Dostupni linkovi

Parlamentarne stranke kažu da je 'otmica trojice policajaca agresija protiv Kosova'


Skupština Kosova, arhivska fotografija
Skupština Kosova, arhivska fotografija

Parlamentarne stranke Kosova osudile su, kako su rekli, čin otmice trojice pripadnika kosovske policije, te su ovaj postupak opisali kao agresiju protiv Kosova.

Dan ranije srpske snage su uhapsile tri službenika kosovske policije. Kosovska policija je to opisala kao "klasičnu organizovanu otmicu" na teritoriji Kosova, dok Beograd tvrdi da su ih uhapsile antiterorističke jedinice srpske žandarmerije na teritoriji Srbije u opštini Raška.

Šefica parlamentarne grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari - Lila rekla je da su nedavni događaji zaokupili sve zastupnike.

"Posebno barbarski čin Srbije, koja je još jednom dokazala svoju brutalnost, agresivnost, i naravno, kontinuirani cilj i namjeru da destabilizuje sigurnost na Balkanu, otmicom trojice graničnih policajaca Republike Kosovo", rekla je Kusari - Lila.

Prema njezinim riječima, činjenice prikupljene s mjesta događaja pokazuju da su granični policajci bili na području Kosova, kada su ih, kako kaže, otele srpske snage.

Opozicione stranke, Demokratska partija Kosova (PDK), Demokratski savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK), pozvale su kosovskog premijera Aljbina (Albina)Kurtija da Skupštini Kosova podnese izvještaj oko ovog slučaja i koracima koje je Vlada poduzela.

"Prioritet bi trebao biti na povratku naših policajaca na Kosovo i njihovim porodicama, uz garanciju njihovog zdravlja i sigurnosti", rekao je predsjednik PDK-a Memli Krasnići (Krasniqi).

"Ovo je čin agresije, za političku i međunarodnu osudu i to je čin koji se ni pod kojim okolnostima ne smije ponoviti. U ime LDK tražim od Vlade Kosova i međunarodnih partnera da učine sve moguće da se policajci vrate u Republiku Kosovo što prije i da se poduzmu druge odgovarajuće mjere", rekao je šef parlamentarne grupe LDK Arben Gashi.

Šef parlamentarne skupine AAK Besnik Tahiri zatražio je hitno puštanje kosovskih policajaca.

Vlada Kosova saopštila je ranije da je pooštrena granična kontrola sa Srbijom, pri čemu je premijer Kosova rekao da je "cilj bezbednost, a bezbednost počinje na granicama".

Zahtevajući hitno oslobađanje "otetih" policajaca, on je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi postupke Srbije i rekao da je "iznenađen njenim ćutanjem".

Odbacio je tvrdnje Srbije da je kosovska policija prešla granicu i ušla na njenu teritoriju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je dan pre da nijedan vojnik i nijedan policajac iz Srbije nisu ušli preko granice sa Kosovom. On je rekao da je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca 1,8 kilometara od granice.

Ovo se dešava u trenutku kada su napetosti na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, intenzivirane.

Tenzije su počele 26. maja kada je Policija Kosova pomogla albanskim gradonačelnicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da pristupe opštinskim objektima, uprkos protestu lokalnih Srba. Ovi gradonačelnici izabrani su na izborima 23. aprila, koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.

Kolone kamiona na granici Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00
XS
SM
MD
LG