Dostupni linkovi

Tači otkazao put u Vašington nakon objavljivanja optužnice za ratne zločine


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Kancelarija predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) potvrdila je da je on prekinuo putovanje ka Vašingtonu gde je u subotu, 27. juna, trebalo da se sastane sa čelnicima Srbije, uz posredovanje SAD.

U saopštenju je navedeno da je to usledilo "posle javno objavljenog saopštenja Kancelarije specijalizovanog tužioca u vezi sa pokretanjem optužnice", između ostalih, i protiv samog Tačija.

"Što se tiče otkazivanja zvanične posete SAD, Kancelarija predsednika Republike Kosova već je obavestila Belu kuću", dodaje se u saopštenju za javnost.

Građani Prištine o optužnici protiv Tačija i Veseljija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Prethodno, Ričard Grenel (Richard Grenel), specijalni izvestilac predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije, objavio je da je Tači otkazao odlazak na sastanak u Belu kuću.

“Predsednik Kosova nas je upravo informisao da otkazuje svoj dolazak u Vašington, nakon saopštenja iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne učestvuje u diskusijama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda”, napisao je Grenel na Tviteru.

Svoju poruku zaključuje: “Radujemo se unapred razgovoru koji ćemo voditi sa predsednikom (Srbije) Aleksandrom Vučićem i premijerom (Kosova) Avdulahom Hotijem.”

Sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući, iniciran od strane Grenela o čemu je javnost obavestio pre deset dana, trebalo je da bude susret lidera dve strane. Učešće je ranije potvrdio Vučić, a pre njega, odmah po Grenelovom pozivu, i Tači.

Prethodilo saopštenje iz Haga

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je u sredu da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Po pravilima rada suda sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Prethodni sudija ima maksimum šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Hašim Tači je predsednik Kosova, a Kadri Veselji lider Demokratske partije Kosova, aktuelni poslanik, a nekadašnji predsednik Skupštine Kosova.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Uz napomenu da „optužnica predstavlja isključivo optužbu“, zaključuje se:

„Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“.

Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.

Prema navodima, njih dvojica su sproveli, tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, zaključeno je.

Veselji: Motivi tužioca politički

“Ponosan sam što sam bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negiram bilo kakvu umešanost u bilo koje krivično delo”, izjavio je Kadri Veselji u provom obraćanju za medije nakon objavljivanja saopštenja tužilaštva.

Delovanje tužioca je bez presedana, kazao je Veselji, pojašnjavajući taj stav time što je tužilac objavio svoju izjavu pre nego što je Sud potvrdio ili odbacio optužbe.

“U ovoj izjavi tužilac se trudi da obrazloži njegovu nepravednu i nesvakidašnju odluku tvrdeći da smo ja i predsednik pokušali da ometamo rad specijalizovanih veća. Iznete sumnje su u potpunosti neistinite i ne stoje. Takođe, nema nikakve osnove o tvrdnjama o opstrukciji rada suda”, kazao je Veselji.

On je dodao da je zabrinjavajuća osnovana sumnja da su motivi tužioca u potpunosti politički:

“Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost.”

Kadri Veselji: Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost.
Kadri Veselji: Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost.

Haradinaj: Verujem u nevinost Tačija i Veseljija

Ramuš (Ramush) Haradinaj, bivši premijer Kosova i lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, koji je i sam avgusta prošle godine ispitan od strane Specijalizovanog tužilaštva, napisao je na svom Fejsbuk profilu da veruje u nevinost Tačija, Veseljija i ostalih.

"Albanski narod Kosova sa pravom se borio za slobodu nakon žestokog ugnjetavanja različitih srpskih režima koje je trajalo skoro jedan vek, a vrhunac je bio Miloševićev režim. Oslobodilačka vojska Kosova vodila je čisti rat, čiji je rezultat bila sloboda i uspostavljanje Republike Kosovo", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Vlada Kosova pozvala građane na smirenost

Vlada Kosova pozvla je građane da pokažu smirenost. U sapštenju iz kabineta premjera Avdulaha (Avdullah) Hotija je navedeno da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske odluke.

"Vlada veruje da je borba naroda Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova bila pravedna i oslobađajuća i, kao takva, ostaće jedan od najvažnijih perioda u istoriji zemlje", stoji u sopštenju.

Osmani: Kosovu je potrebna pravda

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani je izjavila da su Kosovu potrebni zrelost, jedinstvo, saradnja i mudrost. Takođe, dodala je, zemlji je „potrebna i zaštita dostojanstva, integriteta i državnog imidža“.

Vjosa Osmani
Vjosa Osmani

“Ali iznad svega Kosovu je potrebna pravda. Pravda treba da obavlja svoj posao nezavisno i bez pritisaka”, podvukla je Osmani.

Po njenim rečima Srbija još uvek nije odgovorala za stravične zločine počinjene nad nevinim civilima na Kosovu:

“Srbija je genocidna država. I to treba da kažemo danas i svakog dana na Kosovu, SAD i svuda u svetu.”

Mustafa: Rat OVK bio pravedan

U prvom komentaru Isa Mustafa, lider vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (DSK), iz koje je i premijer Hoti, ocenio je da je rat koji je vodila nekadašnja OVK bio pravedan:

"Snažno verujem da je rat OVK bio i biće potvrđen od strane međunarodne pravde kao pravedan i čist rat, jer su se borci OVK borili da zaštite narod Kosova od terora, likvidacija i srpskog genocida."

Isa Mustafa i Hašim Tači, konsultacije 1. aprila 2020.
Isa Mustafa i Hašim Tači, konsultacije 1. aprila 2020.

Kurti: Nova posledica starih grešaka

Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredjeljenje i donedavni premijer Kosova, izjavio je da veruje u nevinost Oslobodilačke vojske Kosova, te da je njen rat u devedesetim godinama bio fer.

Današnja situacija, navodi Kurti, je "nova posledica starih grešaka".

"Znam da je oslobodilački rat OVK pravedan rat. To je rat protiv agresora i okupatora koji je izvršio genocid u našoj zemlji. Borci za slobodu, veterani, invalidi OVK takođe imaju istorijsko pravo. Njihovo i naše”, izjavio je Kurti.

Dodao je da bi Kosovo trebalo da ima svoje nezavisno i nepristrasno pravosuđe koje će istraživati, procesuirati i kažnjavati sve ratne zločine, kao i one počinjene u miru, i pre svega one učinjene od strane Srbije.

Kurtijevoj vladi izglasano je nepoverenje 25. marta, nepunih mesec dana nakon njenog formiranja. Njegov odlazak sa vlasti obeležen je i neslaganjima sa Tačijem.

Komentar EU

Peter Stano, portparol Evrpske unije, izjavio je da EU ne komentariše postupke Suda u Hagu, ali i dodao da su briselske institucije snažan pobornik rada Specijalizovanih komora i tužilaštva.

“Komore i tužilaštva su važan dokaz kosovske posvećenosti vladavini zakona, što je osnovni elemenat za napredak Kosova na putu ka EU integracijama i za angažovanje EU sa Zapadnim Balkanom u celini. Posebno je važno da Specijalizovane komore i Specijalizovano tužilaštvo budu u mogućnosti da samostalno rade svoj posao, bez ikakvih spoljnih mešanja”, rekao je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Šta je zadatak Specijalizovnog tužilaštva?

Specijalizovano tužilaštvo istražuje navodne zločine pripadnika OVK počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnete su u februaru tekuće 2020. godine, a još jedna je podneta aprila.

Pred Tužilaštvom od januara prošle godine traju ispitivanja bivših pripadnika OVK, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svedoka.

Haradinaj: Još ne znam za šta me sumnjiče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Na razgovor su do sada bili pozvani bivši premijer Ramuš Haradinaj (Ramush), te ostali rukovodioci OVK-a Azem Sulja (Syla), Sami Ljuštaku (Lushtaku), Rustem Mustafa, Šukri Buja a početkom decembra na razgovor je pozvan i Kadri Veselji, predsednik Demokratske partije Kosova i bivši predsednik Skupštine Kosova.

Specijalizovana veća u Hagu su replika kosovskog pravosudnog sistema u malom. Osnovana su pri svakom nivou sudskog sistema na Kosovu, od Osnovnog do Ustavnog suda i upošljavaju samo međunarodno osoblje.

Finansira ga uglavnom Evropska unija, a formiran je na insistiranje međunarodne zajednice.

Pred susret u Beloj kući

U prvom komentaru Tobi (Toby) Vogel, stručnjak u Savetu za politiku demokratizacije, dovodi u vezu saopštenje Tužilaštva u Hagu sa predstojećim susretom predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu:

“Bilo je opšte poznato da tužilaštvo radi na optužnici, tako da njegova suština ne predstavlja iznenađenje. Međutim, vreme i snažna formulacija saopštenja za štampu ukazuju na to da se Tužilaštvo plaši nekakvog dogovora predsednika Tačija da ometa rad Suda. Čini se verovatno da je ovo javno saopštenje izazvano sastankom u Beloj Kući, sledeće subote", izjavio je Vogel za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Server: Kosovo je u problemima

Kosovo je u problemu, napisao je u autorskom tekstu na njegovoj blog stranici profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins Danijel Server (Daniel Serwer).

Server je navodi da je iznenađen optužnicom jer je sumnjao da još uvek postoji dovoljno dokaza i jer potez dolazi samo nekoliko dana pre nego zakazanog sastanka u Vašingtonu.

"Ovo može da testira da li premijer (Hoti) može da vrši ovlašćenja nezavisno, ali to će ga, nužno, dovesti u znatan politički rizik. Ako se pojavi u Vashingtonu, kritikovaće ga kod kuće i imaće ogromnu štetu u diplomatskom smislu", naveo je Server.

On je dodao da je ovo takođe test i za Tačija i Veselija. Server je naveo da ako sudija potvrdi optužnicu, obojica bi trebalo da podnesu ostavke i odu u Hag da se brane, kao što je to učinio i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nekoliko puta.

"Njihove ostavke stvorile bi veliko talasanje u kosovskoj politici. Skupština bi trebalo da zameni Tačija, što bi bio veliki izazov nakon podizanja optužnice. Zamena šefa političke stranke bila bi daleko manje kontroverzna, ali i dalje sa posledicama. Da li bi PDK (Demokratska partija Kosova) poštovala nasleđe Oslobodilačke Vojske Kosova, ili se izdigla i pomerila se dalje i izabrala nekoga manje povezanog sa oružanom pobunom protiv Srbije?", napisao je Server.

Weber: Optužnice i planirani susret u SAD

Bodo Weber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina rekao je da je objavljivanje optužnice Specijalizovanog tužilaštva u Hagu protiv Tačija, Veseljija i drugih lica "i očekivano i neočekivano".

Weber: Optužnicom protiv imuniteta - Dijalog ponovo u zastoju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:18 0:00

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenio da odluka Tužilaštva ima veze sa susretom predstavnika Srbije i Kosova u Washingtonu 27. juna.

"Time se, čini se, potvrđuju i pozadinske informacije da je od početka pregovora (Tači) više puta bio intervjuisan od strane predstavnika tužilastva, o čemu za razliku od drugih političara na Kosovu nije obavijestio javnost. Ipak, objavljivanje informacije o optužnici, pre potvrđivanja od strane Suda nameće zaključak da je taj potez povezan sa rundom pregovora subotu u Beloj kući i straha tužioca da predsjednik Tači namerava ispregovarati neku vrstu amnestije", rekao je Weber.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG