Dostupni linkovi

Grenel: Tači otkazao odlazak u Vašington


Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izvestilac predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije objavio je da je predsednik Kosova Hašim Tači otkazao odlazak na sastanak u Belu kuću, zakazan za subotu 27. jun.

"Predsednik Kosova nas je upravo informisao da otkazuje svoj dolazak u Vašington, nakon saopštenja iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne učestvuje u diskusijama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda”, napisao je Grenel na Tviteru.

Svoju poruku zaključuje: "Radujemo se unapred razgovoru koji ćemo voditi sa predsednikom (Srbije) Aleksandrom Vučićem i premijerom (Kosova) Avdulahom Hotijem."

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrija Veseljija (Veseli), kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

XS
SM
MD
LG