Dostupni linkovi

Dom naroda BiH podržao ukidanje PDV-a na doniranu hranu


Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sarajevo, 30. mart 2023.
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sarajevo, 30. mart 2023.

Delegati u Domu naroda Bosne i Hercegovine (BiH) su podržali Prijedlog zakona koji predviđa ukidanje plaćanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV) na doniranu hranu.

Na sjednici održanoj u četvrtak 15. juna, po hitnom postupku su usvojene zakonske izmjene koje određuju da se hrana donirana humanitarnim organizacijama i javnim kuhinjama ne oporezuje, što je podržalo svih 13 prisutnih delegata u jednom od dva doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona je ranije u Predstavničkom domu bh. parlamenta usvojen jednoglasno.

Usvojene izmjene Zakona o PDV-u će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku BiH, a počeće se primjenjivati 60 dana kasnije – što je rok za Upravu za indirektno oporezivanje da napravi sistem koji će spriječavati zloupotrebe.

TV Liberty: Ukidanje PDV-a na donacije i javne kuhinje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:28:49 0:00

Uoči kratke diskusije u kojoj su se obratila samo dvojica delegata, Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu bh. parlamenta i jedan od predlagača ovog zakona, rekao je da se godišnje u BiH baci hrana vrijedna 130 miliona KM (oko 66,5 miliona €), upravo zbog PDV-a.

"Iz ekonomskog ugla gledanja, bilo koja kompanija koja godišnje donira milion KM hrane – a vjerujte da ih je puno koji i pored ovoga to rade – biva, pod navodnicima, kažnjena sa porezom do 170 hiljada na hranu koju donira", naglasio je Magazinović.

On je dodao da je zakon je rađen u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje, te da se njime ispunjavaju i međunarodne obaveze države.

"Preuzeli smo na sebe obavezu ispunjenja ciljeva održivog razvoja UN-a koji kaže - 50% manje bačene hrane do 2030. godine", rekao je Magazinović.

Istakao je da je Direkcija za evropske integracije dala pozitivno mišljenje na prijedlog zakona, te da iako ne postoji evropska direktiva koja reguliše ovu oblast – značajan broj evropskih zemalja ima sličan zakon.

Umjesto u javnim kuhinjama, hrana završava na deponijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Zlatko Miletić, delegat iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH je ocijenio da se radi o korisnom i humanom potezu, jer mnogo ljudi u BiH zavisi od javnih kuhinja – a samim tim i od donacija.

"Preko 50% ovih kuhinja nema dovoljno finansijski sredstava za rad, 70% njih se pored ishrane bave i dodatnim socijalnim pitanjima, a čak vjerovali ili ne 95% njih nisu u stanju da korisnicima ovih usluga daju voće i povrće", istakao je Miletić.

On je dodao da je prosječni obrok u javnoj kuhinji po izvještajima koji su pristigli u bh. institucije koštao oko 2,5 KM (1,28 €) po jednoj osobi, te da "ne zna kako uspijevaju" za taj novac sve da nahrane.

Delegat iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH, Želimir Nešković, pozdravio je zakonske izmjene te rekao da se nada novim intervencijama na Zakonu o PDV-u

"Vjerujem da će i neke naredne izmjene, a biće prijedloga za izmjenu Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koje se tiču i limita za ulazak u PDV sistem kao i rokova za dostavljanje izvještaja, doživjeti dobar epilog", kazao je Nešković.

Po trenutnom zakonskom rješenju, donirana hrana se oporezuje po stopi od 17% njene vrijednosti – tako da je svaka kompanija ili organizacija, ako je htjela da donira hranu, morala da plati taj porez.

Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, u BiH se dnevno uništi skoro 800.000 obroka. U zemlji postoji najmanje 60 javnih kuhinja koje imaju preko 16.800 korisnika.

XS
SM
MD
LG