Dostupni linkovi

Tači pozvao Kurtija: Ne kasniti sa donošenjem 'prave odluke za Kosovo'


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) pozvao je i 11. marta premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) da ne kasni sa donošenjem odluke "kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu".

Tači zahteva od Kurtija da deluje u skladu sa zahtevima Sjedinjenih Država, koje traže ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se omogućio nastavak procesa dijaloga.

Kako je Tači izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare, Kurti je odbio još jedan njegov poziv na sastanak.

"Mislim da bi bilo u interesu da svi posvetimo energiju na jedinstvo i približavanju koraka koji trebaju da se poduzmu. Kosovo nije imovina jednog pojedinca, jedne grupe, ni društvena ni politička", kazao je Tači.

Iz Ureda premijera Kosova rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Kurti može da se sastane sa Tačijem 13. marta.

Pojedini zvaničnici SAD-a, kao što su senatori Dejvid Perdue (David) i Rend Pol (Rand Paul) podržali su ideju o povlačenju američkih trupa sa Kosova u slučaju da Kosovo ne ukine taksu.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da je SAD jedina adresa koja je bila uz Kosovo u teškim vremenima.

"Strateško partnerstvo Kosova sa SAD-om ne može se dovesti u pitanje ni po koju cenu", kazao je Tači, dodajući da su lideri na Kosovu zamenljivi, ali ne i odnosi sa SAD-om.

"Lakše će svaki lider Kosova otići kući ili prevremeno penzionisati nego što će američke trupe otići sa Kosova", dodao je Tači.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 10. marta u Podujevu da će ukinuti taksu od 100 odsto postepeno, zamenivši je postepenim reciprocitetom, navodeći da je to najkorisniji put za Kosovo.

Kurti takođe ne misli da američki KFOR treba da se povuče sa Kosova. Suprotno tome, on veruje da se KFOR neće povući sa Kosova.

"Video smo nešto kao želju sina američkog predsednika ali to nema veze sa taksom od 100 odsto. Ukoliko ta želja postane i odluka predsednika Trampa, to ponovo nema veze sa taksom od 100 odsto već se radi o redukciji snaga koju su SAD poduzele i u Afganistanu i u Siriji", kazao je Kurti, dodajući da veruje da SAD treba 'u svim oblicima nastaviti da bude na Kosovu'.

On je dodao i da će se odluka o postepenom ukidanju takse doneti na sednici Vlade, onda kada se o tom pitanju postigne konsenzus sa koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova (DSK). Istakao je da bi bilo pogrešno da nema ni takse ni reciprociteta.

DSK se protivio Kurtijevom planu o postepenom ukidanju takse i zahtevao je da se taksa potpuno ukine kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

Zamenik premijera iz redova DSK Avdulah Hoti u utorak uveče je napisao na Fejsbuku da će pre pasti vlada, nego što će se ugroziti prijateljstvo sa SAD-om.

XS
SM
MD
LG