Dostupni linkovi

Ko stoji iza protesta u Skoplju?


Da li će opozicija u skupštini Makedonije opstruisati usvajanje sporazuma sa Grčkom o promeni imena i ko stoji iza nasilnih protesta u Skoplju glavna su pitanja i dileme u makedonskoj javnosti.

Vlada Republike Makedonije usvojila je predlog zakona o ratifikaciji sporazuma za Grčkom i tu nema dileme. Sporazum bi trebalo da bude usvojen ove nedelje u Parlamentu kako bi Grčka mogla na vreme da uputi pismo Evropskoj uniji da skine embargo o početku pristupnih pregovora sa Makedonijom.

Glavno je pitanje, međutim, kako će se postaviti opozicija. Hoće li MRO DPMNE, na primer, dugačkim diskusijama opstruirati ratifikaciju sporazuma, što je uslov za grčko pismo Briselu? Na tako postavljeno pitanje Radija Slobodna Evropa, VMRO DPMNE odgovara da je protiv sadržaja samog ugovora i da će u narednom periodu iskoristiti sve mere kako bi potvrdili ovaj njihov partijski stav.

U međuvremenu video i fotografiju Janka Baceva (lidera proruske Ujedinjene Makedonije) na vrhu transportera makedonske policije sa zastavom Rusije u rukama preneli su mediji u zemlji, u regionu pa i šire, što je otvorilo pitanje da li u jučerašnjim sukobima ispred makedonskog parlamenta udeo imaju i proruski elementi ili čak i direktno Moskva.

Sa zastavama Makedonije i Rusije, 13. jun 2018.
Sa zastavama Makedonije i Rusije, 13. jun 2018.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa Ambasadi Rusije u Skoplju - kakav je njihov stav o upotrebi ruske zastave na protestu - stigao je odgovor da "Ambasada nikome nije dala dozvolu da koristi državnu rusku zastavu i druge simbole Ruske Federacije na protestu ispered Skupštine, ali da ne može kontrolisati korišćenje simbola od strane pojedinaca jer se ruske zastave kao i zastave drugih država slobodno prodaju po celom svetu".

Vladimir Pivovarov, savetnik u vladi Zorana Zaeva i univerzitetski profesor, kaže da iza svakog protesta neko stoji.

"Nije tajna da je Rusija rekla da je protiv proširenja NATO-a. Mi nismo na granici sa Rusijom i nismo pretnja. Makedonija ima zacrtanu evropsku i evroatlansku agendu. I kada je Crna Gora ulazila u NATO bilo je snaga koje nisu htele da se to desi", podseća Pivovarov.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je sedam policajaca povređeno u nasilnim protestima u nedelju uveče u Skoplju ispred makedonskog parlamenta. Policija je pritvorila 25 demonstranata.

Protesti u Skoplju zbog sporazuma sa Grčkom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

"Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava javnost da su neki demonstranti koristili raspršujuća sredstva i da su nasilno pokušali ući u parlament", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da poštuje pravo na mirni protest, ali neće dopustiti i kršenje javnog reda i mira. Protest je bio protiv sporazuma o rešavanju spora oko imena Makedonija i Grčke i strateškog partnerstva potpisanog u nedelju 17. juna u Psaradesu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG