Dostupni linkovi

Crna Gora: Određen ekstradicioni pritvor 'kralju kriptovaluta' iz Južne Koreje


Do Kvon ispred zgrade podgoričkog Osnovnog suda
Do Kvon ispred zgrade podgoričkog Osnovnog suda

Viši sud u Podgorici odredio je ekstradicioni pritvor za bivšeg južnokorejskog "kralja kriptovaluta" Do Kvona (Hyeong Do Kwon) i njegovog poslovnog partnera Čang Juna (Hon Chang Joon).

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je određen pritvor od šest mjeseci.

U tom periodu crnogorski sud će odlučiti da li će Do Kvona izručiti Južnoj Koreji, koja ga potražuje zbog sumnje za prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Osim Interpolove potjernice za Do Kwonom koji je raspisala Južna Koreja, njegovo izručenje su tražile i Sjedinjene Države.

On i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru.

Oni su prilikom granične kontrole na podgoričkom aerodromu, na privatnom letu za Dubai, koristili falsifikovane pasoše Kostarike, a prilikom pretresa oduzete su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Novi pretres po optužbi za falsifikovanje isprava, zbog kojeg im se sudi pred Osnovnim sudom u Podgorici, zakazan je za petak 16. jun.

Istog dana Do Kvon bi trebalo da bude saslušan i u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog pisma koje je iz pritvora uputio crnogorskim zvaničnicima, a u kome govori o svojim vezama sa liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem.

Zbog toga je održana i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, nakon koje je saopšteno da su se Do Kvon i Spajić sastajali u Beogradu decembra 2022., da su prijatelji pet godina, te da su u Do Kvonovom laptopu pronađeni dokazi o finansiranju kampanje PES-a.

Iz PES su naveli da je riječ o "prljavoj aferi" nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora iza koje, kako kažu, stoji premijer Dritan Abazović .

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

Time su investitori izgubili milijarde, a mnogi životnu ušteđevinu.

XS
SM
MD
LG