Dostupni linkovi

Uzdrmana najveća partija kosovskih Srba


Milan Radojević (levo), Igor Simić i Goran Rakić, šef Srpske liste (desno). Novembar 2022.
Milan Radojević (levo), Igor Simić i Goran Rakić, šef Srpske liste (desno). Novembar 2022.

Srpska lista je često najavljivala "građansku neposlušnost", ali se sada postavlja pitanje prema kome bi ona bila usmerena - Vladi Kosova ili ovoj najvećoj partiji kosovskih Srba?

Nakon poslednje krize na severu Kosova, gde živi većinski stanovništvo srpske nacionalnosti, po prvi put su čelnici Srpske liste javno izviždani, te su im uz povike "izdaja, izdaja" upućivane i uvrede.

Moglo je da se čuje i skandiranje protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz čiju podršku je Srpska lista i formirana pre deset godina.

Tokom decenije apsolutne vlasti u srpskim sredinama na Kosovu, ova partija je predvodila brojne proteste ili barikade sa ciljem suprotstavljanja kosovskim vlastima.

Međutim, ovoga puta su im se pojedini nezadovoljni građani u nekoliko navrata otvoreno suprotstavili.

Sve je počelo 29. maja kada su Srbi počeli da protestuju ispred opštinskih zgrada kako bi sprečili albanske gradonačelnike da dođu na posao.

U Zvečanu je tog dana došlo do sukoba Srba i KFOR-a, uprkos višesatnim pozivima rukovodstva Srpske liste da prihvate zahteve ove vojne misije NATO-a, odnosno da dozvole evakuaciju pojedinih pripadnika specijalne jedinice policije Kosova koji su se nalazili u oklopnim vozila usred mase.

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Potom su pojedini pripadnici srpske zajednice 13. juna i fizički pokušali da se obračunaju sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, a nakon što je u Severnoj Mitrovici uhapšen Milun Milenković, za kog Policija Kosova tvrdi da je bio jedan od organizatora napada na KFOR.

Milenkoviću je određen pritvor u trajanju od mesec dana, a tereti se za “terorizam, nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom".

Formiranje Kriznog štaba?

U međuvremenu se građanima srpske zajednice na severu sve vreme obraća Nebojša Jović, poverenik "Pokreta za odbranu Kosova i Metohije", koji je formiran 2020. godine kako bi "očuvao Kosovo u sastavu Srbije".

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008, što Srbija ne prihvata, a dve strane od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje Evropske unije.

Jović u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da "Srpska lista više ne može da predstavlja narod jer nema ljude na terenu, te da ne može da upravlja situacijom".

Na pitanje da li on planira da se politički aktivira, Jović kaže da se on samo bori za "opstanak Srba na Kosovu".

"Ima ovde mnogo mladih, pametnih ljudi, jakih momaka, oni treba to (da se politički aktiviraju) da rade, a mi smo stariji tu da im pomognemo, da ih poguramo", naveo je Jović, ali nije precizirao na koga tačno misli.

Kaže i da su građani srpske zajednice, koji se prethodnih dana okupljaju na protestima, prihvatili njegov predlog da se formira pregovarački tim ili krizni štab.

Ovaj tim ili štab bi, prema Jovićevim rečima, trebao da bude formiran u narednih dan, dva i bavio bi se "rešavanjem i sprečavanjem krize" na severu Kosova.

"Da mi preuzmemo sudbinu u svoje ruke… mora narod da iznedri svoje predstavnike", navodi on.

Uspostavljanje desničarskih partija?

Nebojša Jović je do 2013. godine je bio i predsednik Srpskog nacionalnog veća koji je okupljao različite srpske političke aktiviste severno i južno od reke Ibar. Jedna grupa političara je 5. juna najavila da će ponovo aktivirati ovo veće, ali Jović smatra da ono više ne može da funkcioniše kao pre 20-ak godina kada je formirano.

Više podržava ideju da se na Kosovu aktivira srpska desnica.

"Sa Boškom Obradovićem sam bio u kontaktu, sa Milicom Đurđević, da malo pokrenu gore, da izvrše pritisak na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, da konačno ovde narod dobije svoje predstavnike", kaže Jović za RSE.

Boško Obradović je lider pokreta Dveri, dok je Milica Đurđević na čelu Srpske stranke Zavetnici. Obe stranke su desno orjentisane i imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Protive se dijalogu sa Kosovom a odbacili su i sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda na osnovu predloga EU, uz navode da se radi o “kapitulaciji”.

Desnica u Srbiji takođe pruža podršku Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu.

Inače, "Pokret za odbranu Kosova i Metohije", čiji je poverenik u Severnoj Mitrovici Nebojša Jović, je apelovao na podršku Rusiji i osudio Srbiju što je podržala Rezoluciju UN, kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu.

Kampanja protiv Srpske liste na Telegram kanalu

Na Telegram kanalima se od početka izbijanja nove krize na severu Kosova šire i poruke protiv Srpske liste.

Telegram je online platforma za razmenu poruka i informacija, a koristi se uglavnom za promociju ekstremnih grupa. Takođe, kanali na srpskom jeziku su proruski nastrojeni a njihove objave ukazuju i na protivljenje članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Neki od Telgram kanala, kao što su "Slovenski medved" i "Bunt je stanje duha", aktivno prate dešavanja na severu Kosova od izbijanja nove krize.

U njihovim objavama se koriste uvredljivi izrazi za Albance i govor mržnje, ali mogu se videti i poruke protiv Srpske liste.

U jednom video zapisu od 13. juna, objavljenom na kanalu “Slovenski medved” navodi se: "Srbi dižu ustanak protiv Srpske ljiste" (liste), uz apel "Podelite obavezno".

RSE nije uspeo da utvrdi ko stoji iza ovih kanala.

Milićević: Prvi put nezadovoljstvo isplivalo na površinu

Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv iz Severne Mitrovice, ocenjuje da su pripadnici srpske zajednice već duže vreme nezadovoljni Srpskom listom, ali da je to nezadovoljstvo tek sada "isplivalo na površinu".

Inače, istraživanje Aktiva, koje je objavljeno marta ove godine, je pokazalo da Srpska lista gubi podršku.

Milićević objašnjava da Srbi sa severa Kosova ovu partiju krive za poslednje poteze kosovskih vlasti, odnosno da im je dozvolila da prošire svoju nadležnost, a gase institucije Srbije.

"Narod na severu Kosova se oseća odbačeno, potpuno su neinformisani o svim koracima koji su do sada bili preduzimani, ali su pogotovo bili ljuti na predsednika Srpske liste (Gorana Rakića) zbog pasivnog stava i što je možda ugušio značajnije proteste", navodi on za RSE.

Milićević ukazuje da Nebojša Jović umesto Srpske liste sada razgovara sa narodom i dodaje da bi on mogao da bude “neko prelazno rešenje”, odnosno privremeni predstavnik naroda sa severa.

Podvlači i da za sada ostaje nejasno kako će se situacija odvijati jer "bez podrške Beograda političke opcije će se teško nametnuti".

RSE se obratio Srpskoj listi za komentar, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG