Dostupni linkovi

Veselji: Negiram umešanost u bilo koje krivično delo


Kadri Veseli na konferenciji za novinare posle saopštenja tužilaštva, Priština, 24. jun

"Ponosan sam što sam bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negiram bilo kakvu umešanost u bilo koje krivično delo", izjavio je Kadri Veselji (Veseli) u provom obraćanju za medije nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu koje je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv njega, predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) i drugih lica za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Delovanje tužioca je bez presedana, kazao je Veselji, pojašnjavajući taj stav time što je tužilac objavio svoju izjavu pre nego što je Sud potvrdio ili odbacio optužbe.

"U ovoj izjavi tužilac se trudi da obrazloži njegovu nepravednu i nesvakidašnju odluku tvrdeći da smo ja i predsednik pokušali da ometamo rad specijalizovanih veća. Iznete sumnje su u potpunosti neistinite i ne stoje. Takođe, nema nikakve osnove o tvrdnjama o opstrukciji rada suda", kazao je Veselji.

On je dodao da je zabrinjavajuća osnovana sumnja da su motivi tužioca u potpunosti politički.

"Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost", rekao je Veselji.

Nakon najave optužnice, kosovski predsednik Hašim Tači otkazao je posetu Vašingtonu, gde je za 27. jun zakazan sastanak sa srpskim zvaničnicima u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG