Oliver Ivanović: Hronologija jednog ubistva

16 januar 2020
Una Čilić

Lider inicijative 'Sloboda demokratija pravda', Oliver Ivanović ubijen je prije dvije godine, 16. januara 2018. godine iz vatrenog oružja u Sjevernoj Mitrovici.

Istraga o njegovom ubistvu pokrenuta je na Kosovu i u Srbiji.

Prema saopštenju odlazećeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta prošle godine, glavnoosumnjičen za ubistvo je Milan Radoičić, jedan od lidera Srpske liste, političke stranke koja je na prijevremenim izborima ponovo osvojila najviše mjesta namijenjenih za srpsku manjinu u Skupštini Kosova.

Donosimo vam hronologiju događaja koji su uslijedili nakon ubistva jednog od naprominentnijih srpskih političara na Kosovu.

16 januar 2018

Ubijen Oliver Ivanović

Lider kosovskih Srba Oliver Ivanović ubijen je u blizini njegove kancelarije u Sjevernoj Mitrovici. Bio je čelnik građanske inicijative "Sloboda demokratija pravda".

16 januar 2018

Lideri osuđuju ubistvo Ivanovića

Ubistvo Olivera Ivanovića osudili su zvaničnici kosovskih institucija, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik parlamenta Kadri Veseli i tadašnji premijer Ramush Haradinaj, koji su sazvali hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Haradinaj je rekao da je ovo krivično djelo rezultat ilegalne umiješanosti drugih drugih instanci van Kosova na sjever Kosova. S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka Vijeća sigurnosti Srbije opisao je ubistvo kao "teroristički akt".

16 januar 2018

Svijeće za Olivera Ivanovića u Beogradu

U Hramu Svetog Save u Beogradu građani su palili svijeće za ubijenog predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. Pored velikog broja građana, poštu Ivanoviću odala je i većina opozicionih lidera.

18 januar 2018

Oliver Ivanović sahranjen u Beogradu

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda Demokratija Pravda“, na koga je 16. januara 2018. pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima izvršen atentat u Sjevernoj Mitrovici, sahranjen je u četvrtak, 18. januara na Novom groblju u Beogradu. Od Ivanovića su se oprostili porodica i prijatelji, članovi Vlade Srbije i lideri većeg dijela opozicije, te mnogobrojni građani.

Povorka od više hiljada građana ispratila je kovčeg sa tijelom Olivera Ivanovića od Crkve svetkog Nikole, gdje je vladika raško-prizrenski Teodosije održao opelo, do grobnog mjesta u Aleji zaslužnih građana.

19 januar 2018

Istraga ubistva Ivanovića: Utvrđeno porijeklo vozila

Zamjenik direktora regionalne policije sjever, Besim Hoti, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je preko međunarodnih organizacija, koje su na zahtjev kosovske policije izašle u susret, utvrđeno porijeklo vozila koje je pronađeno spaljeno nakon ubistva Olivera Ivanovića, kao i lanac vlasništva vozila, do zadnjeg vlasnika, čije je inače prebivalište u Srbiji.

10 februar 2018

Pritvorena dva policajca u istrazi o ubistvu Ivanovića

Dvojici pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti određen je pritvor u istrazi vezanoj za ubistvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića u Sjevernoj Mitrovici.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio glavni tužilac u Sjevernoj Mitrovici Šućri Sulja, pritvoreni su zbog sumnje da su izvršili krivično djelo “manipulacija dokazima u slučaju Oliver Ivanović”.

Privedeni policajci zaposleni su u policijskoj stanici u Sjevernoj Mitrovici.

13 februar 2018

Priznanje pripadnika Policije Kosova oko Ivanovića

Za Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića, srpske pripadnike Policije Kosova koji su dva dana ranije uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, Osnovni sud u Mitrovici je potvrdio da su počinili krivična dela, što su oni i sami priznali, ali je odbilo zahjtev tužilaštva za određivanja pritvora.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je sumnjalo da su osumnjičeni izvršili krivično djelo prepravljanje dokaza, a za Jovanovića, pored toga, i krivično djelo neovlašćenog vlasništva, kontrole ili posjedovanje oružja, pronađeno tokom pretresa njegove kuće.

Sudija postupka Lidija Vučurović odbila je zahtjev tužilaštva za određivanje pritvora smatrajući ga neosnovanim.

9 mart 2018

Specijalno tužilaštvo preuzelo istragu ubistva Ivanovića

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića prešla je na Specijalno tužilaštvo Kosova, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, Ekrem Ljutfiu, portparol tog tužilaštva.

„Slučaj je odmah dodijeljen tužiocu Specijalnog tužilaštva i još nije proučen. Istragu slučaja u ovoj fazi postupka ne možemo da objavimo“, kazao je Ljutfiu.

On je dodao i da će Specijalno tužilaštvo sarađivati sa svakom državom koja može da pruži informacije u vezi ubistva Ivanovića.

Istragu o ubistvu Olivera Ivanovića do sada je sprovodio jedan albanski i jedan srpski tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, kao i istražna radna grupa koju čini tim istražnih policajaca i brojnih eksperata iz regionalne policijske direkcije Sjever i radna grupa istražnih policajaca glavne direkcije iz Prištine, a u uskoj saradnji sa pripadnicima misije EU za vladavinu prava, EULEX.

26 Novembar 2018

Ko je Milan Radoičić koga traži kosovska policija oko Ivanovićevog ubistva?

Kosovske vlasti traže potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića zbog navodnog krivičnog djela teškog ubistva, odnosno zbog pomaganja i saradnje u izvršenju ovog krivičnog dela, potvrdio je za RSE Specijalni tužilac Sulj Hodža.

Policija Kosova je saopštila da je "naredbom Specijalnog tužilaštva uhapsila nekoliko osumnjičenih za koje se sumnja da su uključeni u slučaj ubistva Olivera Ivanovića", srpskog političara sa Kosova ubijenog 16. januara s leđa ispred kancelarije njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Kakvi dokazi po tom pitanju postoje još uvek nije poznato. Pročitajte više

23 decembar 2018

Hapšenja Policije Kosova zbog sumnje na ubistvo Ivanovića

Kosovska policija danas je uhapsila četiri osobe u Sjevernoj Mitrovici koje se dovode u vezu sa ubistvom srpskog političara na sjeveru Kosova Olivera Ivanovića. Racija je sprovedena na četiri lokacije.

Hapšenja su izvršena na zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova.

Iz Policije je saopšteno da su uhapšeni N.S., (rođen 1976.), M.R. (rođen 1993.), D.M. (rođen 1970.) i A.C. (rođen 1965.), te da se još traga za osobom M.R. (rođen 1978.).

16 januar 2019

Godina bez istine o ubistvu

Prošlo je godinu dana od ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, Olivera Ivanovića, ali ni do danas nalogodavci i izvršioci tog zločina nisu otkriveni.

18 januar 2019

Tužilaštvu Kosova stigli odgovori iz Srbije

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je primilo nekoliko odgovora na pitanja koja su bila upućena nadležnim organima Srbije a u vezi istrage ubistva srpskog političara na Kosovu, Olivera Ivanovića. Na zahtjev kosovskog tužilaštva, navodi se da je zamjenik tužioca protiv organizovanog kriminala u Beogradu intervjuisao svedoka Sašu Jankovića, te su kopija zapisnika i ostali prateći dokumenti podnijeti Specijalnom tužilaštvu Kosova. Više

22 februar 2019

Osumnjičeni policajac braniće se sa slobode

Sud u Prištini ukinuo je pritvor Dragiši Markoviću, uhapšenom prije tri mjeseca u slučaju istrage ubistva srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića, uz obavezu da se redovno javlja policijskoj stanici. Drugoj dvojici osumnjičenih, Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, pritvor je produžen još dva mjeseca – do aprila.

16 oktobar 2019

Uhapšeni na Kosovu u vezi sa Radoičićem i ubistvom Ivanovića

Dvije osobe, od kojih je jedna uhapšena u policijskoj akciji na sjeveru Kosova, a za drugom se traga, kosovsko tužilaštvo sumnja da nisu adekvatno obavili posao ili su čak i sakrili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, već i u ostalim nerasvijetljenim ubistvima.

To je na konferenciji za novinare u Prištini saopštio specijalni tužilac Sulj Hodža, rekavši da za te dvije osobe, za koje je 14. oktobra proširena istraga, kosovsko tužilaštvo ima dokaze, kako je naveo tužilac, da su radili i djelovali pod naredbom Milana Radoičića, jednog od lidera Srpske liste, koji se nalazi u Srbiji.

21 Novembar 2019

Policija objavila fotografije osoba za kojima traga u slučaju ubistva Ivanovića

Uz odobrenje Specijalnog tužilaštva Kosova, Policija Kosova objavila je fotografije na kojima su dvojica osumnjičenih za kojima traga u vezi slučaja ubistva srpskog političara sa Kosova, Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici u januaru 2018.

2 decembar 2019

Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića

Kosovsko specijalno tužilaštvo saopštilo je da je pred Osnovnim sudom u Prištini podiglo optužnicu protiv šest lica N. S., M. R., S. A., D. M., Z. J. i R. B. u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine.

Prema saopštenju Specijalnog tužilaštva, protiv M.R, Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bjekstvu, a za i jedne i druge se navodi da djeluju kao kriminalna grupa, organizovana sa strukturnom i grupnom hijerarhijom sa formalno definisanim ulogama. Više

16 januar 2020

Dva pomena za Olivera Ivanovića u Sjevernoj Mitrovici

Na drugu godišnjicu ubistva predsjednika građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića u Sjevernoj Mitrovici održana su dva pomena, jedan u organizaciji stranke, a drugi na kojem su prisustvovali članovi porodice i prijatelja. Pročitajte više

Predsjednik Srpske liste i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, koji je sa predstavnicima Srpske liste prisustvovao prvom pomenu, apelovao je na sve nadležne institucije, a prije svega na tužilaštvo i sud i pozvao ih da kako je rekao što prije otkriju prave nalogodavce, naručioce i ubicu Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred stranačkih prostorija u Sjevernoj Mitrovici. Na njega je s leđa ispaljeno šest metaka.