Dostupni linkovi

Istekao rok: Liste koje su predate za izbore u Srbiji


Republička izborna komisija je do isteka roka za predaju izbornih lista, u petak 5. juna u ponoć, proglasila 16 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima koji se u Srbiji održavaju 21. juna.

Pre isteka roka predato je još šest izbornih lista o kojima će se RIK izjasniti u roku od 24 sata od predaje.

Izbori će biti organizovani na 8.386 biračkih mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine. Broj birača koji imaju pravo da glasaju RIK saopštava neposredno uoči izbora. Na parlamentarnim izborima 2016. godine bilo je upisanih 6.739.441 birača.

Osim republičkih, izbori će biti organizovani i na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Na glasačkom listiću kandidati će biti poređani onako kako su izborne liste potvrđivane.

Aleksandar Vučić – Za našu decu

Lista Srpske napredne stranke (SNS), čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na vlasti je od 2012. godine kada su naprednjaci odneli pobedu nad Demokratskom strankom. SNS je nastao 2008. godine kada je deo članova Srpske radikalne stranke, dok je njihov lider Vojislav Šešelj bio u pritvoru Haškog tribunala, napustio radikale.

Danas su na vlasti na svim nivoima, osim u nekoliko gradova i opština. SNS se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali i za blisku saradnju sa Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom, piše na sajtu SNS-a.

Ovu izbornu listu podržali su, između ostalih, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, koji je bio u nekadašnjoj vlasti socijalista, Jugoslovenske udružene levice i radikala, te Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, koji je bio deo svake vlasti od 2000. godine.

Ivica Dačić – "Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS), - Dragan Marković Palma"

SPS i JS su koalicioni partneri SNS od dolaska naprednjaka na vlast. Socijalisti su se nakon 5. oktobra, kada je poražen režim njihovog tadašnjeg lidera, kasnije haškog optuženika Slobodana Miloševića, vratili na vlast posle izbora 2008. godine. SPS je na čelu sa Ivicom Dačićem tada ušao u koaliciju sa Demokratskom strankom, G17+ i Srpskim pokretom obnove.

Politički cilj koalicije SPS – JS je, kako je rekao Dačić tokom predaje izborne liste za predstojeće izbore, zaštita nacionalnih i državnih interesa po svim pitanjima i ostvarivanje nacionalnog i državnog jedinstva.

Lider JS Dragan Marković Palma (bivši funkcioner Arkanove Stranke srpskog jedinstva i dugogodišnji gradonačelnik Jagodine) poznati je protivnik javnog deklarisanja LGBT orijentacije, pa ga je 2014. godine Apelacioni sud u Beogradu osudio zbog diskriminacije LGBT populacije.

Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj je i pored presude Haškog tribunala, zbog progona i podsticanja na progon Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini, sedeo u skupštinskim klupama u prethodnom sazivu.

Hrtkovci posle Šešelja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

U programu Srpske radikalne stranke navodi se da je glavni cilj radikala ujedinjenje celokupnog srpskog naroda i osnivanje državne zajednice na "kompletnoj srpskoj nacionalnoj teritoriji". Poručuju da će to učiniti na miran način, političkim, demokratskim i diplomatskim sredstvima.

Vajdasági Magyar Szövetség - Pásztor Istvánt - Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

Savez vojvođanskih Mađara je godinama na vlasti u Vojvodini, najpre sa Demokratskom strankom, a sada sa Srpskom naprednom strankom.

Lider ove manjinske stranke Ištvan Pastor aktuelni je predsednik Skupštine Vojvodine, a na toj funkciji je od 2012. godine. Deo su vlasti u vojvođanskim opštinama sa mađarskom nacionalnom manjinom.

Očekuju da će ostati parlamentarna stranka.

SVM je i sestrinska partija sa Fidesom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju

Bivši reprezentativac u vaterpolou i funkcioner Demokratske stranke, sada predsednik beogradske opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić na čelu je Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

Ova politička organizacija, kako piše u programu, zalaže se za jačanje suvereniteta Srbije i srpskog naroda.

Na ovoj listi nalazi se i Svetozar Andrić, protiv koga je Fond za humanitarno pravo podneo Tužilaštvu za ratne zločine 2018. godine prijavu za ratne zločine u BiH.

Za Kraljevinu Srbiju – (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) - Žika Gojković

U programu ove koalicije piše da je samo kralj uspevao da ujedini vladajuće i opozicione partije oko ključnih nacionalnih pitanja. Navode da će se u kraljevini bolje zaštititi vitalni nacionalni interesi – posebno na Kosovu i u Republici Srpskoj. Takođe poručuju da će postojati jedinstvo između crkve i države pri donošenju odluka od velike važnosti za narod i državu.

Na njihovom sajtu piše i da je duhovni vođa koalicije akademik, pesnik i pisac, Matija Bećković.

Nosilac liste POKS Žika Gojković je poslanik u poslednjem sazivu parlamenta u koaliciji sa SNS.

Ujedinjena demokratska Srbija

(Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija).

Ova koalicija predstavljena je uoči izbora, u martu ove godine. Njeni predstavnici kažu da ih je spojila borba za evropsku, građansku Srbiju. Čine je i pojedinci koji su bili nezadovoljni odlukama svojih stranaka da bojkotuju izbore.

Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca

Bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je u prethodnom skupštinskom sazivu stekao poslaničko iskustvo. Na čelu je manjinske Stranke pravde i pomirenja.

U njihovom programu se, između ostalog, navodi da je Sandžak istorijska regija sa etničkim, kulturološkim, verskim posebnostima, što predstavlja osnovu za uspostavu prekogranične evropske autonomne regije koja bi Bošnja­cima obezbedila osećaj sigurnosti, a da će status Sandžaka biti ostvaren kroz ustavne i zakonske okvire država Srbije i Crne Gore.

Demokratska partija Makedonaca, kao takođe manjinska stranka, ima za cilj da okupi i ujedini sve Мakedonce kako bi očuvali svoju nacionalnu zajednicu i ostvarili prava koja su Ustavom Srbije zagarantovana.

Metla 2020

Ovaj politički pokret osnovan je u novembru prošle godine, a njegovu okosnicu čini desno orijentisana Demokratska stranka Srbije. Najavljuju da žele da "počiste" korupciju, stranačko zapošljavanje, partokratiju, lažne diplome, beogradski centralizam.

U programu koalicije Metla navodi se da će "promeniti prirodu pregovora Srbije sa Evropskom unijom" po principu "saradnja bez članstva", da za zalažu za "političku i vojnu neutralnost Srbije", kao i da će "kosovski problem držati u stanju 'zamrznutog konflikta'".

Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija

Milan Stamatović, predsednik stranke Zdrava Srbija i predsednik opštine Čajetina u Zlatiborskom okrugu, poručuje da je cilj te liste nakon izbora decentralizacija zemlje i zaštita nacionalnih interesa. Stamatović je prethodno bio u Savezu za Srbiju, opozicionom bloku koji je proglasio bojkot izbora.

Opština Čajetina, na čijem je čelu Stamatović, je 2018. godine za "Omladinsko-patriotski kamp Zlatibor 2018", koji je kasnije MUP zatvorio zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti, obezbedila oko 400.000 dinara (3.400 evra).

Stamatović je 2018. godine izjavio da je "ustupanje Kosova međudržavnim ugovorom i na određeno vreme Rusiji, jedini način da Srbija sačuva tu teritoriju".

Dragan Jovanović je dugogodišnji predsednik opštine Topola.

SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin

Stranka demokratske akcije Sandžaka je manjinska politička stranka bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji. Lider stranke Sulejman Ugljanin poručio je da odlukom da izađe na izbore, ova stranka "ne želi da sudbinu građana Sandžaka prepusti izvršiocima velikosrpske politike".

Od 2008. do 2014. bio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici

Desno orijentisani Zavetnici će po drugi put pokušati da uđu u parlament. Ova stranka spada u blok evroskeptičnih partija koje smatraju da Srbija treba da promeni svoju politiku prema migrantima i izbeglicama sa Bliskog istoka.

RSE sa migrantima u Šidu: Vojska ispred kampova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Kažu da su ime pokreta izabrali po uzoru na istorijsko iskustvo u kojem središnju tačku zauzima kosovski zavet.

Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović

Ovu listu predala je koalicija Nova Srbija - Narodni slobodarski pokret. Lider Nove Srbije Velimir Ilić bio je jedan od nosilaca petooktobarskih promena 2000. godine. Tokom 2000-ih bio je ministar u vladama Vojislava Koštunice, a kasnije u vladama koje je predvodila Srpska napredna stranka. Od izbora 2016. godine i razlaza sa Aleksandrom Vučićem nije u vlasti.

General Momir Stojanović je nekadašnji direktor Vojno bezbednosne agencije, a krajem 90-ih bio je načelnik Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Srbije i Crne Gore. Danas smatra da je problem migranata jedan od ključnih bezbednosnih izazova sa kojima se suočava Srbija.

Narodni blok poručuje da želi Srbiju bez korupcije.

Sergej Trifunović Pokret slobodnih građana

Do skoro među zastupnicima bojkota izbora, Pokret slobodnih građana, čiji je lider glumac Sergej Trifunović, prvi put učestvuje na parlamentarnim izborima.

Poručuju da žele da ponude alternativu koja će politički artikulisati nezadovoljstvo građana, te obećavaju da će se starati da se u Skupštinu Srbije "unese pristojnost".

Na čelu Pokreta slobodnih građana je pre Trifunovića bio bivši Zaštitnik građana Saša Janković, drugoplasirani na predsedničkim izborima.

Suverenisti

Pokret "Dosta je bilo" predao je listu pod nazivom "Suverenisti". "Dosta je bilo" je parlamentarna stranka, a lider pokreta Saša Radulović bio je ministar privrede u Vladi Srbije. U avgustu 2013. kada je premijer bio Ivica Dačić prihvatio je poziv Aleksandra Vučića i ušao u vladu. Ostavku je dao u januaru 2014. godine i istog meseca osnovao je pokret "Dosta je bilo" i postaje opozicija.

Kažu da veruju u suverenost naroda i slobodu svakog pojedinca, kao i u domaću privredu i poljoprivredu.

Radulović je, predajući izbornu listu, rekao da je "Dosta je bilo" protiv Evropske unije, koju je nazvao "bankarskim globalističkim projektom".

Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina - Alternativa Demokratike Shqiptare - Lugina e Bashkuar

Albanske partije sa juga Srbije prvi put će nastupiti sa zajedničkom listom pod nazivom Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina.

Formiranjem jedinstvene izborne liste pet vodećih albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa za poslanike Skupštine Srbije materijalizovan je sporazum postignut sredinom januara u Tirani.

Na prošlim izborima za poslanike u Skupštini Srbije, pre četiri godine, učestvovala je samo Partija za demokratsko delovanje (PDD), dok su ostale albanske partije bojkotovale parlamentarne izbore pošto nije bio postignut dogovor o zajedničkom nastupu.

Ko je još predao izbornu listu?

Izbornu listu predao je pokret "Jedan od pet miliona" kome je RIK naložio da ispravi nedostatak jer je utvrđeno da 732 potpisa od 10.000 predatih nisu "pravno valjani". Taj rok ističe u subotu 6. juna u 12.30 časova.

Poslednjeg dana pred istek roka liste su predali i Zelena stranka – Nova stranka, zatim grupa građana koju su podržali Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije i Ruska stranka.

Koalicija za mir i Pokret Levijatan – Živim za Srbiju su poslednji predali liste neposredno pred istek roka u ponoć. RIK će naknadno saopštiti da li su ove liste potvrđene.

Jedan od pet miliona

Moto "Jedan od pet miliona" nastao je tokom građanskih antivladinih protesta koji su započeli u novembru 2018. godine. Članovi udruženja bili su mahom studenti, organizatori višemesečnih protesta, na kojima su nosili transparent "Bojkot".

'1 od 5 miliona': Ne sme biti 'pa šta'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Međutim, odustaju od bojkota izbora uz objašnjenje da je potrebno sprečiti neke stranke da uđu u parlament samo zbog državne "infuzije".

Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka

Predsednik Nove stranke Zoran Živković bio je predsednik Vlade Srbije nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Nakon što je napustio Demokratsku stranku formirao je Novu stranku 2013. godine. Nova stranka ulazi u parlament 2014. godine.

Program stranke biće u funkciji ostvarivanja vrhovnog cilja – dostizanja evropskog standarda života i učlanjenja Srbije u EU što pre, piše na sajtu Nove stranke.

Zelena stranka je, kako se navodi u njenom programu, posebno orijentisana i usmerena na predstavljanje i zastupanje slovačke nacionalne manjine i zaštitu i unapređenje prava slovačke nacionalne manjine.

Socijalizam jedini izlaz – NKPJ – SKOJ- Aleksandar Banjanac – Aleksandar Đenić

Predstavnik ove liste Aleksandar Banjanac rekao je da listu predaju kao grupa građana, koju su podržali Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

NKPJ i SKOJ se, kako se navodi u njihovom programu, zalažu za "momentalno ukidanje nepravednog izbornog zakona", a ističu i zahteve da NATO "odmah napusti" teritoriju Kosova i vraćanje Kosova "matici Srbiji", da Jugosloveni dobiju status nacionalne manjine, stopiranje privatizacija i ukidanje "parazitskih i antinarodnih institucija poput privatnih izvršitelja, komunalne policije i notara".

Na njihovoj listi nema poznatih imena i nisu bili učesnici parlamentarnog života.

Ruska stranka – Slobodan Nikolić

Ruska stranka je registrovana kao partija ruske nacionalne manjine u Srbiji. Predsednik stranke je Slobodan Nikolić, koji je predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Vladimir Putin” iz Šapca i osnivač je udruženja "Seoski prag”.

Ruska stranka se zalaže za ulazak Srbije u Evroazijsku ekonomsku uniju i za punopravno članstvo Srbije u Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB). Takođe, zalaže se povećanje saradnje sa Ruskom Federacijom u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Stranka je prvi put učestvovala na izborima 2014. godine, ali nije uspela da uđe u parlament.

Čedomir Jovanović - Koalicija za mir

Liberalno demokratska partija, Tolerancja Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka - Partia neamului Rumanesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, AMARO - Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana Rumuni Homolja, i Skaska.

Nosilac liste Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, bio je šef poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije u Narodnoj skupštini. 2003. godine nakon ubistva premijera Zorana Đinđića ulazi u Vladu Srbije kao potpredsednik zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi. Početkom 2004. je isključen iz Demokratske stranke i godinu dana kasnije osniva LDP.

Više puta je poručivao da je Kosovo nepovratno izgubljeno „katastrofalnom politikom poslednjih decenija" a za članstvo u EU govori da je najveća potreba Srbije. Na twiteru je napisao da Srbija treba da se integriše u NATO i da je vojna neutralnost, u vojnom smislu, potpuno besmislena.

Pokret Levijatan – Živim za Srbiju

Ovu listu podnela je grupa građana.

Članovi desničarskog pokreta Levijatan sebe predstavljaju „borcima za zaštitu prava životinja“, a u javnosti su poznati po pretnjama i privođenjima. Vođe grupe "Levijatan", Pavle Bihali i Aleksandar Buhanac uhapšeni su 2018. godine po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog pretnji na internetu jednom azilu za pse.

Bihali je na Tviteru potvrdio da je član te grupe i Filip R. koji je osuđen na osam meseci zatvora zbog upada automobilom u Prihvatni centar za migrante. Bihali je takođe bio jedan od onih koji su podržali skup protiv vlasnika pekare u Borči albanskog porekla u aprilu prošle godine, a u njegovim tvitovima takođe dominira antimigrantska ideologija. Bihali je bio i na skupu ultradesničara ispred Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu 13. maja ove godine.

Ultradesničari ispred Centra za migrante u Obrenovcu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Jovana Stojković, predsednica pokreta Živim za Srbiju, poznata je kao zastupnica ideje o ukidanju obaveznog vakcinisanja.

O izborima

Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana i na njima može da bude najviše 250 imena.

Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri odsto.

Bojkot izbora, na sva tri nivoa, najavile su stranke okupljene u opozicionom bloku Savez za Srbiju i pojedina građanska udruženja, poput Inicijative Ne davimo Beograd i Lokalnog fronta iz Kraljeva. U koaliciji Saveza za Srbiju su, između ostalih, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka.

Neke od opozicionih stranaka koje su najavile bojkot izbora na republičkom nivou učestvovaće na lokalnim izborima u pojedinim mestima, kao što su grad Šabac i beogradska opština Vračar.

Saradnja na tekstu: Nevena Bogdanović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG