Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Niko nije kriv bez pravosnažne sudske odluke


Sastanak Vlade Kosova, 6. jun 2020.
Sastanak Vlade Kosova, 6. jun 2020.

Vlada Kosova pozvla je građane da pokažu smirenost. U sapštenju iz kabineta premjera Avdulaha (Avdullah) Hotija je navedeno da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske odluke.

"Vlada veruje da je borba naroda Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova bila pravedna i oslobađajuća i kao takva,ostaće jedan od najvažnijih perioda u istoriji zemlje", stoji u sopštenju.

Saopštenje je usledilo nakon što je Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila da je u sredu, 24. aprila, poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na ispitivanje, a u kojoj su predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji (Veseli) i ostali, optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, progon i mučenja.

Veselji je u prvom obraćanju za medije nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu izjavio da je ponosan sam što je bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i dodao da u potpunosti negira umešanost u bilo koje krivično delo.

Predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je putovanje ka Vašingtonu gde je u subotu, 27. juna, trebalo da se sastane sa čelnicima Srbije, uz posredovanje SAD.

XS
SM
MD
LG