Dostupni linkovi

EU o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Podražavamo rad suda


Portparol Evropske unije Peter Stano
Portparol Evropske unije Peter Stano

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da EU ne komentariše postupke suda u Hagu, ali i dodao da institucije u Briselu snažno podržavaju rad Specijalizovanih komora i tužilaštva.

Ovo je prva reakcija iz Brisela nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu 24. aprila Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrija Veseljija (Veseli), kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

"Komore i tužilaštva su važan dokaz kosovske posvećenosti vladavini zakona, što je osnovni element za napredak Kosova na putu ka EU integracijama i za angažovanje EU sa Zapadnim Balkanom u celini. Posebno je važno da Specijalizovane komore i Specijalizovano tužilaštvo budu u mogućnosti da samostalno rade svoj posao, bez ikakvih spoljnih mešanja", naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu navelo je da se optuženi terete "za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

XS
SM
MD
LG