Dostupni linkovi

Kvinta poziva vlasti Kosova: Usredsrediti se na borbu protiv korone


Dezinfikacija u zgradi opštine Priština, kao mera prevencije od korona virusa, 14. marta 2020.

Zbog novonastale političke situacije na Kosovu ambasadori zemalja Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), pozvale su, danas, 24. marta predstavnike vlasti da se usredsrede na borbu protiv korona virusa, poštujući odredbe Ustava i ovlašćenja koja su im data Ustavom.

"Pozivamo ih da sačuvaju i obezbede integritet i funkcionalnost kosovske vlade i institucija u ovom kritičnom trenutku i da na Kosovu daju prioritet borbi protiv COVID-19 nad politikom, napominjući da su naše zemlje preduzele vandredne mere u tom pogledu", naveli su u saopštenju ambasadori Kvinte.

Prethodno, predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio je od Ustavnog suda interpretaciju ustavnosti odluke Vlade Kosova od juče, 23. marta, kojom se od danas (24.mart) ograničava kretanje građana i vozila u vremenskom periodu od 10 do 16 časova, i od 20 do šest ujutru u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Tači je zatražio da se u bliskoj budućnosti uvedu privremene mere, a u međuvremenu, od premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) zatražio suspenziju takve odluke.

Istovremeno, iščekuje se i odluka gde bi mogla biti održana sednica Skupštine Kosova, na kojoj bi trealo da se raspraljva o zahtevu Demokratskog saveza Kosova (DSK) manjeg partnera u Vladi Aljbina Kurtija. DSK je pokrenuo postupak izglasavanja nepoverenja, između ostalog, i zbog nezadovoljstva merama koje je Vlada preduzela u borbi protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG