Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije negiralo učešće vojske u hapšenju kosovskih policajaca


Fotografije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o navodno uhapšenim kosovskim policajcima koji su ušli na teritoriju Srbije
Fotografije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o navodno uhapšenim kosovskim policajcima koji su ušli na teritoriju Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije negiralo je 15. juna učešće pripadnika vojske u hapšenju trojice kosovskih policajaca.

Kako je navedeno, vojska sarađuje sa drugim snagama bezbednosti Srbije, kao i sa KFOR-om, "sa kojim ostvaruje profesionalne kontakte na svim nivoima radi praćenja situacije na terenu i očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja".

Ministarstvo je ukazalo na postojanje Vojno-tehničkog sporazuma o raspoređivanju bezbednosnih snaga na Kosovu, kojim je precizirano postupanje vojske i KFOR-a.

"Navedenim sporazumom dato je odobrenje snagama Republike Srbije da budu u Kopnenoj zoni bezbednosti, uspostavljene su procedure za saradnju, koordinaciju i prevazilaženje konflikata", piše u saopštenju i dodaje se da je usaglašeno da će strane sporazuma sprečavati ilegalne prelaske granice.

Za trojicu kosovskih policajaca zvanični Beograd navodi da su uhapšeni 14. juna na teritoriji Srbije, a Priština tvrdi da su kidnapovani na teritoriji Kosova.

Vlasti u Srbiji saopštile su 14. juna da su kosovski policajci uhapšeni u reonu opštine Raška na više od jednog kilometra u dubini teritorije Srbije.

Raška se nalazi na jugozapdu Srbije u blizini granice sa Kosovom.

Kosovska policija je navela da su službenici oteti tokom patrole u mestu Tresava - Bare, u opštini Leposavić, na graničnoj liniji na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG