Dostupni linkovi

Sredine sa srpskom većinom na Kosovu u vreme pandemije


Dezinfekcija ulica na Kosovu
Dezinfekcija ulica na Kosovu

Građani Severne Mitrovice uglavnom su, kažu, informisani o tome kako bi trebalo da se ponašaju u doba pandemije korona virusa i kojim institucijama je potrebno da se obrate.

Međutim, stariji sugrađani još uvek ne znaju šta treba da urade i smatraju da su prepušteni sebi, budući da propisanu terapiju mogu da podignu samo u Srbiji, zbog zdravstvenog osiguranja Republike Srbija, a za to najčešće koriste obližnji grad Raška, koji se nalazi na petnaestak kilometara od graničnog prelaza Jarinje.

"Ja ne znam šta da radim. Na teškoj sam muci. Lekove nemam. Na mogu da idem nigde. Ko će da mi nabavi lekove u Raški? Ko? Gde su ovi studenti da idu da mi kupe?", navodi penzioner Tomislav Radović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na pitanje da li zna kome da se obrati za pomoć, kaže:

"Kome? Ovde ne poznajem nikoga, predsednik ne reaguje, gradonačelnik ne reaguje, da pošalje malo volontere od kuće do kuće, dobar dan jel vam treba nešto, trebaju mi lekovi, palite kola idite za Rašku. Evo vam specifikacija šta treba da mi donesete, niko nema, niko. Ja sam totalno ugrožen, maske nema, rukavica nema, sad sam bio, nema ništa", dodaje.

Dragana Murić kaže da prati televiziju, internet, čita, i da zna da bi trebalo telefonski se informisati i obavestiti ukoliko se osete neki simptomi. Ipak, kaže da se sada sve više boji.

"Sad se sve više bojim. Do sad nisam bila sam veliki optimista, ali sad kako pratim možda su mediji time opterećeni i prate, ali se sve više brinem", kaže Murić i ističe da nema nikakvih zaliha namirnica.

Protest sa balkona u Prištini: Traži se dogovor u vlasti o pandemiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Dragan Gavrilović kaže da je informisanost odlična.

"Namirnica ima, što se tiče prehrane, apoteke ne znam, kažu da nemaju maski, asepsola i toga. Očekujem da dođe i to", kaže ova sagovornica.

Zdravstvene institucije u većinski srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije.

Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici Aleksandar Antonijević za RSE kaže kako se svi uzorci potencijalno inficiranih iz sredina u kojima žive Srbi, kao što su Gračanica, Gnjilane, Štrpce i dr, šalju na Institut za virusologiju, vakcine i serum "Torlak" u Beogradu. Do sada je, kaže, testirano osam osoba, tri nalaza su prema pisanom nalazu negativna, za jednog pacijenta stigla je zasad usmena obavijest da je negativan, dok se za četvoro čeka nalaz testiranja.

Inače, na Kosovu je, prema podacima kosovskih vlasti, do četvrtka uveče (19. marta) korona virusom bila zaražena 21 osoba, od 340 testiranih. Njih 13 se trenutno nalazi na infektivnoj klinici u Prištini i njihovo stanje je stabilno, osim jedne starije osobe kojoj je povremeno potrebna terapija kiseonikom.

Bez kontakata sa kosovskim zdravstvom

Na severu Kosova, kako je za RSE potvrdio direktor Kliničko bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović, epidemiološka situacija je stabilna, a na Infektivnoj klinici ima 16 mesta za stacionarno lečenje sa dobrim uslovimaza izolaciju.

Prema njegovim rečima, pacijenti sa Kosova će se slati na infektivne klinike u Srbiji, Kragujevcu, Nišu, Beogradu.

"Posedujemo potrebna zaštitna sredstva, lekove, posedujemo i sobe za izolaciju, potrebna sanitetska vozila i u okviru našeg zdravstvenog sistema radimo po procedurama i uputstvima naših nadležnih institucija u Beogradu. U kontaktu smo sa njima, sprovodimo te zaključke, potrebne mere i aktivnosti i lečenje se obolelih može vršiti u okviru tretmana u kućnoj izolaciji, samoizolaciji, međutim može i u stacionarnom obliku, a svakako, da imamo tercijarni vid zdravstvene zaštite i kliničke centre, infektivna odeljenja na infektivnim klinikama", dodaje Ivanović.

Na pitanje da li postoji saradnja sa kosovskim zdravstvenim sistemom, Ivanović navodi da ne postoji direktna komunikacija ni kontakti, ali da se svi podaci objavljuju i preko Zavoda za javno zdravlje.

"Ali verovatno da postoje određeni kontakti preko nekih institucija, verovatno i preko Svetske zdravstvene organizacije ili na nekom višem nivou", dodaje.

Nestašice u apotekama

U apotekama na severu Kosova nema svega što je potrebno odjednom i sve u danu nestane, kaže za RSE vlasnik jedne od apoteka Vojkan Laketić.

"Situacija je takva da šta god nabavimo plane u roku od dan-dva, ali konstantno nam nešto nedostaje. Nikad nismo kompletni da imamo i asepsol, rukavice, maske, gelove, nego uvek nešto fali. Nešto nabavimo, nešto nestane, opet to nabavimo, drugo, treće nestane. Snalazimo se kako god znamo i umemo", navodi on.

Dezinfekcija javnih prostorija na Kosovu, 14 mart 2020.
Dezinfekcija javnih prostorija na Kosovu, 14 mart 2020.

Očekuje da situacija bude teža, budući da je epidemija u progresu, a zalihe dobavljača pri kraju.

Mešoviti krizni štab u opštini Štrpce

Istovremeno, u opštini Štrpce, južno od Ibra, formiran je mešoviti krizni štab u borbi protiv korona virusa. Kažu kako će se eventualno oboleli pacijenti srpske nacionalnosti upućivati u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici, a albanski u Prištinu.

"Nema tu podele, ali pacijenti srpske nacionalnosti obično se upućuju za Mitrovicu, tamo postoji Zavod za javno zdravlje i ako je potrebno prema infektivnoj klinici u centralnoj Srbiji. Pacijenti Albanci u Prištinu, jer oni tamo imaju svoju infektivnu kliniku. Čim je mešovita sredina mora tako da funkcionišemo. Ovde nema razlike po tom pitanju, svima nam je u interesu da ne dođe na našu teritoriju i u našoj opštini do problema sa epidemijom", navodi direktor Doma zdravlja u tom mestu Saša Krstičić.

Dodatni kontigent respiratora

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia je izjavio da su Istakao je da se sve preduzete mere na Kosovu koordinišu sa kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu.

On je naveo kako su kosovske vlasti u četvrtak (19. marta) kontaktirale kompanije koje proizvode antivirusne lekove remdesivir i favipiravir, kao i ambasade od kojih je zatražena pomoć u nabavci ovih lekova i drugog medicinskog materijala.

Kosovo, kako je rekao, trenutno raspolaže sa preko 130 respiratora u javnim i privatnim bolnicama, a da se od toga nijedan ne upotrebljava kod obolelih od korona virusa. Najavio je i dolazak dodatnog kontingenta respiratora.

Dodao je da su sve privatne bolnice na Kosovu spremne da pruže pomoć u u skladu sa svim svojim kapacitetima, te da je na raspolaganju preko 500 kreveta za obolele, uz mogućnost dodatnih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG