Dostupni linkovi

Uživo Policijski sat u Severnoj Makedoniji

update

Više od 185 zemalja i regija prijavilo je oboljele. Ostanite uz RSE i saznajte najnovije informacije.


Skoplje

Sažetak

- Korona virus (SARS-CoV-2) pojavio se u Kini krajem 2019. godine. Virus izaziva povišenu temperaturu, upalu pluća, a može dovesti i do smrti.

Broj zaraženihBroj umrlihBroj oporavljenih
6.588.651 388.416 2.844.550

- Osim Kine u kojoj se prvi put pojavio virus, više od 180 zemalja i regija širom svijeta prijavilo je infekciju - pokazuju podaci američkog Johns Hopkins Univerziteta.

- Najveći broj zaraženih je u SAD-u 1.867.595, Brazilu 584.016, Rusiji 440.538, Velikoj Britaniji 283.079, Španiji 240.660.

- Broj preminulih najveći je u Sjedinjenim Državama 107.915, Velikoj Britaniji 39.987, Italiji 33.689, Brazilu 32.548, Francuskoj 29.068.

Broj zaraženih na Zapadnom Balkanu, podaci vlasti:
Srbija11.571
Bosna i Hercegovina2.594
Sjeverna Makedonija2.611
Hrvatska2.247
Slovenija1.477
Albanija1.197
Kosovo1.147
Crna Gora324

- U Srbiji je do sada preminulo 246 osoba, Bosni i Hercegovini 159, Sjevernoj Makedoniji 147, Sloveniji 109, Hrvatskoj 103, Albaniji 33, Kosovu 30 i Crnoj Gori 9.

- Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins trenutno je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država. U mnogim zemljama postoje restrikcije u objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika. Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

- Korona virus dolazi iz porodice virusa koja je nazvana prema svom izgledu jer ima oblik krune. Iz iste grupe virusa su se razvili SARS i MERS, virusi koji su u prošlosti izazvali epidemiju.

- Bolest koju ovaj virus izaziva zove se: COVID-19.

- Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za sprečavanje širenja infekcije su: redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, temeljito kuhanje mesa i jaja, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih oboljenja poput kašlja i kihanja.

23:18 4.6.2020.

U većini italijanskih regiona manje od pet novozaraženih korona virusom

Zdravstveni radnici u Italiji
Zdravstveni radnici u Italiji

Italija je objavila da je u toj zemlji registrovano još 177 osoba zaraženih korona virusom, što je najmanje dnevno povećanje broja inficiranih od 26. februara.

Vlasti su večeras objavile da je u većini od 20 italijanskih regiona zaraza u prethodna 24 časa potvrdjena kod manje od pet osoba, a da je pet regiona imalo dvocfren broj novozaraženih.

Lombardija, epidemijom najteže pogođen region, registrovala je 84 zaražene osobe, znatno manje nego prethodnog dana. Broj mrtvih od posledica zaraze korona virusom povećan je za 88, na 33.689. Više mrtvih od Italije i dalje imaju jedino SAD i Velika Britanija.

Prema zvaničnim podacima, zaraza korona virusom do sada je u Italiji potvrđena kod više od 234.000 osoba, a više inficiranih ima svega pet država. Stručnjaci navode da je stvaran broj zaraženih u Italiji sigurno veći, pošto su testirani samo ljudi koji su u bolnicama, oni koji imaju ozbiljne simptome i oni koji su bili u kontaktu s nekim ko je inficiran.

Italija je ukinula sve mere koje su se odnosile na zabranu kretanja.

22:08 4.6.2020.

Evropsko gimnastičko prvenstvo pomereno za decembar

Evropsko gimnastičko prvenstvo biće održano u decembru u Bakuu, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prvenstvo u konkurenciji gimnastičara je od 9. do 13. decembra, a za gimnastičarke od 17. do 20. decembra.

U Bakuu je trebalo da bude održano samo prvenstvo u muškoj konkurenciji, ali pošto Francuska nije mogla da pomeri termin, u Azerbejdžanu će se održati i takmičenje za gimnastičarke. Takmičenje za gimnastičarke trebalo je da se održi u pariskom Bersiju početkom maja.

Predsednik Evropske gimnastike Farid Gajibov rekao je da će ta organizacija nastaviti da procenjuje situaciju u vezi sa korona virusom i "na pravi način reagovati, ako se situacija ne bude smatrala bezbednom za takmičenje".

Evropsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici ostaće u Kijevu, a biće održano od 26. do 29. novembra.

20:55 4.6.2020.

Velika Britanija domaćin samita za prikupljanje sredstava za vakcine

Britanska vlada danas je domaćin samita o vakcinama, na kome se nada da će se prikupiti više milijardi dolara za vakcinaciju dece u zemljama u razvoju i razgovarati o tome kako potencijalna vakcina za korona virus može da bude distribuirana globalno i na fer način.

Virtuelni samit koji okuplja više od 50 zemalja organizuje Globalna alijansa za vakcine (GAVI) koja se nada da će sakupiti 7,4 milijardi dolara da nastavi svetske kampanje vakcinacije protiv polija, tifusa, morbila, velikim delom poremećene pandemijom COVID-19, prenosi Frans pres.

Alijansa je navela da će sakupljena sredstva ;biti upotrebljena za vakcinaciju oko 300 miliona dece u desetinama zemalja protiv bolesti kao što su malarija, pneumonija, HiV i drugih. Na skupu takodje treba da se upute pozivi za finansiranje kupovine i proizvodnje buduće vakcine protiv COVID-19, kao i podrška za njenu distribuciju u zemljama u razvoju, prenosi AP.

Ujedinjene nacije, Međunarodni crveni krst i crveni polumesec su se založili da se razvije vakcina za narod koja će biti dostupna svima, navodeći da je to "moralna obaveza".

19:16 4.6.2020.

Brnabić: Egzit od 13. avgusta, Guča od 6. avgusta

Muzički festival "Egzit" će na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu biti održan od 13. do 16. avgusta, dok će niški festival "Nišvil" i festival "Lavfest" u Vrnjačkoj banji biti održani u njihovim standardnim terminima - od 13. do 15. avgusta, odnosno od 6. do 8. avgusta, saopšteno je iz kabineta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Kako se navodi, to je dogovoreno na sastanku koji je Brnabić u četvrtak održala sa predstavnicima manifestacionog turizma, a na kome se razovaralo o uslovima neophodnim za održavanje umetničkih i muzičkih festivala tokom avgusta i septembra, koji su, kako se navodi u saopštenju, označeni kao povoljni period u kontekstu epidemiološke situacije.

  • Više o tome pročitajte OVDE.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG