Dostupni linkovi

Vučić razgovarao sa Srbima s Kosova, među njima i Radoičić sa crne liste SAD


Milan Radoičić na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 14. januar 2022. Radoičić je od decembra prošle godine pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država uz optužbe za organizovani kriminal na severu Kosova.
Milan Radoičić na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 14. januar 2022. Radoičić je od decembra prošle godine pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država uz optužbe za organizovani kriminal na severu Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak, 14. januara sa predstavnicima Srba sa Kosova, među kojima je bio i Milan Radoičić, koji je od decembra prošle godine pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država uz optužbe za organizovani kriminal na severu Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, da se još uvek nada, i da ima poverenje u Evropsku uniju da će omogućiti da se u nedelju na Kosovu održi referendum o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.


"Ne mogu sa sigurnošću reći da li će EU ispuniti svoje obaveze, jer ovo se ne tiče više niti nas kao ljudi koji će se izjašnjavati na tom referendumu, ovo je pitanje puta ulaska u EU", rekao je Rakić novinarima ispred Predsedništva.

Prema Rakićevim rečima, referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa je od Srbije tražila je upravo EU.

"Mi zahtevamo od EU da pređe sa reči na dela. Dosta su pričali, dosta su obećavali, mi smo im verovali, posebno mi Srbi sa severa Kosova jer smo izašli na izbore 2013. godine upravo verujući u bolju budućnost i taj evropski put. Međutim, u nedelju (16. Januara, na dan referenduma) će EU, odnosno Euleks pokazati svoje pravo lice - da li su za priključivanje Srbije tom evropskom putu, ili je to samo prazana priča", rekao je Rakić.

Zašto je Radoičić pod sankcijama?

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavilo je 8. decembra listu sankcija na kojima je potpredsednik Srpske liste - vodeće srpske partije na Kosovu, Milan Radoičić.

Uz njega, na crnoj listi našli su se i biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinovića, njegov brat Žarko i još deset sa njima povezanih osoba.

Sankcije, uvedene u skladu sa Zakonom Magnicki (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act), podrazumevaju zamrzavanje njihove imovine i zabranu ulaska u SAD.

Milan Radoičić, kako je navedeno u obrazloženju sankcija ministarstva finansija SAD, bio je zamenik Zvonka Veselinovića i lider organizovane kriminalne grupe, kada se Veselinović na kratko povukao.

Radoičić je takođe bio glavni, kako se navodi, za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj grupi. Povodom ovih navoda Radoičić se nije javno oglašavao.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti pozdravio je u decembru odluku SAD da se uvedu sankcije "organizovanoj kriminalnoj grupi koja deluje na severu Kosova".

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je na konferenciji za novinare 8. decembra da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje "neke ozbiljne optužbe".

"Oni su njih optužili pre svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar", naveo je tada Vučić.

XS
SM
MD
LG