Dostupni linkovi

DSK traži smenu Vlade, Kurti kaže da nije iznenađen


Aljbin Kurti i Isa Mustafa
Aljbin Kurti i Isa Mustafa

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) izjavio je da nije iznenađen odlukom svog koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova (DSK), o iniciranju izglasavanja nepoverenja Vladi Kosova, a nakon što je Kurti u sredu (18. mart) smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua (Veliu) iz DSK-a.

Razlog za smenu je zato što je Veljiu, u izjavi medijima, podržao uvođenje vanrednog stanja, a na predlog predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), čemu se Kurti protivi.

"Ne mogu reći da sam se iznenadio, zato što je reakcija nakon njegove smene bila jedna vrsta najave za to", kazao je Kurti na konferenciji za novinare u Prištini, a na kojoj je najmanje govorio o odluci DSK-a.

"Nama je DSK partner, nama je DSK u vladajućoj koaliciji i želimo da bude, ali ne verujemo da se DSK treba identifikovati sa sinoćnom izjavom (ministra)", kazao je Kurti.

Veljiu je izjavio i da se na Kosovu "broj obolelih od korona virusa povećava svakog sata", što, kako je rekao Kurti, nije tačno, "a takve izjave šire paniku".

Kurti smatra da je predlog Tačija o uvođenju vanrednog stanja "nelogičan, neodgovoran i nekoristan". U slučaju da Skupština Kosova potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem obavlja Savet bezbednosti na čelu sa predsednikom države.

Zašto DSK traži smenu Vlade

Demokratski savez Kosova (DSK) saopštio je u sredu uveče da je odlučio da inicira izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova koja je formirana 3. februara 2020.

DSK je došao do te odluke nakon, kako je rekao lider te partije Isa Mustafa, niza nesporazuma sa Kurtijem, kao što su narušeni odnosi sa SAD-om zbog neukidanja takse, zbog najave američkih senatora o mogućem povlaćenju američke vojske, zbog suspenzije programa Korporacije milenijumskih izazova američke vlade, a poslednje i zbog smene ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.

"Mi ne želimo biti deo takve vlade", kazao je Mustafa na konferenciji za novinare u Prištini nakon sastanka Predsedništva te partije.

"Ubeđeni smo da takva vlada rizikuje odnose sad SAD-om, vojnu i mirovnu američku prisutnost, ekonomsku prisutnost i političku podršku koju smo imali i koju treba da imamo, za priznanja a ne za povlačenje priznanja, i za naš evroatlanski put", dodao je Mustafa.

Podsetimo, DSK je insistirao na potpunom ukidanju takse od 100 odsto na proizvode koji se iz Srbije i BiH uvoze na Kosovu, u skladu sa zahtevima SAD-a. Takse su uvedene novembra 2018. kao odgovor na kampanju Srbije protiv prijema Kosova u međunarodne institucije.

Na pitanje da li bi zemlja trebala da ide na nove izbore, Mustafa je rekao da to zavisi od ostalih političkih partija, i od predsednika države.

"Ne vidim mogućnost da zemlja ode na izbore jer smo u vanrednoj situaciji, i nemoguće je održavanje izbora u ovoj situaciji", kazao je Mustafa.

"Borbu oko korone virusa treba da sprovode institucije zato što izglasavanje nepoverenja neće poslati vladu kući. Vladini zvaničnici su u kancelarijama dok ne dođu novi zvaničnici. Ali, mi ne možemo da nastavimo da vladamo na ovaj način", kazao je Mustafa.

Kurti: Fokusirati se na borbu protiv korona virusa

"Ja nisam imao drugo rešenje osim da oslobodim dužnosti bivšeg ministra Veljiu. Pola sata pre toga sam o tome upoznao predsednika DSKi tražio novo ime za tu ministarsku poziciju", kazao je Kurti.

Kurti je naglasio da Kosovo želi da ima dobre odnose, šire partnerstvo i savezništvo sa SAD-om.

"SAD i EU nam trebaju. Mi nemamo zamenu za njih, i one ne mogu zameniti jedna drugu. Greška je ne samo spoljne politike, već i nacionalne i istorijske, reći 'Da' Americi a 'Ne' Evropskoj uniji. Transatlanska linija je od suštinskog značaja za Kosovo", naveo je on.

Premijer Kosova još rekao da se Vlada Kosova treba maksimalno fokusirati na borbu protiv korona virusa.

Konferenciju za medije u sredu uveče je počeo rečima da je "nova Vlada Kosova primer ne samo u regiji, već i šire, a za uspešno suočavanje sa sprečavanjem širenja pandemije Covid19 i za to želim da se zahvalim svim građanima Kosova koji su poštovali odluke vlade i koji su se pridržavali upustava stručnjaka".

Podsetimo, vanredno stanje je zbog korona virusa predložio predsednik Kosova Hašim Tači, a tu meru treba da potvrdi Skupština.

Izglasavanje nepoverenja vladi

Pokretanje glasanja o nepoverenju vlade predlaže jedna trećina svih poslanika, na osnovu Ustava.

Glasanje o poverenju se razmatra na Skupštini, ne kasnije od pet i ne ranije od dva dana od dana podnošenja istog, a smatra se usvojenim kada je za to glasalo više od polovine poslanika Skupštine Kosova, od ukupno 120.

Ustav navodi da ukoliko glasanje o nepoverenju ne uspe, drugi predlog se ne može ponovo podneti tokom sledećih 90 dana.

Predsednik Kosova može da raspusti Skupštinu, ako se uspešno izglasa nepoverenje Vladi.

Lider DSK-a Isa Mustafa je kazao da o izglasavanju nepoverenja vladi još uvek nije razgovarao ni sa jednom političkom strankom.

XS
SM
MD
LG