Dostupni linkovi

Dodik: Orban u posjeti BiH


Tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom u Laktašima kod Banje Luke, 6. novembar 2021. godine.
Tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom u Laktašima kod Banje Luke, 6. novembar 2021. godine.

Premijer Mađarske Viktor Orban uskoro stiže u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH), tokom koje će boraviti u Sarajevu i Banjaluci, rekao je 15. juna Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Dodik, odgovarajući na pitanje novinara u Banjaluci, nije precizirao koji je tačno datum Orbanovog dolaska.

"Gospodin premijer (Viktor Orban) dolazi u zvaničnu posjetu BiH i tog dana će biti u Sarajevu. Nakon toga će, u okviru svoje zvanične posjete posjetiti Banjaluku u popodnevnim satima toga dana kad bude ovdje. I razumijete zašto ne govorim koji dan, ali otprilike se već zna, prenoćiće u Banjaluci i u okviru svoje zvanične posjete BiH razgovarati sa predstavnicima RS", rekao je Dodik.

Službena posjeta Orbana Bosni i Hercegovini, bila je planirana još za januar 2022. godine, no kako je tada saopšteno, otkazana je zbog pogoršanja epidemiološke situacije s korona virusom.

Prije toga, mađarski desno orijentisani lider boravio je u BiH, gdje se u Laktašima blizu Banjaluke privatno sastao s proruski orijentisanim Dodikom u novembru 2021. godine.

Orban i Dodik gaje bliske odnose u posljednjih nekoliko godina, o čemu svjedoči i činjenica da se Mađarska protivi nastojanjima da Evropska unija uvede sankcije protiv Dodika zbog otvorene podrške Rusiji i narušavanju institucija BiH.

Zbog blokade Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao jedne od vladajućih stranaka u BiH, Bosna i Hercegovina ne može da sprovede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Orban je tada ustvrdio da bi takav potez "dodatno narušio stabilnost Zapadnog Balkana".

Orban je Republiku Srpsku nazvao i "počasnim susjedom" Mađarske te je obećao i pomoć Mađarske u iznosu od 100 miliona evra.

Od najavljenih sredstava u toku je materijalizacija samo pomoć poljoprivrednicima u RS za šta je namijenjeno ukupno 35 miliona evra.

Poljoprivrednici su, kako je pisao Radio Slobodna Evropa, mogli sami izabrati dobavljača i robu, pod uslovom da su mehanizacija, oprema ili alati proizvedeni u Mađarskoj.

Prema uslovima mađarskog programa, poljoprivrednici moraju da plate 30 odsto vrijednosti robe za koju su aplicirali.

Još nema informacija kada, i da li će, biti odobreno ostalih 65 miliona evra.

U toku ove godine planiran je i početak izgradnje solarne elektrane na jugu BiH, vrijedne više od 50 miliona evra, čiji će većinski vlasnik biti kompanija "Lugos Renewables" iz Budimpešte.

Uoči posljednjih Opštih izbora u BiH, mađarski premijer je u video objavi podržao Dodika, i bio je jedan od rijetkih lidera u regionu koji mu je čestitao pobjedu – dok je brojanje glasova, zbog navoda opozicije o pljački izbora, još trajalo.

XS
SM
MD
LG