Dostupni linkovi

Turski državljani tuže institucije Kosova zbog proterivanja


Učenici škole Mehmet Akif sa fotografijama svojih uhapšenih učitelja, Priština, 29. mart, 2018.
Učenici škole Mehmet Akif sa fotografijama svojih uhapšenih učitelja, Priština, 29. mart, 2018.

Porodice šetorice turskih državljana koje su kosovske vlasti krajem marta uhapsile i u istom danu deportovale za Tursku odlučile su da pravdu zbog takvog delovanja kosovskih bezbednosnih mehanizama zatraže pred kosovskim sudovima. Među njima je i porodica turskog državljana za kojeg se veruje da je greškom deportovan.

Porodice su podnele tužbu zbog odluke Ministarstva unutrašnjih poslova o ukidanju boravišne dozvole šestorici turskih državljana, kao i žalbu zbog naredbe da se oni deportuju sa Kosova. Naknadno će biti podneta tužba u kojoj će se tražiti kompezacija od države za sva kršenja zakona, a takođe se radi i na pripremi dosijea kako bi ovaj slučaj razmotrio i Ustavni sud Kosova, kaže za Radio Slobodna Evropa jedan od advokata porodica Urim Vokši.

Kosovska obaveštajna služba i policija su, u saradnji sa turskim, krajem marta uhapsile i u istom danu deportovale šestoro turskih državljana na Kosovu, od kojih su petoro bili radnici "Mehmet Akif’’ škola na Kosovu, nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno ukinulo boravišnu dozvolu.

Iz kosovske obaveštajne službe rekli su da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost. Iste ljude je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan ocenio najvišim predstavnicima Gulenovog pokreta na Balkanu. Turska Gulena smatra teroristom, a njegov pokret optužuje za neuspeli puč 2016. Ovaj slučaj naišao je na mnoge kritike unutar i van Kosova zbog kršenja ljudskih prava i međunarodnih konvencija, a isti je naterao premijera Kosova Ramuša Haradinaja da smeni ministra unutrašnjih poslova i direktora obaveštajaca. Haradinaj je kazao da nije bio upoznat o tome šta se dešavalo toga dana.

Porodice deportovanih, supruge i deca, su međutim ostale na Kosovu.

Jedan od njihovih advokata Urim Vokši navodi da su očekivanja da će sud ovaj slučaj tretirati ozbiljno i po hitnom postupku zato što je veoma osetljiv.

„Porodice veruju institucijama Republike Kosova i to je razlog zašto se i dalje nalaze na Kosovu. Očekuju da će naš sud doneti pravednu i zakonitu odluku. U međuvremenu, dobili su dosta veliku podršku od građana, roditelja i porodica učenika, kao i od naših institucija. Svi su ih podržali i priznali da je ono što se desilo protivzakonito i neprihvatljivo. Oni imaju urednu boravišnu dozvolu ali postoji strah da se i njima može desiti ukidanje boravišne dozvole. Veliki broj je takođe aplicirao za azil, zbog straha da se i njima može desiti isto kao i njihovim supružnicima“, kazao je on.

Porodice deportovanih, supruge i deca, su ostale na Kosovu
Porodice deportovanih, supruge i deca, su ostale na Kosovu

Vokši očekuje da će kosovske institucije ispraviti učinjenu grešku i da će uraditi sve kako bi se deportovani vratili na Kosovo, iako postoji pesimizam da će se to i desiti.

„Mi ne možemo prejudicirati da li će da se vrate ali smo duboko uvereni i da je jedna osoba deportovana greškom. Tu osobu moraju da vrate u roku od šest meseci kako zakon nalaže, ali ne samo nju već i sve ostale jer su nepravedno deportovani“, dodaje Vokši.

Po njegovim rečima, porodice na Kosovu su uspele da ostvare kontakt sa svojim supružnicima jedino preko advokata u Turskoj, kojima se zbog „stanja u Turskoj i rizika sa kojima se suočavaju i angažovani advokati“ malo veruje.

Osoba za koju se veruje da je deportovana greškom je Hasan Husein Gunakan, nastavnik hemije. Njegov sin, Mustafa, u izjavi za RSE kaže da je umesto njega na spisku bio Hasan Husein Demir, zamenik direktora škole.

Mustafa (21) se nada u kosovski sudski sistem, budući da je, kako kaže, Kosovo demokratska država.

„Incident koji se desio pre pet nedelja nije bio prijatan, neki zakoni su prekršeni, ali ne verujem da će to blokirati sistem. Sistem se zaustavio privremeno i nadam se da će u što bržem periodu demokratski sistem, koji inače funkcioniše, ponovo profunkcionisati i nadam se fer i pravednom pravosuđu na Kosovu“, izjavio je Mustafa.

On na Kosovu živi sa majkom i starijom sestrom i imaju urednu boravišnu dozvolu. Istu je imao i njegov otac kada je, kako kaže, greškom uhapšen i kome boravišna dozvola nije bila ukinuta. Ne veruje da će Turska uskoro osloboditi njegovog oca. Kaže da je u kontaktu sa advokatom njegovog oca u Turskoj kojem redovno šalju dokumente potrebne u slučaju njegovog oca, i dodaje da se nada da je „dobar čovek“.

„Moj otac nam je preko advokata poručio da će ova njegova situacija potrajati sve dok ne nastupi pravda. Poručio nam je da brinemo o sebi i da nastavimo dalje“, kazao je Mustafa.

Iz "Mehmet Akif" škole rekli su za RSE da se nastava odvija normalno i da su deportovani turski državljani zamenjeni novim nastavnim osobljem
Iz "Mehmet Akif" škole rekli su za RSE da se nastava odvija normalno i da su deportovani turski državljani zamenjeni novim nastavnim osobljem

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ima saznanja da su porodice deportovanih tužile Vladu zbog nepoštovanja ljudskih prava. Kako je izjavio u petak pokrenuta je i unutrašnja istraga u vezi ovog slučaja koji se ozbiljno tretira.

Slučaj deportacije turskih državljana je, između ostalih, osudila i Skupština Kosova koja je 4. aprila odlučila da formira parlamentarnu istražnu komisiju za rasvetljavanje slučaja. Iako je Skupština izglasala formiranje ove komisije, njeni članovi još uvek nisu izabrani.

Iz "Mehmet Akif" škole rekli su za RSE da se nastava odvija normalno i da su deportovani turski državljani zamenjeni novim nastavnim osobljem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG