Dostupni linkovi

Zvaničnik SAD u Beogradu: Sankcionisani moraju biti pozvani na odgovornost


 Na listi sankcija SAD je i potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić, Severna Mitrovica, 17. oktobar 2021
Na listi sankcija SAD je i potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić, Severna Mitrovica, 17. oktobar 2021

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Sjedinjenih Američkih Država Pol Ahern (Paul Ahern) izjavio je u Beogradu da svi koje su SAD sankcionisale moraju biti pozvani na odgovornost.

"Pojedinci i preduzeća na meti ovih sankcija moraju biti pozvani na odgovornost, a njihove aktivnosti koje izazivaju nestabilnost moraju biti zaustavljene“, rekao je Ahern, prenela je ambasada SAD u Srbiji 16. decembra.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država je 8. decembra uvelo sankcije za vođe organizovane kriminalne grupe kosovskog biznismene Zvonka Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

„Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja da je suzbijanje korupcije vrhunski prioritet Sjedinjenih Država. Ministarstvo finansija će nastaviti da poziva na odgovornost protagoniste korupcije, ma gde oni bili", poručio je Pol Ahern u Beogradu.


Kako se objašnjava u saopštenju, Ahern se tokom posete Srbiji od 13. do 15. decembra sastao se sa vodećim predstavnicima vlasti i biznisa i razgovarao o temama od zajedničkog interesa i značaja za Sjedinjene Američke Države i Srbiju.

Ahern, koji je ujedno i glavni zamenik pomoćnika ministra na čelu Kancelarije za suzbijanje finansiranja terorizma i finansijskog kriminala, ove nedelje obilazi region kako bi se informisao u kojoj meri organizovani kriminal i korupcija predstavljaju pretnju stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, a posebno da bi video na koji način Sjedinjene Države mogu da pomognu u ostvarivanju strateškog prioriteta Srbije da postane članica Evropske unije, navodi se.

Američko ministarstvo finansija stavilo je 8. decembra na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Braća Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

U svojoj reakciji istog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje "neke ozbiljne optužbe".

"Sve što dobijemo sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio krivično delo, naši nadležni organi će biti spremni da istog sekunda i u potpunosti to provere", rekao je Vučić.

Napredak Srbije u borbi protiv finansijskog kriminala

U saopštenju ambasade SAD u Srbiji 16. decembra navodi se i da je Pol Ahern čestitao Srbiji na rezultatima navedenim u najnovijem izveštaju Manivala, koji valorizuju dostignuća na polju suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma.

"Srbija u velikoj meri ispunjava niz standarda Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), a uz to je i vidljivo unapredila organe i metode borbe protiv pranja novca. Do napretka je došlo zahvaljujući političkoj opredeljenosti i brzom angažovanju ključnih ministarstava Vlade Srbije", rekao je on.

Ahern je poručio i da tehničko usaglašavanje jeste neophodno, ali i da je suština napretka i dalje u sprovođenju zakona.

U izveštaju koji je 13. decembra objavilo telo Saveta Evrope „Manival“ (Moneyval) ocenjuje se da je Srbija unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma pokazujući značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima FATF-a (Operativne grupe za finansijske akcije).

„Manival“ procenjuje stepen usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima.

Program posete vršioca dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD u Srbiji je, navodi se u saopštenju, obuhvatio i sastanke sa predstavnicima privatnih banaka u Srbiji na kojima je bilo reči o značaju poštovanja međunarodnih propisa za kontinuirani privredni rast Srbije i njenu dalju ekonomsku integraciju sa regionom i Evropskom unijom.

"Pomoćnik ministra Ahern je naglasio zahvalnost Sjedinjenih Država na partnerstvu između Srbije i američkog Ministarstva finansija u suzbijanju ilegalnog finansiranja i spremnost za dalji napredak u radu na ovim bitnim temama", ističe se u saopštenju ambasade SAD u Srbiji.

XS
SM
MD
LG