Dostupni linkovi

Weber: Optužnica zbog straha da Tači namerava da ispregovara amnestiju


Bodo Weber
Bodo Weber

Bodo Weber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina rekao je da je objavljivanje optužnice Specijalizovanog tužilaštva u Hagu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrija Veseljija (Veseli), i drugih lica "i očekivano i neočekivano".

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenio da odluka Tužilaštva ima veze sa susretom predstavnika Srbije i Kosova u Washingtonu 27. juna.

"Time se, čini se, potvrđuju i pozadinske informacije da je od početka pregovora (Tači) više puta bio intervjuisan od strane predstavnika tužilastva, o čemu za razliku od drugih političara na Kosovu nije objavijestio javnost. Ipak, objavljivanje informacije o optužnici pre potvrđivanja od stanje Suda nameće zaključak da je taj potez povezan sa rundom pregovora subotu u Beloj kući i straha tužioca da predsjednik Tači namerava ispregovarati neku vrstu amnestije", rekao je Weber.

Specijalni izvestilac predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) objavio je na Tviteru da je predsednik Kosova Hašim Tači otkazao odlazak na sastanak u Belu kuću i dodao da se "raduje razgovoru koji ćemo voditi sa predsednikom (Srbije) Aleksandrom Vučićem i premijerom (Kosova) Avdulahom Hotijem".

Bodo Weber je mišljenja da treba sačekati i videti kakve će implikacije optužnica imati na nastavak nastavak dijaloga Srbije i Kosova i na sastanak u Washingtonu.

"Zapadni akteri su duži niz godina svesni da bi trenutak objavljivanja optužnica mogao predstavljati značajnu smetnju dijalogu. Sudeći po nedavnoj reakciji na izjavu savetnika bivšeg premijera (Kosova Albina) Kurtija o ratnim zločinama počinjenim od strane kosovoskih Albanaca, ne bih isključio da kosovska strana odustane od oba sastanka", kaže Weber.

Susret u Washigtonu trebalo bi da predstavlja novi iskorak u oživljavanju dijaloga dve zemlje, uz američko posredovanje. Sa kosovske strane je ranije, uz Tačija, potvrđeno učešće premijera Avdulaha (Avdullah) Hotija. Takođe, učešće na sastanku je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tri dana pre ovog susreta, Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrija Veseljija (Veseli), kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

XS
SM
MD
LG