Dostupni linkovi

Pripreme za Samit EU: Vruće oko Albanije i Makedonije


Predsednici i premijeri zemalja članica EU će na narednom samitu, zakazanom za 28. i 29. juni u Briselu, raspravljati o zemljama koje pripadaju procesu proširenja. Na kraju samita se očekuje usvajanje zajedničkih zaključaka, čiji je tekst već usaglašen među zemljama članicama. Nacrt završnih zaključaka je već predat evropskim prestonicama. Radio Slobodna Evropa ima uvid u ovaj dokument koji bi trebao da bude usvojen na nivou šefova država i vlada 28 članica EU.

Jedina "vruća" rasprava među evropskim predsednicima i premijerima će se odnositi na šanse Albanije i Makedonije da dobiju zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa EU. Postojeći nacrt obuhvata i odluku Saveta EU da odobri otvaranje pristupnih pregovora kako sa Tiranom tako i Skopljem. Međutim, prema našim saznanjima, postoji velika verovatnoća da se prilikom rasprave izmene paragrafi koji se odnose na otvaranje pregovora o članstvu Makedonije i Albanije.

Prema dobro obaveštenim izvorima, tekst koji se odnosi na ostale zemlje Zapadnog Balkana neće doživeti suštinske promene i političke poruke koje će biti poslate sa samita biće identične sa postojećim nacrtom.

Albanija

Evropski savet će pozdraviti stabilan napredak u implementaciji pet ključnih prioriteta u Albaniji. Od ove zemlje će se zatražiti da ojača napredak i intenzivno nastavi reformu pravosuđa, s ciljem povećanja nezavisnosti, odgovornosti, profesionalizma i efikasnosti pravosudnog sistema.

"Savet naglašava važnost da Albanija nastavi dalje opipljive i održive rezultate, uključujući i u specifičnu oblast - borbu protiv kultivacije i trgovine drogama", stoji u nacrtu zaključaka. Od zvanične Tirane će se takođe zatražiti da ojača napore i pokaže opipljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U zaključcima o Albaniji će se zatražiti "konsistentan i konstruktivan dijalog" vlade i opozicije u reformama koje su vezane za EU, jer se smatra da je to od suštinske važnosti u evropskim procesima i približavanju zemlje evropskim strukturama. Albanija će dobiti pohvale za nastavak punog usklađivanja njene spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU. Takođe će se pozdraviti posvećenost albanskih vlasti u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Bosna i Hercegovina

Šefovi država i vlada zemalja-članica Evropske unije će upozoriti Bosnu i Hercegovinu da se želja za punopravnim članstvom u EU treba "hitno prevesti u sveobuhvatne rezultate na terenu, u reformskom procesu".

Evropski savet, će prema nacrtu zaključaka, "sa žaljenjem ustanoviti da je retorika podela u toku predizborne kampanje, suštinski usporila reformski proces". Stoga će bosanskohercegovačke vlasti biti pozvane da obezbede punu i efektivnu primenu Reformske agende u skladu sa akcionim planom koji su usvojile bh. vlasti.

"Savet izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u slobodi izražavanja i izgradnje nezavisnih medija i poziva Bosnu i Hercegovinu da ojača napore u rešavanju ovog pitanja", ističe se u dokumentu.

Retorika podela usporila reformski proces u BiH, ocenjeno iz Brisela
Retorika podela usporila reformski proces u BiH, ocenjeno iz Brisela

Osvrćući se na predstojeće izbore, Savet EU će izraziti žaljenje "zbog nespremnosti za kompromis koje su do sada pokazale političke partije". Iz Brisela će se uputiti poziv vlastima Bosne i Hercegovine da hitno izmene izborni okvir kako bi se obezbedila primena oktobarskih izbornih rezultata. S tim u vezi, EU prima k znanju da se pitanje Predsedništva BiH treba pokrenuti nakon izbora. Samit EU će biti još jedna prilika da Brisel potvrdi neosporni teritorijalni integritet zemlje.

"Savet ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine, ​kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu zemlju i podstiče sve nadležne i političke snage u Bosni i Hercegovini da prevladaju diverzantnu retoriku ukorenjenu u prošlosti, kako bi se okončala glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca", poručuje se putem zaključaka.

Osvrćući se na ekonomske reforme, Evropska unija će upozoriti vlasti BiH da moraju da se pozabave ključnim izazovima poput slabe vladavine prava, slabe biznis klime, nedostatak zajedničkog ekonomskog tržišta, korupciju, nebalansirano tržište rada, kao i neprikladnu klimu za investicije.

Crna Gora

Evropski savet će poručiti Crnoj Gori da celokupni pravosudni sistem mora proizvesti "više opipljivih rezultata, kao i jače održive dokaze". U nacrtu zaključaka se podvlači da će napredak u procesu pristupnih pregovora zavisiti od napretka u vladavini prava. Stoga će Savet EU pozvati crnogorske vlasti da fokusiraju reformske napore u ispunjavanju kriterijuma koji proizilaze iz poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU će "snažno ohrabriti" Crnu Goru da dalje unapredi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, uključujući efikasne istrage, krivično gonjenje i pravosnažne presude. "Nedavni napadi na novinare ukazuju na hitnu potrebu vlasti da garantuju sigurnu klimu, koja omogućuje slobodu izražavanja i nezavisnost medija", stoji u nacrtu zaključaka.

Iz Brisela će se i formalno ponoviti poruka da je neophodno da se politička debata vrati u Skupštini i da je to odgovornost koja leži na svi stranama.

Crna Gora će dobiti pozitivnu ocenu što se tiče ekonomskih reformi. Najveću pohvalu sa Saveta EU će Crna Gora dobiti po pitanju punog usklađivanja njene spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU.

Makedonija

Evropski savet će pozdraviti prevazilaženje duboke političke krize u Makedoniji, uključujući i kontinuiranu primenu Sporazuma iz Pržnog. Pozdraviće se to što je nova vlada, "iako u veoma teškom političkom kontekstu", uspela da povrati kulturu kompromisa time što se otvorila prema svim relevantnim faktorima, uključujući i opoziciju.

Pohvale Brisela za Skoplje (makedonski premijer Zoran Zaev i šefica diplomatije EU Federika Mogerini)
Pohvale Brisela za Skoplje (makedonski premijer Zoran Zaev i šefica diplomatije EU Federika Mogerini)

Premijeri i predsednici zemalja EU će pozdraviti napredak u Makedoniji ka uspostavljanju nezavisnog sudstva, poboljšanje rada u sudovima, što je učinilo da se preokrene nazadovanje od prethodnih godina. Savet EU će podsetiti zvanično Skoplje na važnost uspostavljanja pravne odgovornosti za sva nedela koja su izneta u aferi prisluškivanja, 2015 godine, te da se mora utvrditi odgovornost za napad na Parlament, u aprilu 2017 godine.

Vlada u Skoplju će biti pohvaljena i za napredak u evropskoj agendi, kao i za "povećanu usklađenost zemlje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", te će ohrabriti Makedoniju da dodatno poboljša njeno usklađivanje.

Srbija

Evropska unija će i formalno upozoriti Srbiju da ona odstupa od zajedničke spoljne politike i zatražiće da zvaničnog Beograda da se usaglasi sa Briselom.

"Savet ponavlja svoj poziv Srbiji da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa pregovaračkim okvirom, i da da preokrene trenutni silazni trend, kao prioritetno pitanje", stoji u nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni na predstojećem samitu.

Prema nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni na kraju sastanka, EU će od Srbije zatražiti i da ispoštuje i zajedničku politiku o vizama.

"Savet EU takođe poziva Srbiju da se uzdrži od odstupanja (diverging) od zajedničke evropske politike o vizama, gde nedavna praksa, kao što je sklapanje sporazuma o liberalizaciji viznog režima sa određenim trećim zemljama, izaziva zabrinutost", stoji u nacrtu zaključaka.

Poseban prostor u zaključcima posvećen je dijalogu između Beograda i Prištine. Kako u poglavlju Srbije tako i poglavlju Kosova, Evropska unija će priznati ovaj put da postoji zabrinutost i oko nedovoljne primene svih sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. U dokumentu se izražava zabrinutost zbog veoma sporog ritma u procesu primene stoga će Beograd biti pozvan da "brzo i u dobrom duhu" ispuni sve obaveze prema procesu dijaloga. U nacrtu se pozdravlja "zakasneli" početak rada na statutu Zajednice srpskih Opština na Kosovu i traži se od obe strane da brzo okončaju rad na primeni ovog sporazuma.

Zabrinutost zbog sporog sprovođenja briselskih dogovora (Foto: Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i komesarom za proširenje Johanesom Hanom, Sofija, maj 2018)
Zabrinutost zbog sporog sprovođenja briselskih dogovora (Foto: Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i komesarom za proširenje Johanesom Hanom, Sofija, maj 2018)

U nacrtu zaključaka se poručuje da će Savet EU nastaviti da pažljivo prati kontinuirano angažovanje Srbije ka vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom, kako bi se omogućio nesmetani proces na evropskom putu kako za Srbiju tako i Kosovo.

Savet EU će pozdraviti posvećenost Vlade Srbije prema evropskim integracijama kao njenom strateškom cilju, uz poruku da je "od presudne važnosti, da ovaj strateški izbor bude aktivniji i nedvosmislen u javnoj raspravi".

Od zvaničnog Beograda će se takođe tražiti da značajno pojačanje napora u reformskom procesu a koji se tiče vladavine prava. Predsednici i premijeri zemalja EU će putem ovog dokumenta izraziti "sve veću zabrinutost" zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja.

Srbija će biti pohvaljena zbog sveukupnog napretka u procesu pristupnih pregovora, kao i u ekonomskim refomama.

Kosovo

Evropska unija će zatražiti od kosovskih vlasti da "hitno" ojačaju napore u polju vladavine prava, uključujući i nezavisnost pravosudnog sistema. Savet EU će posebnu pažnju posvetiti činjenici da na severnom delu Kosova "postoje posebni izazovi naročito oni koji su vezani za borbu protiv kriminalnih mreža, a koje zahteva hitnu i efikasnu saradnju svih aktera".

Savet EU će ovom prilikom izraziti duboko žaljenje zbog ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića i zatražiće da se otkriju i privedu pravdi počinioci ovog ubistva. Brisel će takođe izraziti zabrinutost zbog deportacije šest turskih državljana "bez poštovanja njihovih zagarantovanih prava". Savet EU će primiti k znanju da postoji suštinski napredak u borbi protiv radikalizacije, ektremizma i terorizma.

Predsednici i premijeri zemalja članica EU će se osvrnuti i na prošlogodišnji pokušaj kosovske Skupštine da ukine Specijalni sud.

"Podsećajući na veliku zabrinutost zbog pokušaja ukidanja zakona o kosovskim specijalnim komorama, Savet EU poziva Kosovo da nastavi posvećenost ovoj instituciji, u potpunoj saglasnosti sa svojim međunarodnim obavezama, kao način da se dokažu istinski napori te da se garantuje vladavina prava, osnovne slobode, pravda i pomirenje", upozorava se u zaključcima.

Dijalog Prištine i Beograda se spominje u identičnom tonu poput onog u poglavlju Srbije. I u kosovskom poglavlju se pozdravlja "zakasneli" rad na statutu Zajednice srpskih opština, te pozivaju kosovske vlasti da "odmah i u pozitivnom duhu" primene sve obaveze koje proizilaze od dijaloga. Putem ovih zaključaka se poziva Priština da se konstruktivno angažuje u formulisanju i primeni budućih sporazuma.

Savet EU takođe upozorava zvaničnu Prištinu da će od napretka u dijalogu zavisiti dalji odnosi između Kosova i EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG