Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kritike EU i SAD bez uticaja na vlast u Crnoj Gori


Sa protesta ispred RTCG-a u trenutku kada je smijenjena Andrijana Kadija, Podgorica, 7. juni 2018.public service, June 7, 2018.

Višemjesečna upozorenja ključnih faktora međunarodne zajednice o neprihvatljivom političkom miješanju u rad Radio-televizije Crne Gore (RTCG), nisu spriječila razrješenje Andrijane Kadije sa mjesta generalne direktorice Javnog medijskog servisa.

Pošto je taj proces okončan, Sjedinjene Države i Evropska unija su saopštili da ta smjena podriva slobodu medija u Crnoj Gori.

Izražavajući razočaranje zbog smjene Andrijane Kadije, američki Stejt dipartment je ocijenio da taj čin podriva slobodu medija, čija su reforma i očuvanje ključni za integraciju Crne Gore u evroatlantsku zajednicu.

U saopštenju koje je potpisala portparolka Državnog sekretarijata Heder Nauert (Heather) se navodi da "Crna Gora mora da uradi više da zaštiti slobodu medija i uređivačku nezavisnost svog Javnog servisa".

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Arlem Dezir (Harlem Desir) je istim povodom izrazio zabrinutost i saopštio da politika ne bi trebalo da se miješa u rukovođenje Javnim servisom te da su potvrđeni strahovi mnogih iz medijske zajednice i civilnog društva da će doći do promjena u rukovodstvu RTCG-a.

Nekoliko sati pošto je Kadija razriješena dužnosti, odlukom većine u Savjetu RTCG-a, zbog navodno sporne saradnje sa nevladinom organizacijom Centar za građansko obrazovanje (CGO) finansiranom od EU, oglasila se portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič.

Ona je saopštila da je potpuno neprihvatljivo "da se EU grant koji podržava profesionalnost RTCG-a zloupotrebljava kao argument da se otpusti menadžment RTCG-a", a da je ta smjena protiv slobode izražavanja i slobode medija koje su osnovne vrijednosti EU.

Ova oštra saopštenja su očekivana, s obzirom da su crnogorske vlasti mjesecima unazad sa mnogih međunarodnih adresa upozoravane na neprihvatljivost političkog miješanja u rad Javnog servisa.

Smijenjena direktorica Javnog servisa Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Direktor Instituta alternativa Stevo Muk ocjenjuje da je crnogorska vlast proračunala sve štete i koristi prilikom sprovođenja plana čišćenja u vrhu Javnog servisa.

"Mislim da je država, odnosno Demokratska partija socijalista (DPS) procjenjivala štete i koristi i da je očigledno procijenjeno da će šteta po njih biti manja od koristi koju dobiju postavljanjem svojih ljudi na čelo Javnog servisa. Vjerujem da je njihova procjena da se, nakon ovih snažnih reakcija EU i Stejt dipartmenta, ništa veliko i štetno po njih neće desiti, da će se to zaboraviti i da će to biti jedan mali negativan djelić u, inače, vrlo pozitivnoj slici o našim vlastima koju najčešće grade visoki predstavnici EU i SAD", smatra Muk.

Politički analitičar Sergej Sekulović ocjenjuje da se smjene u Javnom servisu mogu kvalifikovati kao demonstracija moći crnogorske vlasti i pred međunarodnim faktorom, uz proračun da neće biti neke posebne štete.

"Ako je DPS što naučio za sve ove godine onda je to tehnologija vladanja i realne procjene određenih kretanja u širim kontekstima. Pretpostavljam da oni procjenjuju da u kratkom vremenskom periodu neće imati štete, osim javnih saopštenja, pri čemu iz jedne pozicije apsolutne moći mogu da ponude i neku vrstu dijaloga i otvaranja kompromisnih rješenja za mnoge pozicije pa uključujući i budućeg generalnog direktora RTCG-a, kao dio šireg paketa dogovora. Treba očekivati takav politički manevar, u cilju kupovine vremena u kome oni odlično plivaju i jačaju sopstvene pozicije", kazao je Sekulović.

Odmah nakon oštre reakcije iz EU, oglasila se i Vlada Crne Gore koja je rekla da "nema ustavne nadležnosti koje se tiču rada upravljačkih i uredničkih struktura RTCG".

Da li se Vlada ovim ograđuje od smjena u Javnom servisu?

"Mislim da ni u Crnoj Gori ni van nje, na mjestima odlučivanja u EU i Stejt dipartmentu nema nikog ko bi mogao da povjeruje da ovo sve što se dešavalo sa Javnim servisom nema veze sa Vladom, predsjednikom Crne Gore Đukanovićem i uopšte sa onim što je vlast u Crnoj Gori, uključujući DPS kao nekog ko u najbitnijem određuje tokove društvenih i političkih dešavanja", ocijenio je Stevo Muk.

"Tako da, ako je bila namjera Vlade da se napravi neka distanca u odnosu na ono što se desilo (smjena Kadije, prim. aut.) mislim da je to prilično neuspješno i ne vjerujem da će bilo ko povjerovati u tako nešto. U tome su svi zajedno učestvovali, nema razlike ni između Vlade, ni predsjednika, ni bilo kojih krugova u DPS-u. To je bio zajednički organizovan poduhvat", dodao je direktor Instituta alternativa.

Crnogorska vlast neće trpjeti posljedice zbog smjena u Javnom servisu, osim eventualno na retoričkom nivou – riječi su Sergeja Sekulovića.

"Procesi koji idu u širem kontekstu i vremenskom intervalu tražiće da se neke stvari rješavaju na drugačiji način, kao što je demonopolizacija moći odnosno jačanje institucija", naveo je Sekulović.

Sa protesta ispred zgrade RTCG-a, Podgorica
Sa protesta ispred zgrade RTCG-a, Podgorica

Stevo Muk ne vjeruje da će EU upotrijebiti mehanizme da privoli one koji odlučuju u Crnoj Gori da se ponašaju u duhu evropskih vrijednosti.

"Ovo će biti konstatovano u različitim izvještajima, ali se postavlja pitanje koji su drugi mehanizmi EU, konkretno u okviru procesa pregovora, da privoli Vladu Crne Gore i one koji odlučuju o sudbini Javnog servisa da se zaista ponašaju u duhu evropskih normi i vrijednosti. Nažalost, ne mislim da je taj dijapazon uslovljavanja veliki, a još manje vjerujem da je EU spremna da upotrijebi neka teška i zahtjevna sredstva. To govorim u kontekstu naše ranije poruke prema EU – da ozbiljno razmotri aktiviranje klauzule balansa", rekao je Muk.

Na oštra saopštenja SAD-a, EU i OEBS-a reagovao je Savjet RTCG-a koji je prethodno razriješio direktoricu Andrijanu Kadiju. Obraćajući se lično Maji Kocijančič (EU), Harlemu Desiru (OEBS) i Heder Nauert (Stejt dipartment) članovi Savjeta su poručili oni nemaju sve relevantne informacije o smjeni Kadije i uvjeravaju međunarodni faktor "da neće dozvoliti kontrolu vladajuće partije nad Javnim servisom, ni kontrolu opozicionih partija ni opozicionih poslenika".

Smjena Andrijane Kadije je epilog prethodnih smjena u Savjetu Javnog servisa, gdje su u to najviše upravljačko tijelo uvedene osobe čije biografije govore da su aktivisti ili imaju tijesne veze sa DPS-om.

Inicijator smjene Andrijane Kadije, Mimo Drašković je prisutan na političkim skupovima vladajućeg DPS-a, Slobo Pajović dugogodišnji poslanik DPS-a, Ivan Jovetić, član tijela koje je svojevremeno formirao DPS, a Goran Sekulović je pisac četiri knjige o političkim uspjesima Mila Đukanovića.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG