Dostupni linkovi

Odluka o merama za Kosovo bila neophodna, kaže portparol EU


Sedište Evropske komisije u Briselu, ilustracija
Sedište Evropske komisije u Briselu, ilustracija

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio kako odluka Brisela da uvede određene mere Kosovu nije bila laka ali da je bila neophodna.

"Ove mere nisu nešto što je EU olako preduzela, već su mere uvedene jer do sada nismo videli nikakve korake ka deeskalaciji. Radi se o instrumentu koji koristimo da bismo pokazali da je EU ozbiljna kada kaže da očekuje deeskalaciju i kao reakcija kada se to ne desi", poručio je Stano.

Potvrdio je da su mere privremene i reverzibilne dok ne dođe do deeskalacije.

Države članice EU su 13. juna podržale paket mera protiv vlade Kosova zbog toga što nije ispoštovala međunarodne zahteve koji se odnose na mere ka deesklaaciji na severu, nakon tenzija koje su nastale krajem maja.

Među merama se obuhvata obustavljanje poseta na visokom nivou i kontakata i događaja, kao i finansijske saradnje EU sa Kosovom.

Briselski portparol je poručio da se I dalje očekuje da premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) sprovede zahteve.

Između ostalog, EU traži od zvanične Prištine hitnu obustavu policijskih operacija oko opštinskih objekata na severu; alternativnu lokaciju gde bi novoizabrani gradonačelnici, privremeno, radili te raspisivanje vanrednih lokalnih izbora za četiri opština na severu Kosova, na kojima bi učestvovali i predstavnici srpske zajednice.

Ove zahteve je ponovio i visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) u pismu kosovskom premijeru od srede, 15 juna.

Prema Borelju, nema bez smirivanja situacije na severu Kosova nema prostora za nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG