Dostupni linkovi

Traži se adekvatan prostor za glasanje o nepoverenju Kurtiju


Pre samo mesec i po dana, 3. februara, Aljbin Kurti je u Skupštini Kosova izabran za premijera
Pre samo mesec i po dana, 3. februara, Aljbin Kurti je u Skupštini Kosova izabran za premijera

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je u utorak (24. marta) da se sednica za glasanje nepoverenja Vlade Kosova na zahtev vladajućeg Demokratskog saveza Kosova održi u sredu (25. marta), saopštio je medijima šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi (Rexhep Selimi).

Prethodno je Skupština od Nacionalnog instituta za javno zdravlje zatražila profesionalno mišljenje da li trenutno, zbog korona virusa, postoje uslovi za održavanje sednice.

Zašto DSK traži glasanje?

Mesec i po od formiranja zajedničke vlade, Demokratski savez Kosova preispituje svoju odluku o pružanju podrške lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju za formiranje vlade.

Do toga je došlo zbog različitog mišljenja o uvođenju vanrednog stanje zbog korona virusa, što DSK podržava a Kurti odbacuje, navodeći da je situacija pod kontrolom.

DSK takođe smatra da su zbog Kurtija i njegove nespremnosti da potpuno ukine taksu od 100 odsto, narušeni odnosi Kosova i SAD.

Podsetimo, Vlada Kosova je u petak (20. mart) donela odluku o delimičnom ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Do 1. aprila predviđeno je potpuno ukidanje odluke na osnovu koje je uvedena taksa od 100 odsto u novembru 2018. a kako bi se uspostavile recipročne mere u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Kajanje Ise Mustafe

Ipak, kap koja je času prelila u odnosima DSK i Kurtija je i smena DSK-ovog ministra policije, Agima Veljiua (Veliu) koji je javno podržao vanredno stanje.

Lider DSK-a Isa Mustafa je u objavi na Fejsbuku čak pisao da mu dođe da osudi samog sebe zbog "greške koju je napravio što je podržao koaliciju sa ljudima koji nemaju nikakvu odgovornost za pozicije koje drže, a nastavljaju sa kampanjom i propagandom".

U Skupštinu je prošlog petka stigao zahtev za rušenje vlade koji je inicirao DSK. Na osnovu Ustava, sednica bi trebala da se održi ne kasnije od pet dana od dana podnošenja zahteva.

Sada je pitanje da li za to postoje uslovi u Skupštini Kosova, budući da su ekspertska uputstva, koja se tiču zaštite od širenja korona virusa pre svega sugerišu poštovanje rastojanja između ljudi?

Čeka se mišljenje instituta.

Ima li uslova u skupštinskoj sali?

Kosovski analitičar Bljerim Velja (Blerim Vela) navodi da Predsedništvo najpre treba da odluči o sednici, a potom i o tome gde jedna takva sednica može da se održi, s obzirom da aktuelna sala Skupštine ne ispunjava uslove za održavanje sednice a na osnovu preporuka Instituta zdravlja.

"Ne postoje minimalni uslovi za održavanje sednice uzimajući u obzir da se traži distanca od najmanje dva metara između ljudi u jednoj prostoriji", kazao je Velja.

Pravilnik Skupštine, međutim, predviđa da se sednica može održati i negde drugo. Velja navodi da je i to moguće.

Naglašava, međutim, da se Kosovo nalazi u situaciji bez presedana koja se ne predviđa ni Ustavom a ni pravilnicima, budući da se traži glasanje nepoverenja vladi u vreme pandemije.

"Postoji još jedna mogućnost a to je da ukoliko postoji politički dogovor, da svi oni koji su potpisali zahtev povuku svoj potpis a kako se ovo pitanje ne bi razmatralo u Skupštini", ističe on.

Predsednica Skupštine protiv

Protiv održavanja sednice na Predsedništvu partije, bila je predsednica Skupštine iz redova DSK, Vjosa Osmani a koja je tokom vikenda pozvala na jedinstvo u borbi protiv korona virusa.

"Ne možemo dopustiti da virus podele trijumfuje u ovom trenutku užasa, a ne sila jedinstva protiv zla", poručila je ona.

Aktuelan broj zaraženih korona virusom na Kosovu je 35, a u nedelju (22. mart) je zabeležen i prvi smrtni slučaj.

Odmah nakon toga, predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) saopštio je da, u slučaju potrebe, institucije moraju da budu spremne da se odmah proglasi vanredno stanje.

U tom slučaju, po zakonskim pravilima, on preuzima izvršne funkcije u rukovođenju situacijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG