Dostupni linkovi

Vučić ponudio predstavnicima EU i Kvinte snimke hapšenja kosovskih policajaca


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovorima sa predstavnicima Evropske unije (EU) i Kvinte ponudio je snimke hapšenja kosovskih policajaca i ustvrdio da ih srpske vlasti ne maltretiraju.

"Što se jučerašnjeg incidenta tiče, mi se ponašamo kao ozbiljna država, i tako ćemo se odnositi i prema uhapšenima. Oni nisu dobili nikakve batine niti su maltretirani", rekao je Vučić nakon sastanka 15. juna sa predstavnicima Evropske unije (EU) i Kvinte.

Kako je dodao, predstavnicima Kvinte je ponudio da pogledaju sve snimke i evidenciju hapšenja, kako bi videli gde se ono dogodilo.

Vučić je na Instagramu napisao da ih je zamolio da učine sve što je u njihovoj moći i spreče kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti), kako je rekao, da izazove novi rat na Balkanu.

Predsednik Srbije je dan ranije optužio Kurtija da po svaku cenu želi da "izazove rat i sukobe".

Vučić je, kako je naveo, sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefom delegacije EU u Srbiji, razgovarao o mogućnostima deeskalacije odnosa Kosova i Srbije.

To je bio drugi sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima EU i Kvinte za dva dana.

Nakon prvog sastanka 14. juna Vučić je izjavio da neće saopštiti ništa o tom razgovoru.

"Doneo sam odluku da ne kažem ni jednu, jedinu reč, o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji. Smatram da je to bolje za sve", napisao je Vučić na Instagramu.

Do sastanaka je došlo zbog pojačanih tenzija između Srbije i Kosova poslednjih dana.

Najpre je kosovska policija uhapsila Miluna Milenkovića-Luneta na severu Kosova za koga je navela da je jedan od organizatora napada na pripadnike KFOR-a i kosovsku policiju u Zvečanu pre dve nedelje.

Potom je 14. juna srpska policija saopštila da je uhapsila tri kosovska policajca "duboko na teritoriji Srbije". Vlasti u Prištini su optužile Srbiju da je ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala policajce.

XS
SM
MD
LG