Hotelijerska firma "Dolly Bell d.o.o", čiji su vlasnici braća Žarko i Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, registrovana je na adresi Birčaninova 27, u zgradi čiji je vlasnik Republika Srbija i kojom raspolaže Dipos.

Međutim, Dipos u svom odgovoru za RSE navodi da sa firmom "Dolly Bell d.o.o." nije imao zaključen ugovor o zakupu.

"Obaveštavamo vas da predmetni objekat koristi neovlašćeno drugo preduzeće, protiv koga su pokrenuti sudski postupci za naplatu duga, neosnovano bogaćenje i iseljenje", stoji u odgovoru Diposa, prosleđenom putem pošte.

Dipos u svom odgovoru ne navodi kako se zove preduzeće koje neovlašćeno koristi objekat u Birčaninovoj 27, iako je RSE u svom upitu tražio imena svih zakupaca na toj adresi, kvadraturu prostora kog država iznajmljuje, kao i kolika je mesečna cena zakupa.

Umesto toga, Dipos naznačava da je pravosnažnom presudom Privrednog suda u Beogradu od 16. januara 2019. godine naloženo iseljenje iz prostorija u Birčaninovoj 27, a Privredni sud izdao je i rešenje za iseljenje 30. aprila ove godine. Dipos dalje u odgovoru za RSE precizira da postupak iseljenja "još nije okončan", pri čemu se ponovo ne imenuje firma koju je trebalo iseliti.

Na objektu u Birčaninovoj 27 stoji tabla da se tu nalazi sedište firme "Dolly Bell", a na toj adresi je firma registrovana i u Agenciji za privredne registre (APR).

Ulaz u objekat u Birčaninovoj 27
Ulaz u objekat u Birčaninovoj 27

Podaci APR-a pokazuju da je firma "Dolly Bell" ćerka firma preduzeća "Inkop d.o.o." iz Ćuprije. "Inkop" je osnovao "Dolly Bell" u maju 2015. godine. Vlasnici "Inkopa" su braća Zvonko i Žarko Veselinović i Milan Radoičić.

"Inkop" je ranije, kako stoji u evidenciji APR-a, bio u vlasništvu Veselinovićeve sestre Dušice Maksimović. Nakon što su mediji preneli da ta firma učestvuje u radovima na deonici auto-puta Koridor 11, Maksimović je u septembru 2018. godine vlasništvo nad "Inkopom" prenela na braću Veselinović i Radoičića.

Firma "Dolly Bell" registrovana je u APR-u 12. maja 2015. godine. U bazi APR-a dostupan je osnivački akt firme, u kom se kao datum osnivanja navodi 6. maj 2015. godine, a kao adresa sedišta firme navodi se Birčaninova 27 u Beogradu. Po podacima APR-a, zakonski zastupnik firme "Dolly Bell" je Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića.

S obzirom na to da Dipos tvrdi da sa firmom "Dolly Bell" nije potpisao ugovor o zakupu, proizlazi da je ta firma od svog osnivanja prijavljena na toj adresi, iako sa državom nema ugovor o rentiranju.

Sporno korišćenje kvadrata na ekskluzivnoj lokaciji

Objekat u Birčaninovoj ulici koji je u državnom vlasništvu nalazi se u centralnoj gradskoj zoni, u opštini Savski venac. U susednoj zgradi koja se nalazi pored prostorija u kojima je firma "Dolly Bell", na broju 29, smeštena je Ambasada Finske.

Podsećamo, Dipos (nekadašnje Diplomatsko stambeno preduzeće) ovlašćeni je predstavnik države u raspolaganju njenim posebno vrednim nekretninama. Na portalu ovog društva navodno je da Diposov portfolio obuhvata više od 300 nekretnina smeštenih "na nekim od najatraktivnijih lokacija u Beogradu". Precizira se da je fokus Diposa na potrebama diplomatske i međunarodne zajednice u glavnom gradu Srbije.

Objekat 'Dolly Bella' na Kopaoniku bez dozvole za gradnju

Firma "Dolly Bell", prema podacima APR-a, bavi se hotelijerstvom i vodi hotel "Grey" na Kopaoniku koji se nalazi u podnožju žičare koja vodi ka Pančićevom vrhu.

Na sajtu hotela "Grey" opisano je da se taj objekat nalazi u podnožju ski staze Karaman greben, "u samom epicentru dešavanja, na samo nekoliko koraka od svih ključnih punktova na Kopaoniku". Na sajtu se navodi i da je kapacitet hotela 17 soba - apartmana i da ima četiri zvezdice.

Parcela na Kopaoniku, koja je od 2015. godine u vlasništvu firme Dolly Bell, ranije je bila vlasništvo firme "Family Sport" iz Beograda. Vlasnik firme "Family Sport" je Srđan Đoković, otac tenisera Novaka Đokovića. Prema podacima iz osnivačkog ugovora firme Dolly Bell, vrednost parcele na Kopaoniku koju je Đoković prodao toj firmi je 14.472.000 dinara (oko 120 hiljada evra).

U internet bazi podataka katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, firma "Dolly Bell DOO" registrovana je kao vlasnik parcele na Kopaoniku u katastarskoj opštini Raška, a prema katastarskim podacima ta parcela se prostire na 700 kvadratnih metara.

Precizira se da na toj parceli, na površini od 277 kvadratnih metara, postoji jedan objekat koji se opisuje kao "poslovna zgrada za koju nije utvrđena delatnost", te da je "izgrađena bez odobrenja za gradnju". Ova zabeležba upisana je 30. maja 2017. godine.

Izvod iz katastra sa naznakom da objekat na Kopaoniku izgrađen bez odobrenja za izgradnju
Izvod iz katastra sa naznakom da objekat na Kopaoniku izgrađen bez odobrenja za izgradnju

Hotel Grey otvoren je početkom 2016. godine. Trenutno u tom hotelu nema gostiju, jer je, kako nam je rečeno u telefonskom razgovoru sa recepcionerkom, hotel radio tokom zimske sezone. U letnjim mesecima, kažu na recepciji, "planirani su radovi i proširenje kapaciteta".

Radoičić i Veselinović između Srbije i Kosova

Milana Radoičića kosovske vlasti sumnjiče za umešanost u nerešeno ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda demokratija pravda (SDP). Ivanović je ubijen u severnoj Mitrovici 16. januara 2018. godine.

Radoičić je potpredsednik Srpske liste, kosovske partije koja je bliska Srpskoj naprednoj Stranci (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića i koja je pobedila na u maju održanim vanrednim izborima u četiri opštine većinski naseljene Srbima na severu Kosova.

Radoičić je izbegao hapšenje na Kosovu u novembru 2018. godine. U Srbiji je od tada viđen nekoliko puta, i to na zvaničnim događajima, kao što je vanredna sednica Skupštine Srbije o Kosovu, koju je posmatrao sa balkona skupštinske sale.

Pred pravosudnim organima u Srbiji vođeno je nekoliko postupaka protiv Veselinovića i Radoičića.

Na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu Zvonko Veselinović osuđen je u januaru ove godine na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je Milan Radoičić oslobođen krivične odgovornosti. Ova presuda nije pravosnažna, a odnosi se na slučaj nelegalnog iskopavanja šljunka.

Pravosudnim organima u Srbiji obojica su poznati od 2011. godine. Tada je protiv Radoičića i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga.

Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

Zvonko Veselinović je javnosti postao poznat tokom barikada na severu Kosova, organizovanih tokom 2011. i 2012. godine. Tada ga je KFOR označio kao jednog od organizatora nereda u tom delu Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG