Dostupni linkovi

Zaharieva: EU nije dovoljno prisutna na Zapadnom Balkanu


Zapadni Balkan najvažniji prioritet šestomesečnog bugarskog predsedavanja Evropskom unijom
Zapadni Balkan najvažniji prioritet šestomesečnog bugarskog predsedavanja Evropskom unijom

Bugarska ministarka inostranih poslova Ekatarina Zaharieva je upozorila da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje, međutim da odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila “dovoljno angažovana” u regionu.

“Postoji (strani) uticaj. To je naša krivica. Mi nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak uticaj neko drugi, ko nije deo naše evropske porodice, niti je deo NATO”, podvukla je Zaharieva.

Čvrsto verujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu
Ekatarina Zaharieva

Šefica bugarske diplomatije se obratila spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, gde je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet šestomesečnog bugarskog predsedavanja Evropskom unijom. Prema Zaharievoj, region je veoma važan za ceo kontinent.

“Čvrsto verujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu”, rekla je Zaharieva.

Govoreći o svakoj zapadnobalkanskoj zemlji pojedinačno, ministarka inostranih poslova Bugarske je najavila “realnu mogućnost” da u toku bugarskog predsedavanja, Crna Gora otvori još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Ona je pozdravila angažovanje podgoričkih vlasti u reformskom procesu i obećala Sofijinu podršku kako bi se realizovalo otvaranje novih poglavlja.

Crna Gora otvorila još dva poglavlja sa EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Osvrćući se na Srbiju, ona je naglasila da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja.

Zaharieva je naglasila da je bugarsko predsedavanje ohrabreno tokom pregovora između Makedonije i Grčke, čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora između Brisela i Skoplja.

Bosni i Hercegovini je poručila da je važnije da odgovori na upitnik Evropske komisije budu “kvalitetni, a ne brzi”, stoga je pozvala sarajevske vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi ovog dokumenta.

Osvrćući se na nedostatak jednoglasja u Evropskoj uniji oko Kosova, Ekatarina Zaharieva je podvukla da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve i za ovu zemlju.

S tim u vezi ona je podvukla da kosovske vlasti moraju biti svesne neophodnosti reformskog procesa naročito u polju vladavine prava, kao i uslova koja moraju da se ispune kako bi se postigli ciljevi.

“Jedan od važnih uslova jeste ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom. Tako se rešavaju sporovi između suseda”, poručila je Zaharieva, naglasivši kako Evropska unija neće više tolerisati prijem novih članica bez unapred rešenih otvorenih bilateralnih pitanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG