Dostupni linkovi

Mogerini u CG: EU perspektiva jasna, raditi na nedostacima


Mogerini: Očekujemo napredak Crne Gore u vladavini prava i slobodi medija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Mogerini: Očekujemo napredak Crne Gore u vladavini prava i slobodi medija

I pored evidentnog napretka Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, zvanični Brisel i Podgorica su svjesni određenih nedostataka na kojima je potrebno dodatno raditi, saopštili su visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i crnogorski premijer Duško Marković, obraćajući se novinarima nakon sastanka održanog u Tivtu. Zajednički je takođe konstatovano da posljednji izvještaj Evropske komisije pokazuje da Zapadni Balkan ide naprijed i da je evropska perspektiva jasna i izvjesna.

Vrata Evropske unije su za Crnu Goru otvorena, pregovori se odvijaju dobro, put ka pristupanju je jasno označen u Izvještaju o napretku, saopštila je visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, navodeći da se taj napredak vidi u oblastima javne uprave i ekonomije. Međutim, Mogerini je ocijenila da je EU uvidjela sporije aktivnosti ili njihov potpuni nedostatak, te potrebu za daljim radom u oblastima vladavine prava i medija.

„U nekim oblastima postoje sporije aktivnosti i nedostatak aktivnosti, kao što su vladavina prava i oblast medija. To su neka pitanja koja su potcrtana u Izvještaju i premijer je već iskazao spremnost da dodatno radi na tome i iskazao svoju odlučnost“, rekla je Mogerini.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je izrazio zadovoljstvo što su čelnici Evropske unije ukazali da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana izvjesna. Kada je riječ o Crnoj Gori, premijer Marković je najavio aktivnosti koje će doprinijeti otvaranju preostala tri poglavlja, te da je Vlada svjesna nedostataka u ispunjavanju obaveza.

„Crna Gora je ocijenjena kao zemlja koja dobro napreduje na putu evropskih integracija, ali se konstatuju i nedostaci na kojima trebamo raditi. Želim da vas uvjerim da smo te nedostatke i slabosti i sami uočili i da smo početkom ove godine održali posebnu sjednicu Vlade na kojoj smo usvojili dinamički plan kako da te nedostatke kvalitetnije rješavamo, kako da odgovornije pristupamo izazovima. I vjerujem da će takav pristup i nakon ovog Izvještaja obezbjediti da u 2018. godini otvorimo tri preostala poglavlja“, rekao je premijer Marković.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini se sastala i sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kome je predložila da mu nakon inauguracije prva posjeta bude Briselu. Kako je navedeno u saopštenju, Đukanović prihvatio predlog Mogerini i između ostalog, pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom. Đukanović je takođe naveo da je od „izuzetne važnosti za budućnost regiona da se održi dijalog Beograda i Prištine“. Federika Mogerini je rekla da se „Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom“.

Prva zvanična posjeta nakon inauguracije je Brisel: Milo Đukanović
Prva zvanična posjeta nakon inauguracije je Brisel: Milo Đukanović

Slično je saopštila i na pres konferenciji održanoj sa premijerom Markovićem zahvaljujući se crnogorskim zvaničnicima zbog podrške i pružanja ohrabrenja drugim zemljama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Kada je riječ o unutrašnjoj politici u Crnoj Gori, Mogerini je rekla da je izuzetno važno da se politička debata odvija u parlamentu, odnosno da se prekine bojkot dijela opozicije:

„Mislimo da se može i treba iznaći rješenje za trenutni parlamentarni bojkot, naročito kroz konstruktivni dijalog u kome učestvuju svi politički akteri“, kazala je Mogerini.

Za Evropsku uniju su važni rad medijskog i nevladinog sektora kao i uslovi u kojima radi civilno društvo i mediji, rekla je Federika Mogerini odgovarajući na pitanje novinara o sukobu Vlade i najviših političkih ličnosti sa predstavnicima nevladinog i medijskog sektora.

Mogerini je odbacila mogućnost aktiviranja klauzule balansa, ili prekida pregovora sa Crnom Gorom, što je tražio jedan broj nevladinih organizacija: „To je klauzula koja može da se aktivira u slučaju kada nema napretka ili kad dolazi do nazadovanja, što definitivno nije slučaj sa našim pregovorima sa Crnom Gorom“.

Premijer Duško Marković je na to odgovorio: „I dalje mislim da ni jedan građanin Crne Gore, bez obzira koji problemi postoje, ni jedan predstavnik institucije i ni jedan predstavnik javnog i političkog života, ne mogu i ne trebaju tražiti da se zemlja zaustavi u svom procesu koji joj donosi progres i veći kvalitet života“.

Mogerini boravi u Crnoj Gori u okviru turneje po Zapadnom Balkanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG