Dostupni linkovi

Ambasador SAD podržava sednicu Skupštine Kosova za glasanje o nepoverenju Vladi


Filip Kosnet

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) saopštio je da mu je drago što će Skupština u sredu (25. mart) održati sednicu za glasanje o nepoverenju Vladi Kosova.

"Kao što sam danas rekao premijeru, važno je da Skupština i sve institucije Kosova poštuju Ustav", napisao je on na Tviteru.

Predsedništvo Skupštine odlučilo je da 25. marta održi sednicu na zahtev vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Drugačiji stav su 24. marta od Kosneta izneli nemački i francuski ambasadori.

Oni su uputili zajednički demarš DSK kojim je pozivaju da odustane od izglasavanja nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija (Albin Kurti).

"Pozivamo DSK da preispita odluku o izglasavanju nepoverenja i gradi poverenje i stabilnu vlast u cilju suočavanja sa budućim izazovima", stoji u pozivu koji je nemački ambasador na Kosovu Kristijan Held (Christian Heldt) objavio na Twitteru.

Precizira se još da je inicijativa o izglasavanju nepoverenja izazvala zabrinutost na obe strane u Parizu i Berlinu te podvlači da ove dve evropske države ostaju na "strani naroda Kosova".

Prethodno je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio od Ustavnog suda interpretaciju ustavnosti odluke Vlade Kosova od 23. marta, kojom se od 24. marta ograničava kretanje građana i vozila u vremenskom periodu od 10 do 16 časova, kao i od 20 do šest ujutru u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Predsednik Kosova smatra da je ona neustavna, navodeći da se ograničenja u kretanju mogu uvesti samo u vanrednom stanju koje on predlaže, a kojem se premijer Kosova Aljbin Kurti protivi.

Vanredno stanje, između ostalog, dovelo je i do razlaza između vladajućih koalicionih partnera DSK i pokreta Samoopredeljenje, zato što je Kurti smenio ministra policije iz redova DSK-a Agima Veljiua (Veliu) jer je javno podržao uvođenje vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG