Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: SAD zahtevaju od Srbije oslobađanje kosovskih policajaca; Nedelju dana ukrajinske kontraofanzive


Kolona kamiona sa srpske strane prelaza Merdare između Kosova i Srbije, 15. jun 2023.
Kolona kamiona sa srpske strane prelaza Merdare između Kosova i Srbije, 15. jun 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Američki Stejt departmenta saopštio je da Srbija treba bezuslovno da oslobodi trojicu pripadnika kosovske policije.
  • Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj potvrdio je da će se naredne nedelje održati sastanak Kosova i Srbije. RSE nezvanično saznaje da se radi o sastanku na nivou lidera Srbije i Kosova, predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija, ali da se taj susret ne može smatrati rundom dijaloga već sastankom o upravljanju krizom.
  • Prosečne globalne temperature na početku juna bile su najtoplije koje je jedinica za praćenje klime Evropske unije ikada zabeležila u tom periodu, nadmašivši prethodne rekorde sa "znatnom razlikom".

Tenzije na severu Kosova

Pročitajte šta se zna o hapšenju tri kosovska policajca za koje Priština tvrdi da su ih kidnapovale srpske vlasti na teritoriji Kosova, dok Beograd insistira da su oni uhapšeni na teritoriji Srbije

Misija NATO na Kosovu (Kfor) saopštila je da "nije bila u području kada je policija Srbije uhapsila trojicu kosovskih policajaca" i pozvala i Kosovo i Srbiju da odmah smanje tenzije i uzdrže se od jednostranih akcija.

Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da čeka reakciju Kfora na hapšenje kosovskih policajaca, za šta je rekao da predstavlja akt agresije na Kosovo. I parlamentarne stranke Kosova osudile su, kako su navele, čin otmice pripadnika kosovske policije, što su takođe opisale kao agresiju protiv Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovorima sa predstavnicima EU i Kvinte ponudio je snimke hapšenja kosovskih policajaca i ustvrdio da ih srpske vlasti ne maltretiraju. Ministarstvo odbrane Srbije negiralo je da su pripadnici vojske učestvovali u hapšenju kosovskih policajaca.

Nakon što je Vlada Kosova saopštila da je pooštrena kontrola na granici sa Srbijom posle hapšenja kosovskoj policajaca, zabeležene su kolone na srpskoj strani granice. Ekipe RSE-a izvestila su s prelaza Jarinje i Merdare da putnički automobili sa srpskim tablicama ulaze na Kosovo, ali da kamioni stoje.

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da dve strane nemaju poverenja jedna u drugu na putu ka normalizaciji odnosa.

Mere koje je EU preduzela protiv Kosova zbog nepoštovanja zahteva za deeskalaciju situacije na severu države, prema nekim ocenama, ugrožavaju milionske projekte, ali se ne očekuje da će uticati na proces evropskih integracija. Portparol EU Peter Stano je ocenio da odluka Brisela da uvede određene mere Kosovu nije bila laka ali da je bila neophodna. On je rekao da su te mere reverzibilne i privremene dok ne dođe do deeskalacije.

Balkan na RSE

Srpska lista je tokom decenije apsolutne vlasti u srpskim sredinama na Kosovu predvodila brojne proteste ili barikade sa ciljem suprotstavljanja kosovskim vlastima. Često najavljivala "građansku neposlušnost", ali se sada postavlja pitanje prema kome bi ona bila usmerena – Vladi Kosova ili ovoj najvećoj partiji kosovskih Srba? Nakon poslednje krize na severu Kosova, gde živi većinski stanovništvo srpske nacionalnosti, prvi put su čelnici Srpske liste javno izviždani, te su im uz povike "izdaja, izdaja" upućivane i uvrede. Moglo je da se čuje i skandiranje protiv Vučića, uz čiju podršku je Srpska lista i formirana pre deset godina.

Nacionalne stranke bošnjačkog, albanskog, hrvatskog i srpskog naroda u Crnoj Gori činiće gotovo trećinu budućeg parlamenta na osnovu rezultata izbora održanih 11. juna. Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić kaže da je jačanje nacionalnih partija svih naroda koji žive u Crnoj Gori, pokazatelj zabrinjavajućeg demokratskog nazadovanja i produbljene etničke distance između svih, što je zabrinjavajuće. S druge strane, profesor Šerbo Rastoder kaže da su među činiocima naglog rasta stranaka nacionalnih manjina težnja da manjine budu partneri, nacionalne tenzije iz prethodnog perioda i demografska pustoš u krajevima u kojima njihovi pripadnici žive.

Policija u Kantonu Sarajevo je na osnovu prijava građana zabeležila određeni broj dozvola koje su izdate "mimo procedura i pravila", a koje se odnose na zloupotrebe parking mesta za osobe s invaliditetom, rekao je za ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica. Na zloupotrebe upozoravaju i udruženja osoba s invaliditetom. Kažu da se dozvole dele "šakom i kapom".

Novosadski kafić "Crni ovan", koji je ove godine u više navrata bio na meti napada desničarskih i neonacističkih grupa, posetila je kao vid podrške ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad. "Crni ovan" poznat je kao mesto na kojem se okupljaju pripadnici Antifa pokreta i gde se organizuju humanitarne akcije. U očima ekstremnih desničara to je "antisrpski lokal". Poslednji napad se dogodio 7. juna kada je muškarac u majici s nacističkim simbolima i uz povike "Smrt komunistima" bacao limenke piva na goste u bašti.

Fudbalske reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije odigraće u subotu svoju četvrtu međusobnu utakmicu na stadionu u Bijelom Brdu nedaleko od Vukovara. To je, kako kažu sagovornici RSE-a, nastavak dobre saradnje dva klub koja seže i do saradnje oko učestvovanju na Evropeadama, evropskim fudbalskim prvenstvima autohtonih manjina.

Pogledajte video prilog o izložbi u Beogradu "Lavirint 90-ih" o dekadi ratnog raspada Jugoslavije čije posledice se i danas osećaju.

A u Sarajevu je otvorena izložba "Anonymus", posle skoro 15 godina od kada je nasilno prekinut prvi sarajevski festival koji promoviše prava LGBT+ osoba u BiH.

S izložbe radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo u saradnji sa povorkom ponosa BiH.
S izložbe radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo u saradnji sa povorkom ponosa BiH.

RSE intervju

Jugoslovenski partizanski pokret otpora bio je najjači na području Evrope, kaže Hrvoje Klasić, profesor istorije iz Zagreba, povodom 80. godišnjice Bitke na Sutjesci. "To su mogli i mnogi drugi narodi i države, ali nisu. Dakle, uz potrebu da se kritički osvrnemo na sve aspekte tog partizanskog pokreta, on je ipak osvjetlao obraz, posebno Hrvatima i Srbima. Jer da nije bilo partizana s područja Hrvatske, ostali bi upamćeni kao narod koji je imao neke od najdosljednijih Hitlerovih kolaboracionista", ističe Klasić.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je povratila kontrolu nad više od 100 kvadratnih kilometara teritorije u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, rekao je u četvrtak visoki ukrajinski vojni komandant.

Za otprilike nedelju dana od početka kontraofanzive za koju se Kijev nada da će promeniti tok ruske invazije, ukrajinske snage su napredovale na južnim i istočnim delovima linije fronta, ali Rusija uzvraća, uništavajući oružje koje je isporučio Zapad. Dok je najveće pitanje o kontraofanzivi u ovom trenutku da li će Ukrajina moći da probije čvrstu rusku odbranu, pojedini stručnjaci ukazuju na nedoumicu i da li su ukrajinske snage krenule u glavni udar ili zasad samo traže slabe tačke ruskih defanzivnih linija.

Katastrofalno probijanje brane Kahovka u Ukrajini podiglo je uzbunu oko bezbednosti obližnje nuklearne elektrane Zaporožje na istočnoj obali reke Dnjepar, koja je pod ruskom kontrolom od marta 2022. Dodatnu brigu izazivaju žestoke borbe ruskih i ukrajinskih snaga u oblasti nuklearne elektrane. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) već dugo upozorava na rizike od katastrofe u Zaporožju i poziva na prekid borbi u tom području udaljenom svega 500 kilometara od mesta najveće nuklearne nesreće na svetu, katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Gorsi izjavio je u četvrtak da su preduzete "brojne mere" za stabilizaciju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini koja je pod ruskom kontrolom.

Ruska centralna izborna komisija zakazala je izbore u četiri ukrajinske oblasti, za koje Moskva tvrdi da ih je pripojila, za 10. septembar, kada će se glasati i na regionalnim izborima u Rusiji.

Tražimo odgovore

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte s kakvim se preprekama suočavaju izbeglice iz Ukrajine romskog porekla.

Šta ima?

Poslušajte u potcastu o današnjim događanjima u BiH.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG