Dostupni linkovi

Grenel: Kosovo i Srbija 27. juna u Beloj kući


Izalsanik američkog predsednika Ričard Grenel (u sredini). Iza njega su predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom potpisivanja infrastrukturnih sporazuma na Minhenskoj konferenciji, 14. februara 2020.
Izalsanik američkog predsednika Ričard Grenel (u sredini). Iza njega su predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom potpisivanja infrastrukturnih sporazuma na Minhenskoj konferenciji, 14. februara 2020.

Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, objavio je da je od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Uz poruku „Sjajne vesti“ (Great news) Grenel je, na Tviteru naveo i, „kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, radi razgovora o dijalogu“.

On je dodao da ako bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorima 27. juna, "vratiće se na status kvo nakon što napuste Vašington".

"Kao što stalno govorimo, moramo najpre ostvariti napredak u ekonomskom rastu. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima", napisao je Grenel.

Portparolka EU: Ne komentarišemo aktivnosti drugih

Ne komentarišemo aktivnosti drugih, izjavila je Dinka Živalj, portparolka Kancelarije EU u Prištini povodom Grenelovog saopštenja.

"Izaslanik EU (Miroslav) Lajčak biće sutra (16. jun) u Prištini da razgovara o modalitetima i donosi sa sobom datume za obnavljanje dijaloga u kojima posreduje EU – process koji je doneo stvarne rezultate građanima Kosova od samog početka”, izjavila je Živalj.

Miroslav Lajčak je trebalo da stigne u Prištinu u ponedeljak po prvi put u novoj ulozi kao posrednik u pregovorima Srbije i Kosova, ali je njegov let otkazan.

Hoti: Srbija primorana da odustane od kampanje

Sastanku u Beloj kući sa kosovske strane će prisustvovati predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci) i premijer Avdulah (Avdullah) Hoti, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Tačijevog kabineta.

Tači je na Tviteru pozdravio poziv za obnovu dijaloga “pod rukovodstvom predsednika Donalda Trampa i Specijalnog izaslanika Ričarda Grenela”.

Premijer Hoti je naveo da su koordinirane aktivnosti "sa našim partnerima, pre svega američkom vladom i Ričardom Grenelom donele prve rezultate, primoravajući Srbiju da odustane od kampanje za povlačenje nezavisnosti Kosova".

On je dodao da je dijalog ključni korak ka "normalizaciji odnosa i uzajamnom priznanju".

Dačić: Odustajanje od kampanje, dugogodišnji stav Srbije

"To je bio stav Srbije godinama unazad", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom objave Grenela da je dobio uveravanja od Beograda da će se privremeno zaustaviti kampanja povlačenja priznanja Kosova, a od Prištine da će prestati njeni zahtevi za članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Ako je tačno ono što je specijalni izaslanik predsednika SAD-a Ričard Grenel objavio na Tviteru, to znači da je od Prištine dobio uveravanja da će zaustaviti kampanju za priznavanje Kosova i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama, a to je bio stav Srbije koji je godinama unazad iznosio predsednik Aleksandar Vučić", naveo je Dačić kako je objavljeno na sajtu Ministarstva.

Dačić je ponovio da Srbija može privremeno da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova, samo ako Priština zaustavi kampanju za priznavanje i učlanjenje u međunarodne organizacije.

"Problem je, međutim, što mi Albancima u Prištini ništa ne verujemo, jer su uvek do sada lagali i vukli jednostrane poteze. Kao kad su potpisali Briselski sporazum, a već sedam godina odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština", rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da Beograd očekuje da Priština odmah povuče zahteve za članstvo koje je podnela u međunarodnim organizacijama.

Vučić razgovarao sa Putinom

U Vladi Srbije su za RSE rekli da sastav delegacije koja će učestvovati na satanku u Beloj kući, a koji je najavio Grenel, još uvek nije preciziran.

U međuvremenu, u ponedeljak ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će Rusija podržati Srbiju kada je reč o Kosovu.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije tokom tog razgovora je takođe navedeno da nijedna odluka ne može biti doneta bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vogel: Borba EU i SAD oko uticaja na Balkanu

Tobi Vogel, analitičar Saveta za politiku demokratizacije, smatra da će sastanak 27. juna biti važan. Do takvog zaključka je došao budući da je Grenel u svom tvitu izjavio da ukoliko je neka strana nezadovoljna razgovorima “vatiće se na status kvo nakon što napuste Vašington“.

„To sugeriše da će zaista pritisnuti“, dodaje Vegle.

On ne isključuje iz mogućnosti da će Grenel i Tramp predložiti liderima Kosova i Srbije neku vrstu dogovora, ne isključujući ni razmenu teritorija.

Kada se tako nešto predstavi, iako nesprovodljivo, Evropskoj uniji biće veoma teško da kaže ’ne’, ako se dve strane slože, podvlači Vegel.

Ne želeći da komentariše reakciju EU nakon Grenelovog iskoraka, Vogel podvlači da Brisel, umesto da se fokusira na nastavak dijaloga na nivou premijera, sada mora da se bavi američkom ulogom.

„Umesto da ujedinjena međunarodna zajednica posreduje istinskim razgovorima dve strane, sada imamo međunarodnu zajednicu koja se javno bori za uticaj nad Srbijom i Kosovom, a to nikada nije bilo dobro za Balkan“, naveo je on.

Vogel smatra da se po pitanju Grenelove misije ipak radi o američkoj domaćoj politici, o nameri da se ostvari brza pobeda, i potpisu na papiru o kom niko ne zna kako će se sprovesti.

Vogel veruje da bi tako nešto omogućilo SAD-u da demonstrira da je EU nemoćna „u sopstvenom dvorištu“, te da su SAD i dalje neophodne za očuvanje mira u Evropi.​

Grenelovi rezultati u dijalogu Kosova i Srbije

Grenel je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije.

Ta odluka bila je iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta 2019. već imenovala diplomatu Metjua Palmera (Matthew) za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Krajem maja ove godine Grenel povukao se sa pozicije američkog ambasadora u Nemačkoj, ali je ostao na poziciji izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

SAD su nastupile kao glavni posrednik u pokušaju obnove pregovora koji su vođeni uz posredovanje Evropske unije, a nakon što se Beograd povukao iz njih zbog uvođenja kosovskih taksi od sto odsto na robu iz Srbije.

Pitanje taksi je praktično opterećivalo odnose dve strane od novembra 2018., da bi na to Hotijeva Vlada stavila tačku dva dana nakon što je njegovoj Vladi izglasano poverenje u Skupštini Kosova.

Tramp je pozdravio ulogu Grenela koji je posredovao u postizanju tri dogovora između Prištine i Beograda - o avio liniji između dva grada, te o železnicama i autoputevima.

Tokom ceremonije potpisivanja obeleženih obnovljenih veza 14. februara na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je Trampa i Grenela navodeći da pomažu u postizanju sporazuma za koji je rekao da će "osigurati mir u narednim vekovima".

EU pokušava da se vrati u igru

Evropska unije je pokušala da se vrati u igru imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine od početka aprila ove godine.

Prema njegovim rečima, postoji samo jedan dijalog kojim posreduje Evropska unija, ali je dodao da će nastaviti da usko sarađuje sa američkim kolegama, jer "SAD i EU dele zajedničku agendu za region".

Francuski i nemački ministri spoljnih poslova, Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) i Hejko Mas (Heiko Maas) su saopštili 23. maja da se pre postizanja sporazuma moraju rešiti brojna otvorena pitanja između Kosova i Srbije.

"Tu nema ni prečica ni brzih rešenja. Ozbiljan pristup zahteva dobro strukturisane, temeljite pregovore, i to sa Evropskom unijom kao iskrenim posrednikom", naveli su oni.

XS
SM
MD
LG