Dostupni linkovi

Skupština Kosova o Vladi, Tači se obraća Ustavnom sudu


Stanovnik Prištine prolazi pored znaka zabrane ulaska u park u Prištini, 22. mart 2020. godine
Stanovnik Prištine prolazi pored znaka zabrane ulaska u park u Prištini, 22. mart 2020. godine

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se sednica na kojoj će se glasati o nepoverenju Vladi Kosova, na zahtev članice vladajuće koalicije Demokratskog saveza Kosova (DSK), održi u sredu, 25. marta u 11 sati.

Kako je rekla predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani takva odluka je doneta glasovima većine u Predsedništvu (4:2), i pored činjenice da sala Skupštine ne ispunjava preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje o rastojanju od dva metara između prisutnih, zbog pandemije korona virusa.

Osmani, inače iz redova DSK-a, glasala je protiv održavanja takve sednice u ovo vreme, navodeći da je zaštita javnog interesa važnija od svega drugog.

"Pozivam sve poslanike da ne podrže ovaj zahtev jer nije u pravo vreme, a pre svega, to neće proizvesti jednu vladu sa legitimitetom i koja može da se suoči sa izazovima koji su pred Kosovom", kazala je Osmani.

Kvintin pozv DSK-u

Zbog novonastale političke situacije na Kosovu ambasadori zemalja Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), pozvale su, danas, 24. marta predstavnike vlasti da se usredsrede na borbu protiv korona virusa, poštujući odredbe Ustava i ovlašćenja koja su im data Ustavom.

DSK pozivaju da preispita svoju odluku.

"Pozivamo ih da sačuvaju i obezbede integritet i funkcionalnost kosovske vlade i institucija u ovom kritičnom trenutku i da na Kosovu daju prioritet borbi protiv COVID-19 nad politikom, napominjući da su naše zemlje preduzele vandredne mere u tom pogledu", naveli su u saopštenju ambasadori Kvinte.

Tačijev zahtev Ustavnom sudu

Prethodno, predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio je od Ustavnog suda interpretaciju ustavnosti odluke Vlade Kosova od 23. marta, kojom se od danas (24.mart) ograničava kretanje građana i vozila u vremenskom periodu od 10 do 16 časova, i od 20 do šest ujutru u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Tači je zatražio da se u bliskoj budućnosti uvedu privremene mere, a u međuvremenu, od premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) zatražio suspenziju takve odluke.

Predsednik Kosova smatra da je ona neustavna, navodeći da se ograničenja u kretanju mogu uvesti samo u vanrednom stanju koje on predlaže, a kojem se premijer Kosova Aljbin Kurti protivi.

"Osim zahteva o privremenoj meri upućenom Ustavnom sudu da odluči što pre o odluci Vlade, uputio sam pismo i premijeru Kosova, gospodinu Kurtiju da preispita odluku koja je kreirala paniku, konfuziju i nejasnoće, kao i strah kod građana, stvorila gužve u prodajnim mestima što omogućava masovno širenje korona virusa, da suspenduje tu odluku do odluke Ustavnog suda. Pre par dana, isti premijer, kada sam uz predlog većine političkih lidera predložio vanredno stanje, tome se usprotivio", kazao je Tači.

Dodao je da niko nije iznad Ustava i zakona, i da niko nema pravo da krši ustav i zakon "radi političke agende".

Tači je pozvao građane da se pažljivo pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravlje i poručio da je najbolji način da se bore protiv korona virusa da ostanu kod kuće.

Odgovor iz Ustavnog suda

Ustavni sud Kosova saopštio je da je primio zahtev predsednika Tačija.

Kako bi se na hitan način i sveobuhvatno razmotrio zahtev, Sud je zatražio dodatne komentare u vezi privremenih mera do večeras u 22:00, i komentare u vezi sa zahtevom uopšteno, a koji mogu da se podnesu u roku od tri dana.

"Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja, Ustavni sud je posvećen da u skladu sa odgovornostima i svojom ustavnom funkcijom, ovaj predmet razmotri hitno i sa visokim prioritetom", navodi se u saopštenju.

Odluka na preporuku Ministarstva zdravlja

Noć ranije, Tači je kazao da "građani nisu obavezni da poštuju protivustavne odluke i niko ne može da ih kazni za to".

"Ni Policija Kosova ni bezbednosni organi ne trebaju da sprovedu tu protivustavnu odluku vlade, jer tako čine i krivično delo", kazao je Tači.

Vlada Kosova saopštila je da je odluku donela na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja u cilju sprečavanja i kontrolisanja širenja virusa covid-19.

Podsetimo, Tači je predložio da se na Kosovu uvede vanredno stanje, ali jedan takav zvaničan zahtev još uvek nije stigao u Skupštini koja o tome daje konačnu reč. Vanrednom stanju oštro se usprotivio premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je kazao da još uvek nema potrebe za tim i da Vlada drži situaciju pod kontrolu.

Protest sa balkona u Prištini: Traži se dogovor u vlasti o pandemiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Šta podrazumeva vanredno stanje

U slučaju objave vanrednog stanja, Nacionalni savet za bezbednost kojim predsedava predsednik, u ovom slučaju Tači, a u kojem su i članovi vlade, preuzima izvršne funkcije u upravljanju situacijom.

Vanredno stanje, između ostalog, dovelo je i do razlaza između vladajućih koalicionih partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK) i pokreta Samoopredeljenje, zato što je Kurti smenio ministra policije iz redova DSK-a Agima Veljiua (Veliu) jer je javno podržao uvođenje vanrednog stanja.

Odmah nakon toga, DSK je pokrenuo proceduru izglasavanja nepoverenja vladi u Skupštini.

Na Kosovu je ukupno 61 osoba zaražena korona virusom, a jedna je preminula.

XS
SM
MD
LG