Dostupni linkovi

Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova


Kosovski premijer Aljbin Kurti
Kosovski premijer Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) smenio je ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Agima Veljiua (Veliu) iz Demokratskog saveza Kosova.

Kako se u saopštenju vlade navodi, Veljiu je u izjavi za kosovsku televiziju Klan Kosova rekao da je protiv stava premijera Kosova u vezi sa vanrednim stanjem, i, kako kažu, tom prilikom "ponovo širio paniku navodeći da broj obolelih raste iz sata u sat".

Dodaje se da tako nešto nisu rekli ni u Ministarstvu zdravlja, a ni u Nacionalnom institutu za javno zdravlje.

"U ovom trenutku, kada cela javna administracija vrši maksimalne napore da minimizuje štete od korona virusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući i one iz vladinog kabineta, treba da dokažu zrelost kako prilikom odlučivanja tako i prilikom davanja izjava", navodi se u saopštenju, i dodaje kako je Veljiu i putem drugih izjava dokazao nedostatak lideršipa i minirao rad vlade.

O ovome je obavešten predsednik DSK, Isa Mustafa, od koga je Kurti zatražio da što pre pošalje novo ime za ministra.

Do tada, vršilac dužnosti u ministarstvu biće zamenik ministra iz Samoopredeljenje Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Predsednik Kosova Hašim Tači u utorak uveče je nakon zasedanja Nacionalnog saveta bezbednosti predložio Skupštini da proglasi vanredno stanje a zbog pandemije.

U slučaju da Skupština Kosova potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem predvodi Savet bezbednosti, a njime rukovodi predsednik zemlje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti međutim protivi se uvođenju vanrednog stanja smatrajući je ekstremnom merom.

Njegov koalicioni partner Demokratski savez Kosova je međutim saopštio da podržava tako nešto, a na hitno uvođenje vanrednog stanja u utorak je pozvao i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.

XS
SM
MD
LG