Dostupni linkovi

Grenel: SAD protiv Kurtijeve odluke o delimičnom povlačenju taksi Srbiji i BiH


Kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji 27. februara
Kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji 27. februara

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) saopštio je da "mi ne podržavamo polovične mere" premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin Kurti).

"Naša pozicija je jasna: taksa mora da se potpuno ukine. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku - i to je jasno stavljeno do znanja predsedniku Thaciju danas u Beloj kući", napisao je Grenel na Tviteru.

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je na konferenciji za novinare u četvrtak uveče 27. februara da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Ako se Srbija ne bude tako ponašala, od 1. aprila Kosovo će početi sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, dok će taksa Srbiji u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

Uz Kurtija su na konferenciji bili kosovski poduzetnici i predstavnici privrednih komora.

Kurti je kazao da će Vlada Kosova sledeće nedelje doneti odluku o ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odluka koja će stupiti na snagu 15. marta. Na konferenciji za novinare je dodao i da je to "znak dobre volje i spremnosti za početak rešavanja ekonomskih i trgovinskih nesporazuma sa Srbijom".

"Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku kosovske strane, obaveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i takođe, da počne sa eliminacijom trgovinskih, necarinskih barijera prema Kosovu. Ukoliko srpska strana pokaže istinsku posvećenost prekidu neprijateljske kampanje i obaveže se na brzo uklanjanje necarinskih barijera sa Kosovom, onda će Vlada Kosova, od 1. aprila 2020. u potpunosti ukloniti carinu na robu iz Srbije i BiH", dodao je Kurti.

Kurti: Ovo je znak dobre volje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Kurti je istakao da bi EU trebalo visoko oceniti odluku kosovske strane o ukidanju tarife i Kosovu zauzvrat ponuditi liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

U slučaju da Srbija ignoriše "dobru volju Vlade Kosova o eliminaciji ekonomskih, trgovinskih i političkih barijera u bilateralnim odnosima", ne prekine kampanju na međunarodnom planu i ne počne sa uklanjanjem barijera u odnosima sa Kosovom, onda će Vlada Kosova od 1. aprila početi postepenu implementaciju principa reciprociteta, najpre u oblasti trgovine, a potom i u ekonomiji i politici.

"Ukoliko srpska strana ne reaguje ni nakon perioda od 90 dana od prvobitne odluke o ukidanju takse na sirovinu, onda će Vlada Kosova od 15. juna vratiti taksu na proizvode iz Srbije", dodao je Kurti.

Kurti je rekao, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države treba na početku izaći sa "detaljnim instrumentima i vremenskim rokovima koji će nabrojati prednosti istinskog angažovanja stranaka u prevazilaženju trgovinskih, ekonomskih i političkih barijera, mehanizme za precizno evidentiranje mogućih neispunjenja obaveza kod stranaka, kao i nabrajanje posledica za stranku koja ne sarađuje u procesu".

Ukidanje takse očekuje i Pompeo

Ukidanje takse očekuje i američki državni sekretar Majk Pompeo, a to je preneo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) na sastanku u sredu (26. februara) u Vašingtonu, a u cilju povećanja ekonomske i komercijalne koristi za ljude u obe zemlje "što je suštinski korak ka oživljavanju pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Iz Pompeovog kabineta je, uz potvrdu snažnog partnerstva SAD i Kosova, navedeno da je sekretar takođe ohrabrio Kosovo da drži pravac poslednjih pisama o namerama za uspostavljanjem vazdušnih i železničkih puteva, te autoputa između Prištine i Beograda, dogovorenog uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela.

I Grenel je prilikom posete Beogradu i Priptini u februaru ove godine istakao zahtev o ukidanju takse i prekid kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Reakcije sa Kosova

Zamenik premijera Kosova iz redova Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti izjavio je međutim za kosovske medije da ovakav stav Kurtija nije usklađen sa koalicionim partnerom, DSK-om. On je ranije danas na Fejsbuku napisao da svako dalje odlaganje ukidanja takse kompromituje kosovsku poziciju u dijalogu sa Srbjom ali i odnose Kosova sa SAD-om i EU i dovodi u rizik vladu od izolacije.

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) koji je uveo taksu Srbiji i bio izričito protiv uklanjanja, kazao je da se Kurti predao pred Srbijom.

"Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini Kadri Veselji (Kadri Veseli) kazao je da je ovo što je Kurti danas saopštio o taksi i reciprocitetu njegova ideja iz januara 2019, koju je upravo Kurti odbio.

U Srbiji bez zvaničnih reakcija

Zvaničnici Srbije do četvrtka kasno uveče se nisu oglasili povodom najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da će taksa biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uvela je vlada Ramuša Haradinaja krajem 2018. godine, nakon neuspeha Kosova da se učlani u Interpol, čemu se Srbija žustro protivila na međunarodnoj sceni.

Zbog takse je došlo i do prekida briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čije ukidanje Srbija još uvek traži kao uslov za nastavak dijaloga.

Na ukidanju takse već duže vreme insistiraju i SAD i EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG