Dostupni linkovi

Pala Vlada Aljbina Kurtija


Albin Kurti i dosadašnji njegovi zamenici Avdullah Hoti i Haki Abazi, fotografija sa prve sednice Kurtijeve vlade u februaru 2020
Albin Kurti i dosadašnji njegovi zamenici Avdullah Hoti i Haki Abazi, fotografija sa prve sednice Kurtijeve vlade u februaru 2020

Nakon nepuna dva meseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija (Albin) na zahtev njegovog koalicionog partnera - Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Glasanje je usledilo nakon celodnevne rasprave koja se vodila uglavnom između poslanika vladajućih partija - pokreta Samoopredeljenje i DSK.

Odmah nakon sednice Skupštine, premijer na dužnosti Kurti smenio je prvog zamenika premijera Avdulaha Hotija (Avdullah Hoti) iz redova Demokratskog saveza Kosova, saopšteno je posle ponoći iz Vlade Kosova.

I pored poziva pokreta Samoopredeljenje da se ne ruši Vlada u trenutku kada se Kosovo suočava sa korona virusom, 82 poslanika glasalo je "za", 32 "protiv", a jedan glas je bio "uzdržan".

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK, izjasnila se protiv predloga njene partije.

Sednicu je inicirao koalicioni partner Aljbina Kurtija, DSK, uz obrazloženje da među njima nema saradnje koje bi trebalo da bude.

Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smenio prošle nedelje njihovog ministra policije Agima Veljiua (Veliu) jer je podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

'Pokušaj puča'

U slučaju vanrednog stanja, Nacionalni savet bezbednosti, na čelu sa Tačijem, preuzeo bi izvršne funkcije u upravljanju situacijom. Kurti je tu ideju Tačija nazvao "pokušajem puča".

U završnom obraćanju, Kurti je rekao da je u odnosima sa DSK imao jedan problem - što centar odlučivanja te partije nije u Prištini, već u mestima odakle dolaze predsednik DSK Isa Mustafa i bivši ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu, aludirajući da oni odlučuju o svemu, a ne partija.

Kurti je smenio Veljiua prošle nedelje, što je bio okidač za okončanje njihove zajedničke vlasti.

On se takođe osvrnuo i na "tešku komunikaciju" koju je imao sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričardom Grenelom (Richard Grenell) , koji je tražio od Kurtija "ukidanje takse i tačka", bez uvođenja recipročnih mera, a sa čime se Kurti nije složio.

Osmani protiv ikakve vlade sa opozicionim partijama

Protiv izglasavanja nepoverenja Vladi bila je predsednica Skupštine Vjosa Osmani iz redova DSK. Na samom kraju sednica, uoči glasanja, ona je rekla da je njena partija predala jedan takav predlog na glasanje u vreme kada svet pati zbog epidemije korona virusa, a da Vlada Kosova odlazi u vreme kada građani imaju najviše potrebe za njom.

"Verujem da je Vlada između moje partije i pokreta Samoopredeljenje bila sposobna da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije i to je dokazala tokom ovih dana. Prema tome, ne mogu da se složim sa predlogom za glasanje o nepoverenju Vladi, jer smatram da biti time zapostavili građane koji su glasali za promene", kazala je Osmani, koja je inače bila kandidatkinja za premijerku Kosova ispred DSK na izborima 6. oktobra.

Vjosa Osmani: Ne mogu da se složim sa predlogom za glasanje o nepoverenju Vladi
Vjosa Osmani: Ne mogu da se složim sa predlogom za glasanje o nepoverenju Vladi

Osmani je dodala da je protiv bilo kakve vlade sa opozicionim partijama Demokratskom partijom Kosova, Alijansom za budućnost Kosova ili Inicijativom.

Poznavalac političkih prilika na Kosovu Aljbert Krasnići (Albert Krasniqi) izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja, vlada pada, ali ostaje na dužnosti do izbora nove vlade.

"Da li će biti tehnička ili višepartijska, to zavisi od volje poslanika, ali i predsednika koji može da putem dekreta odluči da zemlja ide na nove izbore", ocenjuje Aljbert Krasnići.

Kurti za RSE: Ne možemo sebi priuštiti da dijalog još jednom propadne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:04 0:00

Tok skupštinske rasprave

Prvi deo rasprave 25. marta završen je obraćanjem Antona Ćunija (Quni), ministra odbrane iz redova DSK-a, u kojem je od premijera Kurtija zatražio da u toku pauze ispuni zahteve Mustafe - da anulira odluku o smeni Veljiua, i da potpuno ukine taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ćuni je dodao da lično preuzima odgovornost da u međuvremenu razgovara sa Mustafom i poslanicima te partije da povuku svoje potpise sa zahteva za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Po povratku sa pauze, šef poslaničkog kluba Samoopredeljenja Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) kazao je da pre nego što je Samoopredeljenje htelo da razmotri predlog Ćunija, smenjeni ministar Agim Veljiu je kosovskim medijima izjavio da "Ćuni nije imao ovlašćenje da tako nešto predloži, da to nije stav DSK-a, da nema povratka nazad, te da se izglasavanje nepoverenja Vladi mora desiti". Seljimi je poručio da postoji samo jedna šansa da se spasi koalicija, a to je da poslanici DSK "glasaju protiv" nepoverenja Vladi.

Inače, Aljbin Kurti je ranije 25. marta na sednici Skupštine rekao da se rušenje ne tiče ni smene ministra unutrašnjih poslova, ni povlačenja američkih snaga sa Kosova, već se radi o "spremnom sporazumu o razmeni teritorija između Kosova i Srbije".

"To je u pozadini, motor koji prouzrokuje ovo požurivanje (za rušenje Vlade, op. a.) na Kosovu. Ova predsednička trgovina zahteva rušenje Vlade. Predsednička trgovina sa mojom vladom neće da se desi. Pokušao je da objavi vanredno stanje, što nije? Otišao je u Belu kuću da postigne sporazum, što nije postigao? Sa mnom, kao premijerom, neće se objaviti vanredno stanje bez da se stvori vanredno stanje, i nema sporazuma ni u Beloj kući, ni u zelenoj, a ni u crvenoj o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. Prema tome, motor svega je kako ukloniti ovu vladu kako bi se otvorio put objavi vanrednog stanja, ali i toj spremnoj trgovini o razmeni teritorija", kazao je Kurti.

Skupština Kosova glasala je o nepoverenju Vladi premijera Aljbina Kurtija na zahtev njegovog koalicionog partnera DSK, nepuna dva meseca od formiranja vlade. Sednici je prisustvovalo 106 od 120 poslanika, svi sa maskama na licu i uz potrebno odstojanje.

Kurti je ranije dodao da je ubeđen više nego ikada da je sporazum spreman, što mu je, kako je rekao, "potvrdio i predsednik na sastanku".

"Sastanak je trajao dva sata i nismo se dogovorili. Tri puta mi je ponovio da uklonim taksu (na uvoz robe iz Srbije od 100 odsto, op. a.), pa da zajedno odemo u Vašingtonu, da postignemo sporazum i da Srbiju sklonimo s vrata jednom zauvek. Rekao je: 'Ovi drugi premijeri su imenovani premijeri, a ja i ti smo izabrani od naroda'. Dakle, nije ideja da se makne taksa kako bi počeli pregovori, već kako bi se objavio sporazum", dodao je Kurti.

Naglasio je da je ponosan na rad njegove vlade tokom ovih 50 dana, izdvajajući brojne odluke o smenama Odbora koje je ova vlada smatrala neregularnim, smanjenju plata, poništenju neregularnih tendera o autoputevima...

"Narod zna da ja nemam vašu podršku, podršku opozicije ili DSK, ali svi znate da ova vlada ima podršku građana koji su u tako teškom stanju, jer je pored nezaposlenosti i nepravde, sada dodat još virus korona, a sada za kraj neće imati ni vladu koja bi dobro upravljala ovom situacijom", kazao je Kurti.

Kurti je kazao da cilj više nije ni da se ukloni taksa od 100 odsto, već da se ukloni reciprocitet. Kurti je inače planirao da od 1. aprila taksu zameni recipročnim merama prema Srbiji.

Stavovi poslanika

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši (Gashi), predstavljajući predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi, kazao je da je premijer Kurti u borbi sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem odlučio da naruši političku bazu sopstvene vlade.

Gaši je kazao da je nakon dužeg perioda odbijanja ukidanja takse, "što je dovelo do ekonomskih sankcija Amerike", i u trenutku kada je Kosovu potrebno jedinstvo u borbi protiv Covid-19, "premijer Kurti je odlučio da okonča koaliciju kada je smenio ministra".

Dodao je da u vreme, kada je Kosovo zahvatila bolest koja ozbiljno preti društvu, "predsednik i premijer su izabrali da se bore jedan protiv drugog", dodajući da je to "primitivno ponašanje" koje "zloupotrebljava zvanične obaveze".

"Vlada Kosova došla je na vlast verujući u promenu, za jedan nov momentum po pitanju ekonomskog razvoja, vladavine zakona i borbe protiv korupcije, kao i konsolidacije međunarodnog subjektiviteta kosova, dok je Kurti nakon manje od 50 dana Vlade putem nedelovanja i nekonstruktivnog pozicioniranja u odnosu prema partneru, i uopšte, a posebno sa SAD, onemogućio funkcionisanje Vlade", kazao je Gaši.

Dodao je da je Kurti prouzrokovao "političku krizu kada je zemlji potrebna jedinstvena politike u borbi protiv Covid-19".

Predložio je poslanicima da podrže izglasavanje nepoverenja Vladi, što će omogućiti "formiranje nove stabilne vlade".

Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), šef poslaničkog kluba Samoopredeljenja, rekao je da u vreme kada se svet suočava sa pandemijom covida19, "DSK je stupio u savezništvo sa virusom kako bi se borio protiv Vlade Kosova".

"DSK traži rušenje Vlade u vreme kada svet nastavlja da se suočava sa ovom pandemijom, kada su oči građana Kosova uperene prema Vladi, ministrima, doktorima i policiji. DSK nije izabrao drugog saveznika osim protivnike ove vlade", kazao je Seljimi.

On je dodao da razlozi za rušenje Vlade o taksi, o sankcijama, smeni ministra ne stoje, već da se radi o "sponzorstvu da se ide prema jednom lošem sporazumu (između Kosova i Srbije) koji je pred Kosovom", sporazum koji "Samoopredeljenje neće da dozvoli".

Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), šef poslaničkog kluba opozicione Demokratske partije Kosova, istakao je da vladajući partneri u vreme nesigurnosti ruše Vladu, a ne opozicija. Dodao je da se premijer "predao", tako što je "sam isprovocirao pokretanje procesa izglasavanja nepoverenja Vladi".

Krasnići: Premijer se predao
Krasnići: Premijer se predao

"To se dešava u vreme kada bi trebao da radi na zajedničkoj saradnji, a ne na podelama", dodao je Krasnići.

"Ovo je akt samopredaje premijera i njegove vlade, bez partijskih razlika, a naspram izazova sa kojima se suočava naša zemlja", kazao je Krasnići, i dodao da će njegova partija glasati za rušenje Vlade.

Igor Simić ispred Srpske liste kazao je kako ta partija nije podržala formiranje ove vlade, da su imali previše zamerki a pre svega to što nije ukinula taksu, a što danas trpe svi građani Kosova.

"Druga stvar je pre svega to što ova vlada nije pokazala minimum poštovanja prema srpskom narodu, odnosno prema predstavnicima Srpske liste. Zato svih 10 poslanika Srpske liste će podržati izglasavanje nepoverenja Vladi", naveo je on.

Za rušenje Vlade izjasnila se i koalicija Inicijative za Kosovo i Alijanse novo Kosovo Fatmira Ljimaja (Fatmir Limaj) i Behdžeta Pacolija (Behxhet Pacolli), kao i klub 6+ koji okuplja poslanike iz manjinskih, nesrpskih zajednica.

Američka ambasada na Kosovu podržala je održavanje sednice, dok su nemački i francuski šefovi diplomatije u utorak uveče pozvali na preispitivanje ili odlaganje glasanje o nepoverenju Vladi.

Protiv sednice se izjasnila i predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK-a, pozivajući sve poslanike da ne podrže zahtev njene partije "jer nije pravo vreme". Pored toga, rekla je da sala Skupštine ne ispunjava preporuke Instituta za javno zdravlje o udaljenosti od dva metara između poslanika.

Zbog čega DSK traži glasanje

S druge strane, pored Demokratskog saveza Kosova, sednicu 25. marta podržale su opozicione Demokratska partija Kosova, bivšeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija (Veseli), Alijansa za budućnost Kosova, donedavnog premijera Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj) i predstavnici manjinskih zajednica.

Demokratski savez Kosova ranije je kazao da ne može da ostane u Vladi u kojoj, kako navodi, nema saradnje sa pokretom Samoopredeljenje.

Predsednik DSK Isa Mustafa je čak kazao "da mu dođe da osudi sebe" što je omogućio formiranje Vlade.

DSK se najpre protivio Kurtiju zbog neukidanja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, navodeći da to ugrožava odnose Kosova i SAD. Kada je Kurti objavio svoj plan krajem februara da planira postepeno ukidanje takse, DSK je saopštio da nije uopšte bio konsultovan po tom pitanju.

Najzad, smena ministra policije iz redova DSK, Agima Veljiua (Veliu) dovela je i do odluke predsedništva DSK da se pokrene proces izglasavanja nepoverenja Vladi Kurtija. Veljiu je smenjen zato što je javno podržao plan kosovskog predsednika Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čemu se Kurti protivi smatrajući da je situacija pandemije na Kosovu za sada pod kontrolom.

Situacija u sred pandemije na Kosovu dodatno je zakomplikovana i odlukom Vlade Kosova od 23. marta da uvede organičeno kretanje na Kosovu zbog pandemije.

Na osnovu odluke, zabranjuje se kretanje u periodu od 10 do 16 i od 20 do šest časova ujutru. Tome se odmah usprotivio Tači navodeći da se ograničeno kretanje može uvesti samo u situaciji vanrednog stanja, i stoga je odluku Vlade poslao na Ustavni sud, navodeći da je ona neustavna.

U Kurtijevom kabinetu tvrde suprotno, da je to mera uvedena na zahtev Ministarstva zdravlja.

Protest sa balkona u Prištini: Traži se dogovor u vlasti o pandemiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Evropski centri i SAD o situaciji na Kosovu

Zbog političke situacije na Kosovu ambasadori zemalja Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), pozvale su 24. marta predstavnike vlasti da se usredsrede na borbu protiv korona virusa, poštujući odredbe Ustava i ovlašćenja koja su im data Ustavom. DSK su pozivali da preispita svoju odluku.

Odmah nakon toga, ambasadori Nemačke i Francuske uputili su zajednički demarš Demokratskom savezu Kosova pozivajući ga da odustane od izglasavanja nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija.

Potom se oglasio američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Phillip Kosnett), navodeći da mu je drago što će Skupština održati sednicu za glasanje o nepoverenju Vladi Kosova.

"Kao što sam danas rekao premijeru, važno je da Skupština i sve institucije Kosova poštuju Ustav", napisao je on na Tviteru.

Nekoliko minuta kasnije, zajedničkim saopštenjem oglasila su se Ministarstva spoljnih poslova Francuske i Nemačke, izrazivši zabrinutost zbog političke situacije na Kosovu, "u vreme kada je političko jedinstvo potrebno za suočavanje s krizom Covida-19".

"Kosovu je potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada kako bi se nosila s ovom krizom. Zato pozivamo da se glasanje o nepovjerenju Vladi preispita ili odgodi", naveli su šefovi diplomacija Francuske i Njemačke.

U međuvremenu, na Kosovu su korona virusom zaražena je 71 osoba, a jedna je preminula. Prvi slučaj korona virusa zabeležen je 13. marta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG