Dostupni linkovi

Izabrana nova Vlada Kosova


Za izbor vlade potreban je 61 glas
Za izbor vlade potreban je 61 glas

Sa 61 glasom "za" izabrana je nova Vlada Kosova na čelu sa Ramušom Haradinajem.

Glasanje nove vlade bojkotovali su poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Nakon intoniranja državne himne, nov kabinet položio je zakletvu.

Haradinaj je nakon sednice medijima poručio da će tokom njegovog mandata manje da se priča a više da se radi, te je novinare pozvao da izveštavaju o svemu što okupira građane.

"Spremite se za jedno novo Kosovo. Biće novo stanje vladavine, nova mobilizacija, doprećemo do građana", kazao je on. Haradinaj je dodao da od Srpske liste nije imao nikakve uslove.

Presudni glasovi bili su upravo glasovi poslanika Srpske liste, koji su se u sali pojavili sa tri sata zakašnjenja, jer su prethodno boravili u Beogradu na konsultacijama sa srpskim zvaničnicima, gde su doneli odluku da će podržati Haradinajevu vladu.

Za uzvrat, dobili su mesto zamenika premijera i tri ministarstva - za zajednice i povratak, za administraciju lokalne samouprave i Ministarstvo poljoprivrede.

S obzirom da nisu bili u sali kada je sednica počela, oko 16:40, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova insistirali su da se prekine rasprava i da se odmah stavi na glasanje nova vlada. To nije odgovaralo koaliciji koja formira vladu te je predsednik Skupštine proglasio pauzu od 15 minuta, koja je trajala dva i po sata, odnosno, dok poslanici Srpske liste nisu stigli u Skupštinu.

"Predlog smo predstavili samo kako bi praktično demonstrirali vladi PAN-a zavisnost od Srpske liste. To je bio jedini razlog tog predloga i taj predlog je ispunio svoj cilj. Sada i za vreme održavanje sednica, gledaćete prema Beogradu i čekaćete Đurić da vam kaže kada da se održi sednica", izjavio je Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje.

I Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza istakao je da je jasno da ovu vladu diktira volja Beograda, te najavio da će se zatražiti vanredna sednica o ekspozeu premijera.

Nakon toga, poslanici ove dve partije napustili su salu, a onda je usledilo izglasavanje nove vlade.

Ramuš Haradinaj, je na samom početku sednice kazao da se zemlja nalazi u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom, slabim obrazovanjem i zdravstvom i sa visokom korupcijom na svim nivoima.

Istakao je da su Kosovu potrebna nova radna mesta, strani investitori, bolje zdravstvo.

Za Republiku Kosova jako je važna konsolidacija reda i zakona; Kosovo je pred starim i novim rizicima, kao što je globalni terorizam, poručio je i obećao da će Kosovo približiti NATO-u, UN i EU.

Haradinaj je dodao da je put Kosova ka EU obeležilo odugovlačenje i da se to mora ubrzati.

Obećao je da će voditi dijalog sa svima, te da dijalog sa Srbijom nema alternativu. Najavio je i da će se otvoriti i unutrašnji dijalog kako bi se razumelo šta brine građane.

Na srpskom jeziku kosovskim Srbima je poručio da će da radi na izgradnji poverenja.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova je uoči izbora sklopila predizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadrije Veseljija i Inicijativom za Kosovo, Fatmira Ljimaja.

Na vanrednim izborima 11. juna, ova koalicija osvojila je 39 glasova. Njima se ove nedelje pridružila i Alijansa novo Kosovo, Behdžeta Pacolija, sa svoja tri poslanika (dok je jedan podneo ostavku iz te partije), i tako je omogućeno da se skoro tri meseca od izbora konstituiše Skupština, uz glasove 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica, i zakaže sednica za izbor vlade.

Za izbor vlade potreban je 61 glas, a ova koalicija, uz glasove manjinskih poslanika, trenutno broji 62.

Skupština Kosova je u maju izglasala nepoverenje vladi premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK), a odlučujući glasovi su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova (DPK) doskorašnjeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Predsednik Vlade Kosova: Ramuš Haradinaj
Predsednik Vlade Kosova: Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj rođen je 3. jula 1968. godine u Glođanu kod Dečana. Po struci je pravnik.

Krajem osamdesetih odlazi za Švajcarsku da bi 1998. vratio na Kosovo.

Bio je komandant treće operativne zone OVK-a u oblasti Dukagjini. Njegova dva brata ubijena su u ratu na Kosovu.

Od 2000. je predsednik stranke Alijanse za budućnost Kosova. Četiri godine kasnije, njegova partija biva treća najglasanija i kao takva ulazi u koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova na čelu sa Ibrahimom Rugovom.

Haradinaj 2004., sa 36 godina, postaje premijer Kosova. BBC prenosi da su zapadni diplomati bili impresionirani njegovim radom. To je međutim trajalo samo 100 dana. 2005. se povlači sa premijerske pozicije i dobrovoljno se predaje Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu da bi se suočio sa optužbama za ratne zločine.

Tribunal ga 2008. oslobađa zbog, kako je rečeno, nedostatka dokaza i Haradinaj se vraća na Kosovo. Međutim, 2010. Hag nalaže delimično ponavljanje suđenja, da bi ga dve godine kasnije ponovo oslobodio. Nakon toga, ponovo je hapšen po srpskoj poternici, u Slovenijii 2015. i ove godine u Francuskoj, kada je Srbija tražila njegovo izručenje.

U prošlom skupštinskom sazivu, njegova partija bila je u opoziciji i žustro se protivila demarkaciji sa Crnom Gorom i formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Uoči prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna 2017., Haradinajeva partija ulazi u predizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadri Veseljija i Inicijativom za Kosovo, Fatmira Ljimaja. Na osnovu koalicionog sporazuma, Haradinaj postaje kandidat za premijera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG