Dostupni linkovi

Severna Koreja ispalila dve rakete kao odgovor na vežbe Južne Koreje i SAD


Severna Koreja je ispalila u četvrtak, 15. juna, dve rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska, manje od sat vremena nakon što je Pjongjang upozorio na "neizbežan" odgovor na vojne vežbe koje su ranije tokom dana započele južnokorejske i američke trupe.

Najnovija akcija Severne Koreje usledila je zbog sastanka savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana u Tokiju sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama.

Na sastanku u četvrtak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čo Tae-jongom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Japana Takeom Akibom, njih trojica su razgovarali o raketnom programu Severne Koreje i potvrdili da će blisko sarađivati kako bi naveli Pjongjang da napusti svoje nuklearno oružje, navodi se u saopštenju.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel posmatrao je u četvrtak kako nekoliko hiljada južnokorejskih i američkih vojnika učestvuje u zajedničkim vežbama gađanja, u najnovijoj demonstraciji sile za koju saveznici kažu da je neophodna za odvraćanje Severne Koreje.

Portparol severnokorejskog ministarstva nacionalne odbrane rekao je da vežbe pojačavaju vojnu napetost u regionu i da će njene snage oštro odgovoriti na "bilo kakvu vrstu provokacije neprijatelja".

Pjongjang je neuspešno pokušao da lansira špijunski satelit krajem prošlog meseca, prvom takvom poduhvatu od 2016. godine, sa raketnim pojačivačem i teretom koji su pali u more.

Severnokorejski programi balističkih projektila i nuklearnog oružja zabranjeni su rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su uvele sankcije Pjongjangu.

Obustavljeni su diplomatski napori da se smanje tenzije ili ubedi Pjongjang da napusti svoj nuklearni arsenal.

Južna Koreja je u sredu tužila Severnu Koreju tražeći za 35 miliona dolara na ime kompenzacije za kancelariju za vezu koju je digla u vazduh 2020. godine, u slučaju koji naglašava kidanje veza između suseda dok Pjongjang nastavlja sa svojim programima naoružanja.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG