Dostupni linkovi

Server: Kosovo je u problemima


Daniel Serwer
Daniel Serwer

Profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins Danijel Server (Daniel Serwer) ocenio je u svojoj reakciji na optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci) i Kadrija Veseljija (Veseli) koju je Specijalizovano tužilaštvo podnelo na ispitivanje da je Kosovo u problemu.

Server je u autorskom tekstu objavljenom na njegovoj blog stranici, rekao i da je iznenađen optužnicom jer je sumnjao da još uvek postoji dovoljno dokaza i jer potez dolazi samo nekoliko dana pre nego sastanka Srbije i Kosova, koji je zakazan za 27. jun u Vašingtonu.

"U principu, razgovori bi se u svakom slučaju mogli nastaviti, jer su i Ustavni sud i Skupština Kosova odlučili da odgovornost za njih snosi vlada na čelu sa Avdullahom Hotijem, a ne predsednikom. Ovo može da testira da li premijer (Hoti) može da vrši ovlašćenja nezavisno, ali to će ga, nužno, dovesti u znatan politički rizik. Ako se pojavi u Vašingtonu, kritikovaće ga kod kuće i imaće ogromnu štetu u diplomatskom smislu", naveo je Server.

On je dodao da je ovo takođe test i za Tačija i Veselija. Server je naveo da ako sudija potvrdi optužnicu, obojica bi trebalo da podnesu ostavke i odu u Hag da se brane, kao što je to učinio i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nekoliko puta.

"Njihove ostavke stvorile bi veliko talasanje u kosovskoj politici. Skupština bi trebalo da zameni Tačija, što bi bio veliki izazov nakon podizanja optužnice. Zamena šefa političke stranke bila bi daleko manje kontroverzna, ali i dalje sa posledicama. Da li bi PDK (Demokratska partija Kosova) poštovala nasleđe Oslobodilačke Vojske Kosova, ili se izdigla i pomerila se dalje i izabrala nekoga manje povezanog sa oružanom pobunom protiv Srbije?", napisao je Server.

On je dodao i da, ako Tači i Veselji ne podnesu ostavke, Kosovo će se suočiti sa drugim izazovima.

"Ni Evropa ni Amerika neće biti zainteresovani da se sastanu sa ili pomažu političarima pod optužbom. Rezultat će biti međunarodna izolacija. Politički odgovor unutar Kosova biće prkos. Teško je zamisliti bilo šta pozitivno iz takvog sukoba. Izgledi za međunarodna ulaganja, saradnja sa NATO-om, putovanje bez viza u EU i druge aspiracije biće ugrožene".

Server je ocenio i da će Beograd biti zadovoljan optužnicom, kako zbog toga što su srpske vlasti tražile pravdu zbog zločina nad Srbima posle rata, tako i zbog toga što će pomoći Srbiji u svim pregovorima sa Evropom i SAD.

"Beograd će možda pokušati ponovo otvoriti pitanje teritorijalnog kompromisa s Kosovom, tvrdeći da optužnica dokazuje da ne treba očekivati da Srbi žive u zemlji u kojoj dominiraju zločinački neprijatelji".

XS
SM
MD
LG