Dostupni linkovi

Makedonija i Grčka potpisale sporazum o imenu


Potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije: "Pomerili smo planine"

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas (Kotzias) potpisali su dogovor o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija.

Potpis na sporazum stavio je i posrednik Ujedinjenih nacija (UN) u sporu oko imena Metju Nimic (Matthew), koji ga je ocenio "poštenim, iskrenim i primenjivim".

Zaev: Pomerili smo planine

Premijeri dve zemlje, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, istakli su važnost ovog dogovora za budućnost obe zemlje i stabilnost čitavog regiona.

"Ponosni smo na ovaj sporazum. Ponosni smo jer smo ujedinjeni oko rešenja spora i odabrali smo rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog sporazuma za rešavanje pitanja imena i strateškog partnerstva između naše dve zemlje pomerili smo planine. Kad su mnogi sumnjali, potvrdili smo da je to moguće", rekao je premijer Zaev.

"Započeli smo pisanje nove pesme ovde u Prespi. Naš je cilj da se ova

Cipras: Sporazum je pesma radosti

pesma radosti peva našim jezikom i vašim jezikom, u našoj zemlji i u vašoj zemlji, od našeg naroda i vašeg naroda. Pesma koja će proslaviti mir", rekao je grčki premijer Cipras.

Cipras je sporazum nazvao patriotskim, a pozvao je građane obe države da ga prihvate bez predrasuda.

Sporazum je potpisan uz snažne mere obezbeđenja, u pograničnom području Prespa, na grčkoj strani Prespanskog jezera, a svečanosti su prisustvovali i evropski komesari Federika Mogerini (Federica Mogherini) i Johannes Han (Hahn) i Rozmari Di Karlo (Rosemary DiCarlo), zamenica generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Guterres).

Nakon potpisivanja sporazuma, delegacije dve zemlje su se čamcima prevezle na makedonsku stranu jezera, gde imaju sastanak i zajednički ručak.

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije nakon potpisivanja sporazuma sa premijerima dve zemlje
Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije nakon potpisivanja sporazuma sa premijerima dve zemlje

Mogerini: Dogovor Makedonije i Grčke važan za celu Evropu i primer za region

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ocenila je da je potpisvanje dogovora Atine i Skoplja o rešavanju spora oko imena Makedonije istorijski i važan za celu Evropu. "Ovo je istorijski dan za dve zemlje, ali i za Evropsku uniju i Balkan. Nadam se da će biti inspiracija za sve u regionu da preduzmu hrabre korake ka rešavanju sukoba diplomatijom i kroz dijalog", rekla je Mogerinijeva u selu Oteševo, na makedonskoj obali Prespanskog jezera.

Kako je istakla, postizanje dogovora je primer za diplomatiju u celom svetu.

Federika Mogerini je ukazala da su mnogi bili skeptični da će sporazum biti postignut i istakla da su premijeri i ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke bili istrajni u nastojanjima da do njega dođe.

"Dve strane su nas učinile ponosnim, nas Evropejce... Učinili su Evropu jačom i mirnijom", rekla je šefica evropske diplomatije, prenose makedosnki mediji.

Policija zaustavila demonstrante na grčkoj strani Prespe

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma, pristalice grčke opozicije su protestovale u grčkom delu Prespe.

Kako je prenela agencija MIA, policija je suzavcem rasterala demonstrante kada su pokušali da uđu u bezbednosnu zonu i stignu do tog sela na grčkoj obali Prespanskog jezera.

Grčki mediji prenose da su tokom potpisivanja sporazuma u crkvama u selu Psarades i u čitavom regionu Florine, po naređenju tamošnjeg mitropolita Grčke pravoslane crkve Teoklitosa, zvonila žalobna zvona, kao u vreme sahrane.

Protesti u grčkom delu Prespe
Protesti u grčkom delu Prespe

VMRO DPMNE: ne prihvatamo sporazum s Grčkom

I najveća opoziciona partija u Makedoniji, VMRO DPMNE, organizovala je protestni marš protiv potpisivanja sporazuma s Grčkom o rešavanju spora oko imena zemlje. Demonstrante je u Bitolju, glavnom ulicom tog grada koji se nalazi na jugozapadu zemlje u blizini granice s Grčkom, predvodio lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski u pratnji poslanika.

Mickoski je potpisvanje dogovora uporedio sa snažnim uraganom koji je, kako je rekao, zahvatio Makedoniju.

Prema njegovim rečima, dogovor koji su na Prespanskom jezeru potpisale vlade Makedonije i Grčke "potpuno suprotan makedonskim državnim i nacionalnim interesima" i sramna kapitulacija makedonske države.

Lider opozicije je, kako prenose makedonski mediji, više puta ponovio da opoziciona koalicija oko VMRO DPMNE neće podržati promenu Ustava radi promene ustavnog imena.

Protest VMRO DPMNE u Bitolju
Protest VMRO DPMNE u Bitolju

Zakon o ratifikaciji u ponedeljak pred vladom

Planirano je da se Zakon o ratifikaciji dogovora nađe na sednici makedonske Vlade u ponedeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Pre ratifikacije u Sobranju, dogovor mora da dobije saglasnost parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, kojom predsedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, a koji ne podržava ovaj sporazum.

Cipras je u utorak postigao dogovor s Zaevom da Makedonija promeni ime u Republika Severna Makedonija uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka s druge strane prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i početak njenih pregovora o pristupanju EU.

Potpisivanje dogovora inače dolazi nekoliko sati pošto je grčki parlament odbacio predlog opozicije o glasanju nepoverenja Tsiprasovoj vladi kako bi sporazum s Makedonijom bio blokiran.

"Od prisutnih 280 poslanika, 153 je glasalo protiv predloga", izjavio je portparol parlamenta Jorgos Varemenos, nekoliko sati pre potpisivanje dogovora s Makedonijom.

Predlog je podneo lider grčke opozicione desnice Nove demokratije Kirijakos Micotakis koji je kritikovao dogovor s makedonskim vlastima.

Tokom zasedanja ispred grčkog parlamenta, u Atini su u subotu održani protesti.

Atina: Protest protiv dogovora sa Makedonijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG