Dostupni linkovi

Daje li EU zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji?


Šefovi država i vlada Evropske unije će na samitu 28. i 29. juna odlučivati o mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora za Makedoniju i Albaniju. U ovom trenutku mala je verovatnoća da odluka bude pozitivna, jer nisu sve zemlje članice raspoložene da daju saglasnost za zeleno svetlo.

Kako se saznaje iz dobro obaveštenih izvora, niz sastanaka predstavnika svih zemalja EU, održanih u Briselu, nije rezultirao donošenjem odluke koja bi dobila konačnu formu na nivou šefova država i vlada. Sve ovo je posledica toga što izvestan broj EU članica odbija da odobri pristupne pregovore, kako Skoplju, tako i Tirani. Grupu država koje su negativno raspoložene predvodi Francuska, a, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, iza ovog stava čvrsto stoje i Belgija i Danska, ali su takve naznake dale i Španija i Portugal.

Bez obzira na sve ovo, bugarsko predsedništvo Unijom je već sačinilo konačni nacrt zaključaka u kojem se navodi da "Evropski savet odlučuje da otvori pristupne pregovore" (sa Makedonijom i Albanijom), uz opasku da ovaj stav i dalje "predment odobrenja" (subject to endorsement) šefova država i vlada.

Dokument, u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, poziva Evropsku komisiju da počne sa pripremama izveštaja koji je neophodan pre formalnih otvaranja pregovora. Međutim, naši diplomatski izvori su upozorili da će se voditi velika bitka oko ove formulacije, te da nije izvesno da će se usaglasiti tekst u postojećoj verziji.

Konačna verzija ovog dokumenta je sačinjena nakon postizanja sporazuma Makedonije i Grčke kojim se rešava spor oko imena, a koji bi trebao otvoriti vrata zvaničnom Skoplju u evroatlantskim procesima. Preporuka Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora između Brisela i Skoplja je deveta po redu. Makedonija je trebala da reši spor sa susednom Grčkom da bi joj se omogućio pristupni proces u EU.

Međutim, iz dobro obaveštenih izvora se saznaje da se zemlje članice koje odbijaju odluku o otvaranju pregovora pravdaju time da sporazum nije konačan i da nije izvesno da li će opstati u formi oko koje su se usaglasili premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Alexis Tzipras.

Evropski komesar za pitanja proširenje Johannes Hahn je u četvrtak izneo svoje čvrsto uverenje da će Makedonija dobiti pozitivnu odluku na samitu. On ovaj optimizam temelji na činjenici da i zemlje članice imaju "moralnu obavezu" prema Makedoniji kojoj su obećavali otvaranje evropske perspektive odmah nakon rešenja spora oko imena. Hahn je podsetio da je i EU donekle doprinela zaoštravanju situacije u Makedoniji time što se devet godina za redom odbijalo otvaranje pregovora, što je izazvalo nazadovanje u zemlji.

Albanija je u aprilu dobila prvu preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora, međutimk izgleda da je sudbina ove države u ovom trenutku tesno povezana sa Makedonijom. "Ako Makedonija dobije zeleno svetlo, onda možda ima neke šanse da se to desi i za Albaniju. Međutim nema šanse da Albanija dobije pozitivnu odluku, ako je Makedonija nema", upozorio je jedan dobro obavešteni diplomatski izvor.

Nacrt zaključaka je poslat zemljama članicama, i kao takav će biti predmet rasprave na sastanku ministara inostranih poslova, 26. juna u Luxemburgu, a potom će se konačni pečat dati na samitu dva dana kasnije.

Do poslednjeg trenutka se neće znati kako će odlučiti šefovi država i vlada. Koplja će se lomiti na Francuskoj, koja je, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, i na poslednjem susretu u Briselu bila čvrsta pri stajavu da neće dozvoliti otvaranje pristupnih pregovora ni sa jednom zemljom. Francuski predsednik Emmanuel Macron je u više navrata izjavio da nije moguće nastaviti proces proširenja bez unutrašnjih reformi u EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG