Dostupni linkovi

Kurti: Kosovu treba nezavisno pravosuđe


Albin Kurti
Albin Kurti

Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredjeljenje i donedavni premijer Kosova, izjavio je da veruje u nevinost Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), te da je njen rat u devedesetim godinama bio fer.

Današnja situacija je, navodi Kurti, "nova posledica starih grešaka".

"Znam da je oslobodilački rat OVK pravedan rat. To je rat protiv agresora i okupatora koji je izvršio genocid u našoj zemlji. Borci za slobodu, veterani, invalidi OVK imaju istorijsko pravo. Njihovo i naše", izjavio je Kurti.

Dodao je da bi Kosovo trebalo da ima svoje nezavisno i nepristrasno pravosuđe koje će istraživati, procesuirati i kažnjavati sve ratne zločine, kao i one počinjene u miru, i pre svega one počinjene od strane Srbije.

Kurtijeva reakcija usledila je nakon što je Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila da je u sredu, 24. aprila, poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na ispitivanje, a u kojoj su predsednik Kosova Hašim Tači, predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veseli i ostali, optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, progon i mučenja.

Još nije jasno ko pripada grupi „ostali“, kako ih je Tužilaštvo opisalo.

Nakon najave optužnice, kosovski predsednik Hashim Thaci otkazao je posetu Vašingtonu, gde je za 27. jun zakazan sastanak sa srpskim zvaničnicima u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG