Dostupni linkovi

Tači priprema dekret o vanrednom stanju, Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova


Dezinfekcija zgrade Opštine Priština, u okviru zdravstvenih mera na Kosovu
Dezinfekcija zgrade Opštine Priština, u okviru zdravstvenih mera na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači (Thaqi) u sredu (18. marta) je izjavio da je u toku finalizacija procesa donošenja predsedničkog dekreta koji predviđa tridesetodnevno vanredno stanje u zemlji zbog korona virusa, kojim je do srede prepodne zaraženo 19 osoba.

Osim jedne starije osobe zdravstveno stanje svih ostalih je stabilno, Vlada Kosova je za sada uvela vanredno stanje u javnom zdravstvu.

Tači je izjavio da su skupštinska i njegova pravna kancelarija u koordinaciji kako bi se završio proces izdavanja dekreta predsednika za poduzimanje svih institucionalnih mera za prevazilaženje ovog stanja na Kosovu.

On je dodao da će kosovska javnost biti informisana o sadržaju dekreta, a koji predviđa vanredno stanje na celoj teritoriji Kosova u perodu od 30 dana, uz mogućnost produžetka ili skraćivanja tog perioda. Tači je kazao da dekret predviđa i mobilizaciju Bezbednosnih snaga Kosova na celoj teritoriji Kosova, te dodao da su sve mere u cilju sprečavanja širenja virusa i očuvanja javnog zdravlja.

Vanredno stanje koje predlaže Tači zahtevalo bi puni angažman Bezbednosnih snaga Kosova na celoj teritoriji
Vanredno stanje koje predlaže Tači zahtevalo bi puni angažman Bezbednosnih snaga Kosova na celoj teritoriji

Tači je prethodno u utorak uveče, nakon zasedanja Nacionalnog saveta bezbednosti, predložio Skupštini da proglasi vanredno stanje zbog pandemije u svetu.

"Vanredno stanje na Kosovu predviđa totalnu i maksimalnu mobilizaciju Bezbednosnih snaga Kosova na celoj teritoriji Republike Kosova", kazao je Tači u obraćanju medijima, dodajući da je razlog tome sprečavanje "dalje eskalacije situacije".

Skupština Kosova treba da potvrdi jedan takav predlog predsednika u roku od 48 sati dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, u suprotnom, takva odluka ne stupa na snagu.

Smena ministra zbog suprotnog stava i "širenja panike"

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti), koji je protiv uvođenja vanrednog stanja smatrajući to ekstremnom merom, u sredu je (18. marta) smenio ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Agima Veljiua (Agim Veliu) iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je protiv ovakvog Kurtijevog stava.

Kako je objašjeno u saopštenju Vlade, Veljiu se u izjavi za Televiziju Klan Kosova izjasnio da je protiv stava premijera Kosova u vezi vanrednog stanja i u toj izjavi, "ponovo je širio paniku, navodeći da 'broj obolelih raste iz sata u sat'". Dodaje se da tako nešto nisu rekli ni u Ministarstvu zdravlja ni u Nacionalnom institutu za javno zdravlje.

"U ovom trenutku, kada cela javna administracija vrši maksimalne napore da minimizuje štete od korona virusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući i one iz vladinog kabineta, treba da dokažu zrelost kako prilikom odlučivanja tako i prilikom davanja izjava", navodi se u saopštenju i dodaje kako je Veljiu i putem drugih izjava dokazao nedostatak vođstva i minirao rad Vlade.

iI Vlade su saopštili, uz ostalo da je Veliu (na slici levo) "ponovo širio paniku, navodeći da 'broj obolelih raste iz sata u sat'"
iI Vlade su saopštili, uz ostalo da je Veliu (na slici levo) "ponovo širio paniku, navodeći da 'broj obolelih raste iz sata u sat'"

Mustafa traži da Kurti poništi smenu

O ovome je, rečeno je u Vladi, obavešten predsednik DSK Isa Mustafa, od koga je Kurti zatražio da što pre pošalje novo ime za ministra a do tada, vršilac dužnosti u ministarstvu biće zamenik ministra iz Samoopredeljenja Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Mustafa, je, međutim, ubrzo nakon ove objave zatražio od Kurtija da poništi smenu, navodeći da to predstavlja kršenje koalicionog sporazuma, da ga premijer nije konsultovao i da ne prihvata razloge koji su objavljeni u javnosti.

"Zahtevam od premijera da poništi odluku o smeni i da donese odluku o ukidanju takse do kraja nedelje", napisao je Mustafa na Fejsbuku, navodeći kako je "jednostrano delovanje premijera štetno i neprihvatljivo i vodi ka raspadu koalicije".

Koalicioni partner Samoopredeljenja, DSK je, prethodno saopštio da podržava uvođenje vanrednog stanja i na tu meru je pozvao u utorak lider te stranke Isa Mustafa.

BLOG UŽIVO - sve o korona virusu u svijetu iz minute u minut

Zamenik premijera Kosova Haki Abazi, objasnio je stav premijera u utorak uveče na konferenciji za novinare, navodeći da je vanredno stanje nepotrebno i može da inteferira ostalim merama koje je Vlada već uvela. Dodao je da je Vlada Kosova dobila pohvale od stranih ambasada kako je do sada delovala i stoga veruje da treba dalje nadgleda situaciju nastalu korona virusom.

"Mi mislimo da je za takvo stanje potrebno dalje pratiti situaciju i delovati u odgovarajućem trenutku. Sad za sada to je nepotrebno", rekao je Abazi.

Uvođenje vanrednog stanja u državi podržala je i opoziciona Demokratska partija Kosova (DPK), dok Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja još uvek nije donela konačnu odluku.

Upozorenje Srpske liste

Srpska lista je, međutim, saopštila kako i pored razumevanja situacije oko pandemije, "najoštrije i najodlučnije odbija skrivenu nameru Prištine da razmesti nekakve vojne snage na severu Kosova, pod izgovorom da zaštite građane, a u cilju tihe okupacije srpskih opština".

Ova lista je pozvala KFOR da najhitnije spreči mogućnost razmeštanja Bezbednosnih snaga Kosova na severu, u suprotnom, upozorili su, tako nešto "neće naići na odobravanje ni političkih predstavnika ni celokupnog srpskog naroda".

Inače, na osnovu dogovora predsednika Kosova i NATO-a, Bezbednosne snage Kosova ne mogu da idu na sever zemlje bez odobrenja komandanta KFOR-a.

Ustavne odredbe oko vanrednog stanja

Po pitanju vanrednog stanja, Ustav Kosova predviđa da Skupština Kosova treba da potvrdi jedan takav predlog predsednika u roku od 48 sati dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, u suprotnom, takva odluka ne stupa na snagu. Takva sednica još nije zakazana.

Prema Ustavu, vanredno stanje ne može trajati više od 60 dana, a Skupština ga može produžiti, ako je neophodno, na dodatni period od 30 dana.

U slučaju da Skupština Kosova potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem obavlja Savet bezbednosti na čelu sa predsednikom države. Savet izvršava i obaveze Vlade onoliko koliko je to neophodno tokom vanrednog stanja. Pored predsednika, Savet čine premijer i ministri u Vladi.

XS
SM
MD
LG