Dostupni linkovi

Vučić sa Kvintom i Srbima sa Kosova nakon odluke kosovskih vlasti o izborima


Sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta prisustvovao je i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić (desno od Vučića na slici), koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnji da je umešan u organizovani kriminal.
Sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta prisustvovao je i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić (desno od Vučića na slici), koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnji da je umešan u organizovani kriminal.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je 22. marta odvojene sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova. Sastanci su usledili nakon odluke vlasti na Kosovu da ne dozvole održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora koje 3. aprila organizuje Srbija.

Tokom dana nije bilo izjava učesnika sastanaka, niti saopštenja za javnost. Mediji su javili da se očekuje Vučićevo obraćanje novinarima.

Pre tih sastanaka održana je i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Njoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, doskorašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić, drugi zvaničnici i predstavnici bezbednosnih struktura.

Radoičić na sastanku

Vučić je na Instagramu objavio da je sa političkim predstavnicima Srba razgovarao o "aktuelnim dešavanjima".

Sastanku su prisustvovali direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković, kao i predstavnici Srpske liste – političke partije Srba sa Kosova koju podržava Vučićeva Srpska napredna stranka.

Na sastanku je bio i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, zbog navoda o umešanosti u međunarodni organizovani kriminal.

Za Radoičićem je na Kosovu raspisana poternica, zbog optužbi za zastrašivanje svedoka u slučaju korupcije u skijaškom centru "Brezovica".

Kosovo odbilo predlog Kvinte

Da je Kosovo odbilo predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na izborima, potvrdio je 22. marta portparol Evropske unije Peter Stano.

"Iako priznajemo da je Srbija bila spremna na pronalazak rešenja – žalimo što konsenzus između stranaka na kraju nije postignut nakon odluke Kosova da odbije konstruktivan predlog koji su izneli iz Kvinte", naveo je Stano na konferenciji za novinare.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je 21. marta da je za održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na teritoriji Kosova neophodan dogovor Prištine i Beograda.

Ponovio je da Kosovo svojim građanima, koji imaju i srpsko državljanstvo, ne želi da oduzme pravo glasa, ali da se moraju poštovati Ustav i zakoni.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozvala Kosovo da dozvoli otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu za izbore koje Srbija organizuje 3. aprila.

XS
SM
MD
LG